You are currently viewing Windows XP a împlinit 20 de ani
windows xp BG with logo

Windows XP a împlinit 20 de ani

În urmă cu 20 de ani, pe 25 octombrie 2001, Microsoft a lansat cea mai populară versiune de Windows, iată de ce.

Ce vom găsi în articol?

Adio Windows 9x, bun venit Windows NT!

La începutul anilor 90, Microsoft a început să lucreze la o nouă generație a sistemului lor de operare, numit Windows NT, care avea să lase în urmă bătrânul MS-DOS și include un nou kernel și noi tehnologii ce asigură mai multă stabilitate și securitate.

La început, Windows NT nu era suficient de optimizat pentru a funcționa pe orice calculator, așa că Microsoft a decis să lanseze Windows 2000 pentru servere și companii, bazat pe Windows NT și Windows Me (Millenium Edition) pentru clienții rezidențiali, bazat în continuare pe Windows 9x.

Cum platforma Windows 9x, era mult prea instabilă și învechită, Microsoft nu a mai putut amâna trecerea la platforma Windows NT, lucru făcut odată cu lansarea Windows XP, în urmă cu 20 de ani.

După mai multe tentative abandonate de a aduce platforma Windows NT clienților rezidențiali, Microsoft s-a oprit la proiectul Whisler ce mai târziu avea să devină Windows XP.

Odată cu lansarea Windows XP, avea să fie eliminată discrepanța dintre sistemele de operare precum Windows 95 și Windows NT 4.0 în trecut (sau între Windows Me și Windows 2000). Microsoft a unit astfel platforma Windows pentru companii cu cea pentru clienți rezidențiali, sub o singură umbrelă, împărțită în două ediții:

  • Windows XP Home Edition – pentru clienții rezidențiali, ce costa 199$ (99$ upgrade-ul)
  • Windows XP Professional – pentru companii, ce costa 299$ (199$ upgrade-ul)

Cerințe de sistem

Ca orice versiune nouă de Windows, XP a crescut cerințele minime de sistem necesare instalării și rulării la:

  • Procesor ce funcționează la o frecvență de 233 Mhz sau mai mare
  • 64 MB RAM
  • 1.5 GB spațiu disponibil pe HDD
  • o placă video ce suportă o rezoluție minimă de 800×600

Interfața grafică

Pe lângă aducerea interfeței grafice de pe Windows 9x pe Windows NT, Windows XP a înlocuit culorile gri cu care ne obișnuiseră Windows 95 și Windows 98 cu nuanțe de albastru într-o ”schemă de culori” numită Luna.

Pentru a integra mai bine noua interfața grafică, Microsoft a folosit o imagine de fundal numită Bliss, o fotografie făcută în ianuarie 1996 de către Charles O’Rear, un fotograf al National Geographic.

Pe lângă noua temă, Windows XP a ”împrumutat” și tema clasică a Windows 2000, trecerea de la o temă la alta făcându-se foarte ușor.

Lansarea Windows XP

Microsoft a lansat Windows XP, pe 25 octombrie 2001, în cadrul unui eveniment ce a avut loc la New York și a adus și un tribut celor morți în atacurile de la 11 septembrie.

Investiția de 1 miliard de $ în campania de marketing a dat roade, în primele 2 luni de la lansare a vândut 17 milioane de copii, depășind vânzările sistemelor de operare Windows 95 și Windows Me. Numărul total de vânzări a ajuns în 2004 la 210 milioane de copii și deși nu există o cifră exactă a numărului total de copii vândute de-a lungul timpului, cifrele estimative sunt cuprinse între 500 de milioane și 1 miliard.

Lasă un răspuns