You are currently viewing Microsoft lansează Prism – emulatorul x64 pentru ARM

Microsoft lansează Prism – emulatorul x64 pentru ARM

Înainte de începerea evenimentului Build, Microsoft a lansat o listă gigantică de anunțuri interesante, inclusiv o gamă nou-nouță de PC-uri Copilot+ AI alimentate de procesoarele revoluționare Snapdragon X Elite și X Plus ARM de la Qualcomm.

În timp ce experiențele de rulare a aplicațiilor tradiționale x86-64 pe dispozitive Windows cu procesoare ARM variază de la acceptabilă la excepțională, atractivitatea Windows on Arm este pe cale să devină și mai puternică.

Până acum, Microsoft le-a oferit dezvoltatorilor interfața binară a aplicației ARM64EC (ABI), permițându-le să înlocuiască treptat secțiuni binare x64 (64 de biți) din aplicațiile lor cu cod nativ ARM pentru a îmbunătăți performanța.

Pe măsură ce o „resetare grozavă a PC-ului” se profilează cu dispozitive cu totul noi cu peste 45 de NPU-uri puternice, Microsoft a dezvăluit un nou emulator pentru dispozitivele ARM numit Prism.

Emoția din jurul dispozitivelor precum Surface Pro 11 de la Microsoft și Surface Laptop 7 a redus oarecum specificul emulării Prism, așa că haideți să cercetăm detaliile despre ce înseamnă aceasta pentru Windows on Arm și de ce atât de mulți oameni îl compară cu Rosetta de la Apple.

Ce este Microsoft Prism?

În timp ce versiunile ARM64 ale aplicațiilor devin din ce în ce mai multe, cu o gamă tot mai mare de browsere web native ARM care acoperă cea mai populară categorie de utilizare a aplicațiilor, nu toți dezvoltatorii au depus efortul de a construi aplicații pe această arhitectură.

Prism este un emulator pentru dispozitivele Windows cu procesor ARM, care traduce codul de bază al software-ului construit pentru binarele x86-64 tradiționale utilizate de cipurile Intel și AMD.

Windows 11 22H2 poate emula deja aplicațiile x86-64 pe ARM, dar Microsoft a susținut într-o postare recentă pe blog că „aplicațiile emulate de pe computerele care rulează Snapdragon X Elite sunt de peste două ori mai rapide decât dispozitivele Windows Arm din generația anterioară care rulează Windows 11 22H2”.

O distincție importantă pentru afirmația de măsurare a „performanței duble” a Microsoft este că se referă în primul rând la hardware-ul Surface de ultimă generație, după cum a clarificat separat: „noul motor puternic de emulare Prism oferă o creștere de două ori a performanței în comparație cu Surface Pro 9 cu 5G”. Totuși, chiar și un dispozitiv OEM precum Robo & Kala 2-in-1 are un procesor Snapdragon 8cx Gen3, aproape identic cu cipul SQ3 ARM ușor modificat de la Microsoft care a alimentat Surface Pro 9.

Fostul angajat Apple din spatele Snapdragon X

Pe lângă deceniile de comparații făcute între PC-urile Windows x86-64 și dispozitivele Apple macOS bazate pe Intel, sunt neapărat să apară asemănări specifice între Prism de la Microsoft și Rosetta de la Apple pentru cipurile M-Series bazate pe ARM (în prezent M1 la M4). Cu toate acestea, există o conexiune mai puternică cu Apple în spatele celor mai recente progrese Windows on Arm, cel puțin cu dispozitivele alimentate de platforma Qualcomm Snapdragon X.

”Prism este la fel de eficient ca Rosetta 2 – în combinație cu performanța siliconului și a platformei, fiecare aplicație funcționează excelent pe computerele Copilot+.”

Pavan Davuluri, Microsoft

În ianuarie 2021, Qualcomm a achiziționat Nuvia pentru 1,4 miliarde de dolari, achiziționând tehnologia și angajarea celor trei fondatori ai startup-ului. Trio-ul a proiectat anterior sistemul A-Series System-on-Chip (SoC) de la Apple, așa că, în timp ce Gerard Williams III, John Bruno și Manu Gulati plănuiau să construiască noi procesoare ARM, Qualcomm și-a mutat eforturile către Snapdragon.

Gerard, în special, deține un CV incredibil în experiența de calcul centrată pe ARM, a proiectat anterior cipuri pentru Arm Limited, compania responsabilă de proiectarea arhitecturii ARM, înainte de a o licenția producătorilor precum Qualcomm pentru a produce Snapdragon X, mai rapid decât Apple. Emularea binarelor x86-64 pentru a rula eficient pe procesoare bazate pe ARM face parte din ceea ce trioul Nuvia face cel mai bine, astfel încât aspectul Prism și încrederea Microsoft în performanța sa are sens.

Lasă un răspuns