You are currently viewing Cum merge rețeaua 5G a Telekom Romania Mobile?

Cum merge rețeaua 5G a Telekom Romania Mobile?

Zilele trecute căutând pe internet informații despre operatorii de telefonie mobile de pe la noi, aflu că Telekom ar fi pus pe site o hartă de acoperire 5G . Așa că am verificat și într-adevăr apar câteva orașe acoperite, precum București, Pitești, Sibiu și Ploiești

Având o cartela Lycamobile comandată de vreun an, cel puțin, special pentru a mapa rețeaua Telekom în CellMapper, am început să verific acoperirea în zona mea.

Cum știam de dinainte că ar avea de gând să ”convertească” vechea rețea 3G a defunctului Zapp în 5G, lucru confirmat ulterior atât în aplicația CellMapper, cât și în Netmonitor, mă așteptam ca viteza pe 5G să fie foarte mică.

Ca și configurare a rețelei este foarte ”nefavorabil” făcută. După cum se poate vedea în imaginile de mai jos, cei 15 Mhz din B1 2100 au fost transformați în 5G N1 cu ancoră în B8 900 Mhz (unde sunt doar 5 Mhz.

Problema este, că pe lângă alegerea neinspirată de a combina o bandă de 5 Mhz în 4G cu una de doar 15 Mhz în 5G (ceea ce se reflectă în viteza de download), în rețeaua Telekom banda prioritară este B3 1800 Mhz (ceea ce înseamnă că telefonul nu va intra prea ușor în 5G).

Acesta îl văd mai mult ca pe un artificiu de a trage mai mult de acoperire.

Ceea ce mi se pare cu adevărat ciudat, este că, în cazul rar în care, se conectează B3 cu B1 telefonul rămâne în 4G+

Pentru comparație: DIGI.Mobil folosește în prezent 40 Mhz (din 50) în N78 și mai nou 40 Mhz în N38, iar clienții prind undeva între 300 și 400 Mbps reali din cei 600 teoretici în funcție de traficul pe antene, semnal , locație față de antene și alți factori, iar orange cu ai săi 100 Mhz în N78 se laudă cu viteze teoretice de 1.2 Gbps.

Cu toate astea, mă simțeam obligat să verific cât poate să ducă 5G-ul celor de la Telekom, așa că cu ajutorul unui vecin cu abonament Telekom am putut face câteva teste de viteză outdoor.

Nu am fost deloc mirat să văd că viteza de download pe 5G abia dacă atinge 40+ Mbps.

Reamintesc pe această cale că Telekom s-a ”jucat de-a” vreau 5G, nu vreau 5G de foarte multe ori în ultima perioadă, dar deja asta devine o tradiție pentru fostul COSMOTE, care mereu a pierdut startul în momente cheie.

Trebuie menționat totuși că rețeaua 5G încă nu a fost lansată oficial, chiar dacă apare harta pe site, operatorul nu a dat încă un comunicat de presă și cel mai probabil se vor mai face ajustări în configurația rețelei.

This Post Has One Comment

  1. fuzzy

    Ma bucur ca si Telekom vine din urma in ceea ce priveste 5G, dar sper ca vor reusi sa ia acoperirea mai la nivel in nordul tarii, unde exista un defavorizat in materie de viteza si acoperire.

    Felicitari Telekom pentru eforturile depuse!

Lasă un răspuns