Satelitul Mars Express este actualizat de la Windows 98 la 8.1

La mai bine de 24 de ani de la lansarea Windows 98, sistemul de operare primește o actualizare la Windows 8.1… în spațiu.

Satelitul Mars Express lansat pentru explorarea Planetei Marte în anul 2003 a fost dezvoltat de NASA cu mulți ani înainte, pe vremea când Windows 98 încă era considerat o platformă software competentă.

Chiar dacă Windows 98 nu este un sistem de operare atât de securizat precum Windows 2000 sau Windows XP, acest lucru nu a contat atât de mult pentru cei de la NASA, dat fiind faptul că satelitul Mars Express se conectează doar la centrul de control al acestora.

A fost folosit doar nucleul sistemului de operare Windows 98, fără o interfață desktop sau soluții de conectare Remote, inginerii NASA alegând această soluție bazându-se pe criteriul consumului redus de memorie și procesor, comparat alternativelor disponibile la acea vreme (ex Windows NT, sau 2000)

Problema este că Windows 98 s-a dovedit atât de „primitiv” încât până în ziua de astăzi a constituit o piedică pentru sonda trimisă pe orbita marțiană, limitând capacitatea acesteia pentru colectarea și transmiterea de observații științifice operatorilor aflați pe Pământ.

„Ne-am confruntat cu o serie de provocări pentru a îmbunătăți performanța MARSIS”

„Nu în ultimul rând pentru că software-ul MARSIS a fost conceput inițial cu peste 20 de ani în urmă, folosind un mediu de dezvoltare bazat pe Microsoft Windows 98!”

a spus Carlo Nenna

Chiar dacă și Windows 8.1 este un sistem de operare învechit pentru utilizatorii de PC-uri, aici pe Pământ, trecerea de la nucleul Windows 98 la NT 6.2 al Windows 8.1 este o schimbare uriașă pentru satelit.

„După zeci de ani de știință și după ce am dobândit o bună înțelegere a Planetei Marte, am vrut să împingem performanța instrumentului dincolo de dintre limitările acceptate la începutul misiunii”

a declarat managerul de operațiuni MARSIS, Andrea Cicchetti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *