orange telekomorange telekom

De ceva luni circulă zvonuri despre plecarea Telekom de pe piața din România, iar printre posibilii cumpărători de numără operatorii locali: Orange, RCS & RDS, dar și operatorul rus ER-Telecom, dar și oligarhul bulgar Spas Rusev.

Dintre toți, doar Orange are un parteneriat cu Telekom.

Chiar dacă la începutul anului, acordul de roaming național 4G dintre cei doi operatori a încetat, cel de închiriere a infrastructurii de fibră optică a Telekom de către Orange a continuat.

Cu toate acestea, odată cu creșterea numărului de abonați Orange Love s-a scumpit și chiria infrastructurii de fibră optică, determinând opertorul Orange să ia în calcul dezvoltarea propriei infrastructuri de fibră.

Și Vodafone a avut la jumătatea anului trecut un parteneriat cu Telekom pentru infrastructura terestră despre care nimeni nu a mai auzit nimic ulterior.

Deși, recent reprezentanți ai Ministerului Comunicațiilor, au negat primirea vreunei informări din partea acționarului Deutsche Telekom a unei intenții de vânzare a afacerii din România, un membru în consiliul de administrație al Deutsche Telekom și responsabil cu afacerile pentru Europa ale grupului german, s-ar fi aflat săptămâna trecută în România, unde a discutat cu reprezentanți ai Guvernului despre vânzare.

Ministerul Comunicațiilor deține 46% din acțiunile fostului Romtelecom.

Operatorul Telekom urmează să fie ”rupt” și vândut pe bucăți.

Vânzarea infrastructurii terestre a Telekom

În ceea ce privește infrastructura terestră a Telekom, aceasta ar urma să ajungă la Orange.

De ce la Orange?

În acest moment, Orange este singurul operator de telefonie mobilă din România fără o infrastructură terestră proprie.

Achiziția ar primii undă verde rapid din partea Consiliului Concurenței, serviciile mobile ale Orange și serviciile fixe ale Telekom completându-se reciproc, la fel ca în cazul fuziunii dintre Vodafone și UPC.

Vodafone nu (mai) are interes să mai cumpere un operator de servicii de telecomunicații, întrucât recent a preluat afacerile Liberty Global din mai multe țări din Europa, inclusiv din România.

În ceea ce privește DIGI, acesta nu va intra în posesia infrastructurii terestre a Telekom pentru că astfel s-ar crea un gigant telecom pe segmentul de servicii fixe, ce ar dezechilibra complet piața, lucru nepermis de Consiliul Concurenței.

DIGI însă, are interes în a achiziționa o parte din companie și s-ar putea să intre în posesia televiziunilor de sport Telekom Sport.

Vânzarea fostului Cosmote

Dacă în cazul fostului Romtelecom se știe în curtea cărui operator va ajunge, în ceea ce privește fostul Cosmote, lucrurile nu sunt chiar clare.

Pentru divizia de telefonie mobilă și-au manifestat interesul doi operatori străini din Rusia și Bulgaria, însă nu știu ce succes vor avea vreunul dintre ei neavând și rețea terestră, în condițiile în care pentru a supraviețuii pe piața internațională și mai ale pe cea de la noi operatorii telecom trebuie să ofere atât servicii fixe, cât și mobile, iar construirea unei rețele fixe în România de la zero în momentul ăsta e…

Atât Orange, cât și Vodafone nu au de ce să preia rețeaua de telefonie mobilă Telekom, aceștia având deja propriile rețele mobile bine puse la punct și suficient spectru radio pentru toate standardele folosite.

În plus, aria de acoperire a rețelei de telefonie mobilă a Telekom este mult mai mică decât a celor de la Orange și Vodafone.

Singurul operator care ar avea de câștigat dacă ar prelua rețeaua Telekom Mobile este DIGI.Mobil, care ar câștiga în primul rând mult mai mult spectru pentru 4G și 5G, precum și o acoperire ceva mai bună, însă DIGI.Mobil este ”învățat” să lucreze cu spectru puțin, atât în România, cât și în Ungaria, unde s-a lansat recent.

Telekom încearcă să iasă după piața din România înaintea organizării licitației pentru spectrul 5G, căutând să evite cheltuieli mari cu obținerea licențelor.

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *