Telekom vrea licență 5G…

Telekom România Mobile a fost întotdeauna operatorul care a fost pe ultimul loc la investiții, implementare și inovare. Încă de pe vremea Cosmote, aceștia nu și-au făcut corespunzător temele pentru licitația 3G din 2006, ulterior fiind nevoiți să cumpere operatorul Zapp.

Abia după 8 ani de la achiziția Zapp, Telekom a făcut puțină ordine în companiile la care deținea acțiuni. Când vine vorba de servicii 4G, precum VoLTE sau VoWiFi, aceștia au lansat primul serviciu doar pentru abonați pe 11 august anul acesta, iar de VoWiFi nu se pune problema.

După ce în 2019 a dat pas, operatorul şi-a manifestat, la nivel teoretic cel puţin, intenţia de a achizi­ţio­na cantităţi „semnificative“ de spec­tru radio pentru a-şi construi pro­pria reţea 5G la licitaţia organizată de statul român în această toamnă, arată documentele publicate de Autorita­tea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) ca parte a procesului de consultare publică pentru documen­tele privind licitaţia, care ar trebui să aducă statului minim 693 de milioane de euro.

Afirmaţiile privind necesita­tea unei cantităţi „semnificative“ de spectru radio – alături de punctul de vedere stufos transmis autorităţilor – pot fi privite ca o supriză în condiţiile în care nu este clar în ce măsură acţio­narii companiei mai doresc să păstre­ze operaţiunile de pe plan local, după vânzarea recentă a operaţiunilor fixe şi a numeroaselor zvonuri privind exis­tenţa unor discuţii concrete de vânzare a operatorului.

Menţiunea privind necesitatea achiziţiei de către Telekom Mobile a unei cantităţi semnificative de spectru radio apare în contextul discuţiilor cu ANCOM despre condiţiile de vânzare a licenţelor pentru banda de 3400-3800 MHz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *