You are currently viewing Satelitul Mars Express este actualizat de la Windows 98 la 8.1
windows 98 logo

Satelitul Mars Express este actualizat de la Windows 98 la 8.1

La mai bine de 24 de ani de la lansarea Windows 98, sistemul de operare primește o actualizare la Windows 8.1… în spațiu.

Satelitul Mars Express lansat pentru explorarea Planetei Marte în anul 2003 a fost dezvoltat de NASA cu mulți ani înainte, pe vremea când Windows 98 încă era considerat o platformă software competentă.

Chiar dacă Windows 98 nu este un sistem de operare atât de securizat precum Windows 2000 sau Windows XP, acest lucru nu a contat atât de mult pentru cei de la NASA, dat fiind faptul că satelitul Mars Express se conectează doar la centrul de control al acestora.

A fost folosit doar nucleul sistemului de operare Windows 98, fără o interfață desktop sau soluții de conectare Remote, inginerii NASA alegând această soluție bazându-se pe criteriul consumului redus de memorie și procesor, comparat alternativelor disponibile la acea vreme (ex Windows NT, sau 2000)

Problema este că Windows 98 s-a dovedit atât de „primitiv” încât până în ziua de astăzi a constituit o piedică pentru sonda trimisă pe orbita marțiană, limitând capacitatea acesteia pentru colectarea și transmiterea de observații științifice operatorilor aflați pe Pământ.

„Ne-am confruntat cu o serie de provocări pentru a îmbunătăți performanța MARSIS”

„Nu în ultimul rând pentru că software-ul MARSIS a fost conceput inițial cu peste 20 de ani în urmă, folosind un mediu de dezvoltare bazat pe Microsoft Windows 98!”

a spus Carlo Nenna

Chiar dacă și Windows 8.1 este un sistem de operare învechit pentru utilizatorii de PC-uri, aici pe Pământ, trecerea de la nucleul Windows 98 la NT 6.2 al Windows 8.1 este o schimbare uriașă pentru satelit.

„După zeci de ani de știință și după ce am dobândit o bună înțelegere a Planetei Marte, am vrut să împingem performanța instrumentului dincolo de dintre limitările acceptate la începutul misiunii”

a declarat managerul de operațiuni MARSIS, Andrea Cicchetti.

Lasă un răspuns