Windows 95 Microsoft PlusWindows 95 Microsoft Plus

Pe 24 august 1995, compania condusă de Bill Gates lansa sistemul de operare Windows 95, ce a marcat un eveniment istoric al companiei Microsoft.

La vremea aceea, deși era cel mai avansat sistem de operare, Windows 95 nu avea nevoie decât de un procesor 368DX, 4MB RAM și în jur de 40MB liberi pe hard drive pentru a rula.

Chiar dacă la scară largă programul Windows Insider a fost lansat odată cu Windows 10, cei care doreau să testeze noul Windows, o puteau face prin „Preview Program”.

În schimbul sumei de 20 de dolari, participanții primeau dischete pentru instalarea versiunii beta a Windows 95.

Aceștia putea face inclusiv upgrade de la Windows 3.1x.

Un jurnalist de la CNET a făcut un scurt material legat de ce urma să aducă nou Windows 95, acesta fiind disponibil și astăzi pe YouTube.

De ce Windows 95 este important?

Windows 95 a fost poate cel mai important sistem de operare lansat de Microsoft.

Windows 95 a venit cu o interfață radical schimbată față de predecesorul său, Windows 3.1x.

Mouse-ul, care până atunci a fost neglijat, a ajuns în centrul atenției, detronând tastatura.

Microsoft își pregătise deja utilizatorii pentru acest pas, prin introducerea unor jocuri precum Minesweeper sau Solitaire.

Spre deosebire de ferestrele text din versiunile mai vechi, cele din Windows 95 conțineau pictograme și alte imagini, care puteau fi deschise, copiate și lipite extrem de ușor acum, cu ajutorul mouse-ului.

De asemenea, Windows 95 a adus și aplicații și funcții noi, precum Microsoft Internet Explorer sau funcția Plug and Play.

Odată cu Windows 95 a apărut și pachetul Microsoft Plus!, ce conținea o mulțime de teme (Themes) cu care utilizatorii își puteau personaliza desktopul.

Acest pachet a fost inclus și în Windows 98 și a fost complet modificat în Windows XP.

Pentru a se diferenția de concurență, oficialii din cadrul Microsoft s-au hotărât să creeze o melodie specială pentru sistemul de operare.

Astfel, de fiecare dată când o persoană pornea un calculator, aceeași melodie de 7 secunde rula în fundal.

Introducerea butonului Start

Butonul Start a înlocuit mult criticatul Program Manager ce permitea doar crearea unor grupuri de scurtături către programe.

Meniul Start, includea numeroase grupuri precum Programs, Settings sau Accessories, oferind de asemenea și posibilitatea de a închide calculatorul. 

Acesta a rămas în mare parte neschimbat până în anul 2001, atunci când Microsoft a lansat Windows XP și a introdus o a doua coloană în partea dreaptă, cu scurtături către cele mai importante documente stocate în memoria calculatorului.

Meniul Start a mai primit o schimbare de înfățișare, de data aceasta majoră, odată cu lansarea Windows-ului 8 și a interfeței Metro UI.

Intenția Microsoft era de a alinia interfața sistemului de operare Desktop cu cea a Windows Mobile, însă aceasta a fost un epic fail, la fel ca sistemul de operare Windows 10 Mobile, detalii aici

În plus, toate aplicațiile și fișierele deschise în Windows 95 erau afișate în noul taskbar, aflat în dreapta butonului Start, alături de un buton cu ajutorul căruia putea fi controlat volumul boxelor și de un ceas.

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *