You are currently viewing Ce a fost Windows 2000 și cât de important este?
win2000 splash

Ce a fost Windows 2000 și cât de important este?

În urmă cu 22 de ani, Microsoft a lansat Windows 2000. O alternativă solidă pe 32 de biți, la Windows 98 și Windows Millennium Edition, conceput orientată pentru segmentul business, a deschis calea pentru viitoarele versiuni pentru consumatori, începând de la Windows XP și continuând cu toate versiunile de Windows până la Windows 11 și ce va urma după.

Bazat pe Windows NT nu pe MS-DOS

Lansat în întreaga lume pe 17 februarie 2000, Windows 2000 a început ca Windows NT 5.0, cel mai recent din familia de sisteme de operare profesionale Windows NT de la Microsoft. Microsoft a creat Windows NT de la zero la începutul anilor 1990, ca parte a unei schimbări fundamentale de la versiunile bazate pe MS-DOS, cum ar fi Windows 3.x.

De-a lungul anilor ’90, Microsoft a întreținut în paralel două versiuni diferite de Windows, una bazată pe DOS, iar cealaltă bazată pe NT. Microsoft era dornic să treacă la NT pentru toți, însă a trebuit să ofere pentru o perioadă suport pentru MS-DOS și software-ul Windows pe 16 biți, dar și ca PC-urile consumatorilor casnici să fie suficient de performante pentru ca Windows NT să lucreze fluent.

Până la sfârșitul anilor ’90, multe PC-uri au fost în sfârșit suficient de puternice pentru a rula Windows NT, așa că au devenit ținte potrivite pentru potențialele instalări de Windows 2000. Unii de la Microsoft au sperat ca Windows 2000 să fie punctul de tranziție pentru Windows pentru a deveni NT. Cu toate acestea, Microsoft a decis să amâne până la Windows XP în 2001.

Acest lucru i-a făcut pe mulți dintre cei care au folosit Windows 2000 să se simtă privilegiați pentru că au obținut înaintea altora o demonstrație din ce urma a fi viitorul sistemului de operare Windows.

A fost un sistem de operare mult mai stabil decât Windows ME

windows 2000 logo

Dacă ați folosit un computer la sfârșitul anilor ’90, erați destul de familiarizați cu blocările frecvente, blocările și repornirile frecvente pe MS-DOS, Windows 3.x și Windows 9x. Ecosistemul PC bazat pe DOS era o amestecătură de cod ce rula pe variații nesfârșite de hardware.

Pe măsură ce Windows-ul bazat pe DOS a devenit mai complex și încărcat de funcții, tot mai mulți oameni au început să se bazeze pe computerele lor pentru muncă, iar problemele de instabilitate au ajuns la un punct culminant. Windows 98 a necesitat frecvent reporniri și reinstalare pentru a remedia problemele uluitoare și recurente cu aplicațiile care intrau în conflict între ele și cu sistemul de operare. Windows Me, lansat în septembrie 2000, a fost ultima versiune de Windows bazat pe MS-DOS și a fost puternic criticat pentru instabilitatea sa.

Windows 2000 rula cu o stabilitate solidă pe același hardware pe care majoritatea oamenilor îl foloseau cu Windows 98. La acea vreme, a putea lăsa un computer să funcționeze fără ca acesta să se blocheze și a nu fi nevoie să repornească după instalarea software-ului părea un miracol. . De fapt, Microsoft a inclus “Dramatically Reduced Reboot Scenarios” ca una dintre caracteristicile principale ale Windows 2000 și a fost promovată pe site-ul său web încă din 2000.

Era plin de noi funcții

windows 2000 ui

Windows 2000 a fost livrat în patru ediții diferite: Professional, Server, Advanced Server și Datacenter Server. Windows 2000 Professional a fost destinat în mod direct clienților desktop de întreprindere și a fost versiunea cea mai utilizată. Toate includ noi funcții avansate care au făcut din Windows 2000 un upgrade atractiv atât pentru Windows NT 4.0, cât și pentru Windows 98.

Noul sistem de operare a introdus și modificări de interfață concepute pentru a alinia Windows NT cu Windows 98. De asemenea, a suportat tehnologii precum Active Desktop, USB, NTFS 3.0 și FAT32. Includerea suportului DirectX a făcut ca Windows 2000 să fie compatibil cu multe jocuri moderne pe computer. De asemenea, a adus NT cu un pas mai aproape de a deveni un sistem de operare hibrid universal pentru consumatori/afaceri.

Câteva caracteristici vitale ale sistemului de operare care sunt considerate componente de bază ale Windows astăzi au apărut pentru prima dată pe Windows 2000. Acestea au inclus Microsoft Installer, care a oferit o experiență mai uniformă de instalare/dezinstalare a programelor și Windows File Protection pentru fișierele de sistem. Microsoft Management Console a facilitat gestionarea funcțiilor vitale ale sistemului dintr-o interfață unificată, în timp ce Recovery Console a ajutat după defecțiuni catastrofale ale software-ului. Și Active Directory a oferit o nouă modalitate de a gestiona domeniile de rețea Windows.

În timp ce presa a criticat o parte din suportul pentru drivere a Windows 2000 la lansare, sistemul de operare a suportat de fapt mult mai multe configurații hardware decât Windows NT 4.0. Acestea au inclus periferice și plăci de sunet și grafică, făcând-o prima versiune NT compatibilă pe scară largă și nu doar pentru companii, ci pentru toată lumea.

Era gratuit dacă îl piratai

Deși conceput ca un sistem de operare desktop pentru afaceri, Windows 2000 Professional și-a găsit drumul și spre multe PC-uri de acasă. Acest lucru s-a datorat atât reputației sale de stabilitate, cât și, bineînțeles, pirateriei rampante, grație unităților CD-R și a protecției indulgente împotriva copiei bazate pe numere de serie pe care Microsoft o folosea la acea vreme.

A fost, de asemenea, costisitor: Windows 2000 Professional s-a vândut cu amănuntul pentru 319 USD (aproximativ 481 USD astăzi, când este ajustat la inflație). Mulți l-au considerat prea scump, deoarece Windows 98 s-a vândut cu amănuntul la 109 USD (aproximativ 164 USD astăzi).

Deoarece nu a fost livrat pe PC, dacă îl doreai pe un calculator de acasă, fie trebuia să îl cumperi, fie să obții o copie de la cineva care avea o copie la serviciu.

După ani de blocări ale Windows 98 și Windows Me, Windows 2000 a fost o revelație pentru PC-uri.

Era o alternativa viabilă la Windows XP

windows xp desktop

Windows 2000 a servit și ca alternativă la succesorul său, Windows XP, timp de câțiva ani. XP includea câteva caracteristici care erau controversate la acea vreme. Acestea includ un sistem de activare a produselor bazat pe internet care ”se plângea” dacă vă schimbați hardware-ul PC-ului și o nouă interfață colorată.

Aspectul mai profesionist, gri al Windows 2000 era de preferat unora și, de asemenea, putea rula foarte bine majoritatea programelor XP.

A deschis drumul către viitorul Windows-ului

În cadrul Microsoft, Windows 2000 a reprezentat un pas crucial pentru a aduce publicului larg platforma Windows NT mult mai stabilă, mai matură din punct de vedere tehnologic. S-a dovedit că un sistem de operare Windows avansat din punct de vedere tehnic ar putea avea, de asemenea, o interfață prietenoasă pentru consumatori și caracteristici prietenoase cu multimedia.

„Dacă nu am fi făcut Windows 2000, atunci nu am fi făcut niciodată Windows XP. În cele din urmă, a adus sistemul de operare NT la consumatorii casnici cu ajutorul compatibilității.”

a declarat Steven Sinofsky, fostul președinte al diviziei Windows la Microsoft (care administra Office la acea vreme)

Windows 2000 a fost o verigă esențială într-un lanț neîntrerupt care a început cu Windows NT 3.1 în 1993 și continuă până în prezent cu Windows 11.

Cerințele de sistem

Cerințele minime de rulare a Windows 2000 erau:

  • CPU compatibil Pentium de 133 MHz sau mai mare.
  • 64 de megaocteți (MB) de RAM recomandat minim; mai multă memorie îmbunătățește în general capacitatea de răspuns.
  • Hard disk de 2 GB cu un spațiu liber de minim 650 MB.
  • Windows 2000 Professional acceptă sisteme cu 1 sau 2 procesoare.

În practică, Windows 2000 avea nevoie de PC mai performant pentru a oferi o experiență rezonabilă, dar nu cu mult.

Lasă un răspuns