You are currently viewing Windows 98 a împlinit 20 de ani
windows 98 logo

Windows 98 a împlinit 20 de ani

În urmă cu 20 de ani, pe 25 iunie 1998, compania Microsoft lansa sistemul de operare Windows 98, succesorul Windows-ului 95.

Deși era considerat mai degrabă un update firesc de la Windows 95, decât ceva revoluționar, așa cum a fost Windows 95 pentru Windows 3.1x, ați putea fi surprinși câte funcții inaugurate pe Windows 98 se mai folosesc și astăzi.

Pe partea de suport hardware aveam

WDM

Windows Driver Model (WDM) a fost prima oară implementat în Windows 98.

Cu toate că această funcție nu a fost promovată la momentul respectiv, ea este una din cele mai importante funcții implementate în sistemul de operare Windows, deoarece practic pemite dezvoltatorilor să creeze driveri compatibili cu versiunile viitoare de Windows.

Un driver WDM de Windows 98 putea fi utilizat pe versiunile Windows 98 Second Edition, Windows ME, Windows 2000, Windows XP și Windows Vista pe sistemele x86 – 32 biți.

USB

Windows 98 a adăugat suport foarte bun pentru celebrul port USB. Printre dispozitivele USB suportate de Windows 98 se numără: tastaturi, mouse-uri, joystick-uri și scanner-e (cu toții ținem minte celebra eroare pe fond albastru – Blue Screen of Death din timpul prezentării Windows-ului 98).

ACPI

Windows 98 a introdus ACPI 1.0 care a permis funcțiile de Standby (ACPI S3) și Hibernare (ACPI S4), deși acesta din urmă era foarte limitată și mergea pe foarte puține plăci de bază.

Alte îmbunătățiri

Windows 98 a adus îmbunătățiri pentru toate clase de componente față de Windows 95, a integrat suport pentru AGP, DVD și monitoare multiple.

Îmbunătățiri software

MS Paint (Paintbrush)

Începând cu Windows 98, aplicația Paint permite salvarea imaginilor în formatele: JPEG, GIF și PNG.

Microsoft Plus!

Celebrul pachet Microsoft Plus! ce a fost prima oară introdus în Windows 95, deși a avut o viață scurtă (fiind abandonat după Windows XP), a deschis calea către posibilitatea personalizării desktopului cu diverse background-uri, sunete, iconițe și cursori ce se folosesc și astăzi sub numele de Teme (Themes).

Totuși temele din Windows 98 sunt clasice…

Dacă doriți să mai folosiți oricare din aceste temepe Windows 7, 8 sau 10, le puteți descărca de aici.

Cerințe sistem

  • Procesor 486DX-2/66 MHz sau mai nou (recomandat procesor Pentium)
  • 16 MB RAM (24 MB recomandat)
  • Spațiu minim pe HDD 500 MB
  • Rezoluția monitorului VGA sau mai bună
  • CD-ROM sau DVD-ROM

This Post Has 2 Comments

    1. Madalin

      Folosesc temele din Windows 98, mai exact Nature

Lasă un răspuns