You are currently viewing Mi-am luat iPhone 14
Apple iPhone 14

Mi-am luat iPhone 14

Săturându-mă să îmi schimb telefonul anual sau chiar mai des, fie pentru că mă trezeam cu ecranul spart în buzunar, fie că aveam probleme cu portul USB si nu mai puteam folosi Android Auto sau atunci când voiam să văd un film / emisiune / serial, trebuia să restartez de fiecare dată telefonul înainte, am decis să fac o schimbare.

Chiar dacă sistemul de operare Android oferă foarte multă libertate, se bucură de suport foarte bun din partea dezvoltatorilor de software, oferă acces la serviciul VoWiFi a DIGI.Mobil (foarte util în zonele cu semnal slab, dar mai ales în roaming în afara UE), dar și la aplicația CellMapper, am decis să trec la un alt sistem de operare.

Cum Windows Mobile, o alternativă foarte bună la Android, a fost retras de pe piață în urmă cu câțiva ani, singura alternativă rămasă este iOS. Nu am fost vreodată fan Apple, din 2 mari motive:

  1. nivelul exagerat de restricții atât pe partea de software (personalizarea interfeței, setări, acces la anumite funcții / informații pentru dezvoltatori), cât și hardware (compatibilitatea limitată cu alte dispozitive din afara ecosistemului Apple)
  2. prețul enorm de mare pentru un telefon

Cu toate acestea , făcând un calcul simplu al banilor dați pe telefoanele Android în ultimii ani, am realizat că dacă mă va ține măcar 3 ani, aș ieși mai bine la bani decât dacă aș tot schimba telefoane mid-range.

Alegerea telefonului

Gândindu-mă ca la o investiție pe termen lung și totodată neavând intenția de a rula servere sau mina criptomonede pe telefon, mi-am zis că un iPhone 14 cu 128 GB (și 6 GB RAM) este mai mult decât suficient să testez platforma Apple.

Migrarea datelor de pe Android pe iOS

După ce am făcut unboxing-ul și i-am pus husa, l-am conectat la router pentru a îl activa și a mă conecta cu Apple ID, apoi am început procesul de migrare a datelor de pe Android pe iOS.

Întâi am copiat pozele si clipurile video direct in calculator ca să nu le mai mut stânga-dreapta, de pe un telefon pe altul, apoi am instalat din Google Play aplicația: Migrare pe iOS.

Apoi am urmat pașii de migrare din aplicație și am selectat ceea ce doresc să mut pe iPhone, și anume:

  • Contacte
  • SMS-uri
  • Contul Google
  • conversațiile pe WhatsApp

Procesul de transfer al datelor (circa 10 GB) prin Wi-Fi a fost estimat la aproximativ 19 minute, însă a durat mai bine de 30.

Atenție!

Această migrare a datelor se poate face DOAR în etape de configurare inițială a iPhone-ului. Altfel este nevoie de resetare la setările din fabrică pentru a migra datele de pe Android.

Procesul de migrare al conversațiilor WhatsApp

Chiar dacă transferul pozelor, clipurilor și a conversațiilor propriu-zise s-a făcut anterior, prin aplicația mai sus menționată procesul de migrare nu e terminat până nu se face confirmarea migrării.

Concret, după ce se instalează aplicația WhatsApp pe iPhone și se introduce numărul de telefon , apoi aplicația îți cere un cod de confirmare, pe care inițial îl trimite pe aplicația de pe telefonul vechi.

După conectarea la router a vechiului telefon, au mai intrat câteva mesaje pe WhatsApp, însă mesajul de confirmare nu a mai sosit. Din fericire, se poate retrimite mesajul de confirmare prin SMS, metodă pe care o recomand.

Ce nu se migrează de pe Android pe iOS?

Cum e de la sine înțeles, aplicațiile nu se migrează , dar cel mai grav, nu se migrează parolele.
Dacă în cazul conturilor de pe site-uri se poate folosi ca alternativă browser-ul Google Chrome, care se conectează automat la contul Google (migrat anterior) și are acces la Google Password Manager, în cazul aplicațiilor trebuie reintroduse manual numele de utilizator și parola pentru fiecare cont, iar ulterior pot fi salvate în Parole.

Activarea eSIM

Cum cei de la Apple au anunțat că vor renunța la SIM-urile fizice în favoarea eSIM-ului, după migrarea datelor primul pas a fost să activez eSIM-ul.

Procesul de activare este foarte simplu, tot ceea ce trebuie să faci este să intri în contul DIGI la Serviciile MeleMobil, apoi alegi din listă numărul pentru care trebuie să activezi eSIM și alegi opțiunea Schimbă în eSIM.

Un mesaj tip pop-up va apărea în care sunteți informat că urmează să schimbați SIM-ul fizic într-un eSIM

De asemenea, puteți înlocui online eSIM-ul tot din contul DIGI, însă vi se va percepe o taxă de 5 lei, ce se va regăsi pe factură.

Mai multe detalii despre procesul de activare a eSIM-ului DIGI.Mobil găsiți aici.

Conectivitate 4G / 5G

iPhone 14 vine cu suport 4G și 5G în foarte multe benzi:

Benzi 4G1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 25, 26, 28, 30, 32, 34, 38, 39, 40, 41, 42, 46, 48, 66
Benzi 5G1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 25, 26, 28, 30, 38, 40, 41, 48, 66, 70, 77, 78, 79 SA/NSA/Sub6

E lucru bine știut faptul că Apple nu dă acces la servicii precum: VoLTE, VoWiFi sau 5G fără certificarea în prealabil a rețelei.

Din fericire, începând iPhone 7 și iOS 13.2, pe telefoanele Apple se poate folosi serviciul VoLTE de la DIGI.Mobil, iar cu iOS 16.4 și în 5G.

Cum activezi serviciul VoLTE pe iPhone?

Cum activezi serviciul 5G pe iPhone?

În plus, gama iPhone 14 suportă și conectare prin satelit.

Vitezele 4G (chiar și indoor) sunt foarte bune.

Iată și 2 teste de viteză 5G ”din mers”.

Experiența de utilizare

La fel ca în cazul trecerii de la Android (nu mai știu ce telefon aveam atunci) la Windows Phone 8.1 (Nokia Lumia 640) și ulterior la Windows 10 Mobile (Microsoft Lumia 950), este nevoie de o perioadă de acomodare.

Telefonul este puțin mai gros decât telefoanele cu Android cu care m-am obișnuit, însă este ușor și plăcut la atingere.

Modul Silențios

Trebuie să fiu atent la acel buton fizic de Silențios pentru a nu îl activa din greșeală.

Setarea alarmei

În aplicația Ceas, trebuie atenție atunci când se setează alarma, pentru a nu configura programul de somn în aplicația de Sănătate.

Setarea imaginilor de fundal și a tonurilor de apel

Dacă în cazul imaginii de fundal și a ecranului de blocare, telefonul îți mai dă acces la poze și poți pune ce dorești, în cazul ringtone-urilor trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că dacă vreau altceva trebuie să le cumpăr din iTunes.

Autocorrect-ul

Funcția Autocorrect este disponibil pe toate telefoanele mobile de foarte mulți ani, însă felul în care este implementat pe iPhone este… de-a dreptul enervant.

Pe lângă sugestiile de cuvinte foarte proaste, trebuie avut mult mai multă grijă atunci când scrieți ceva pe iPhone.

Dacă în cazul sistemului de operare Android, cuvintele sugerate le înlocuiesc pe cele scrise abia când este apăsată tasta Space, nu același lucru se întâmplă pe iOS, unde, de exemplu in WhatsApp, ultimul cuvânt scris este înlocuit de cel sugerat când se apasă butonul Trimite.

Actualizările folosind date mobile

Un alt lucru pe care l-am făcut imediat ce am terminat procesul de configurare inițială a telefonului, a fost să scot restricția de descărca aplicații și actualizări mari DOAR prin Wi-Fi. Am făcut asta, intrând în Configurări – App Store și la Date Celulare am bifat Descărcări automate, iar la Descărcări aplicații am selectat opțiunea Permise întotdeauna.

Afișarea informațiilor despre rețeaua mobilă

Chiar dacă pe iPhone nu există CellMapper, există posibilitatea de a intra într-un Service Mode, unde poți vedea informații despre rețeaua la care ești conectat.

Conectarea cu alte dispozitive

După cum am mai spus, conectarea telefoanelor iPhone cu alte dispozitive poate fi mai ”problematică”.

Dacă în cazul mașinii, telefonul s-a conectat prin Bluetooth, iar pentru Apple CarPlay a fost nevoie obligatoriu de cablu USB, cu camera de bord nu am reușit sub nicio formă să o conectez.

În primă fază, când am deschis prima oară aplicația, chiar dacă găseam în listă camera și mă conectam prin Wi-Fi la ea, nu puteam să accesez filmările de pe ea. În plus, în aplicație îmi arăta că ar avea un firmware mai vechi decât cel instalat pe ea (cu 2 versiuni în urmă).

Am încercat să șterg camera din aplicație și să o readaug, însă după ce mă conectam prin Wi-Fi la ea, în aplicație îmi cere și o autorizare (ceea ce pe Android nu cerea). Practic mai trebuie să apară un mesaj de confirmare care nu mai apare.

Astfel sunt nevoit ca de fiecare dată când vreau să descarc o filmare de pe cameră să trebuiască să scot cardul microSD și să îl pun într-un card reader pentru a îl conecta la laptop.

Problema conectării cu camera de bord s-a remediat în urma trimiterii unui feedback dezvoltatorului aplicației și actualizării acesteia la versiunea 3.3.1

Poze și Video

Ceea ce mi-a plăcut de la bun început este faptul că pozele sunt făcute instant. Nu mai e acel delay enorm de pe majoritatea telefoanelor cu Android.

Pentru că o poză face cât 1000 de cuvinte, iată câteva poze de pe contul oficial de Instagram făcute cu noul telefon:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.