nokia logonokia logo

După eșecul uriaș al ultimului parteneriat dintre cele două companii, se pare că Microsoft și Nokia vor colabora din nou, dar nu pentru a produce noi telefoane

Ce vom găsi în articol?

Istoria Nokia

Înainte de a spune ce implică noul parteneriat, să facem o mică lecție de istorie.

Compania finlandeză Nokia este mult mai veche decât și-ar fi imaginat mulți dintre noi.

Nokia a fost înființată pe 12 mai 1865 în Tampere, Finlanda.

Deși are peste 150 de ani vechime, compania Nokia este cunoscută de către cei mai mulți dintre noi pentru producția de telefoane mobile.

Începând de la clasicele Nokia 3310, 3410, 1100, la cele cu sistem de operare Symbian, cum e N95.

La începutul anilor 2010, însă, Nokia nu a mai putut ține pasul cu competiția.

Aceștia au pierdut o mare cotă de piață în fața rivalilor de la Samsung și Apple.

Nokia avea nevoie de o reinventare pentru a concura cu telefoanele cu sisteme de operare Android și iOS care veneau puternic din spate.

Nokia a decis să renunțe la sistemul de operare Symbian folosit până atunci și au semnat un parteneriat cu Microsoft pentru a folosi sistemul de operare Windows Phone.

Însă nici această mișcare nu i-au ajutat, întru-cât modificările majore în sistemul de operare Windows Phone i-a ținut departe pe dezvoltatorii de software.

Nokia s-a văzut constrânsă,în 2014, să își vândă divizia de telefoane mobile celor de la Microsoft.

Din păcate, la începutul anului trecut, Microsoft a abandonat platforma Windows Mobile și cu ea totodată și divizia de telefoane mobile pe care o cumpărase de la Nokia.

Drepturile asupra brandului Nokia pentru telefoane și tablete, au fost vândute în mai 2016 către HMD Global Finlanda, care are drept de a le folosi până în 2024.

Noul parteneriat

Revenind în zilele noastre…

Așadar, cum am spus la începutul acestui articol, noul parteneriat dintre Nokia și Microsoft nu vizează telefoanele mobile.

Microsoft și Nokia anunță astăzi un parteneriat strategic de accelerare a transformărilor și a inovației în toate industriile folosind soluții cloud, Inteligență Artificială (AI) și Internetul lucrurilor (IoT).

Combinând soluțiile de cloud ale Microsoft cu experiența Nokia în rețelistică, cele două companii vor putea ajuta mult mai bine companiile și furnizorii de servicii.

Soluțiile Microsoft Azure, Azure IoT, Azure AI și Microsoft Learning vin în completarea soluțiileor Nokia pentru rețele private wireless LTE/5G, SD-WAN și conectivitate IoT, pentru a oferi noi servicii companiilor.

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *