apple logoapple logo

În urmă cu circa două luni au apărut primele indicii că Apple plănuiește să renunțe la procesoarele Intel în favoarea unor alternative proprietare, bazate pe arhitectura ARM, detalii aici.

Ce implică această schimbare?

În primul rând, o astfel de schimbare majoră, implică ”rescrierea” tuturor aplicaților concepute pentru MacOS astfel încât acestea să fie compatibile cu noua arhitectură ARM, ce este folosită de foarte mult timp pe telefoane și tablete.
În al doilea rând, va dispărea utilitarul Boot Camp, însă nu peste noapte. Momentan toate computerele Apple care sunt la vânzare sunt bazate pe procesoare Intel.

Ce este Boot Camp și de ce este important?

Toată gama de computere Apple, fie că este vorba de MacBook, Mac Mini, iMac sau Mac Pro, vin cu propriul sistem de operare, dezvoltat de aceeași companie.
MacOS, este la bază un sistem de operare Unix/Linux, ceea ce implică un management foarte bun al resurselor hardware, fiind astfel ideal pentru prelucrare foto/ video sau modelare 3D.
Cu toate astea, posesorii computerelor menționate mai sus au posibilitatea, cu ajutorul utilitarului Boot Camp și sistemul de operare Windows.
Boot Camp este în esență un Boot Manager care permite funcția dual Boot, putând rula nativ sistemul de operare Windows alături de MacOS.
Computerele Mac de la Apple sunt foarte bine optimizate pentru a rula macOS, sistemul proprietar de operare al companiei. Totuși, utilizatorii de au opțiunea de a instala sistemul de operare Windows folosind utilitarul Boot Camp de la Apple, în mod oficial. Acum că Apple renunță la procesoarele Intel în favoarea unor alternative proprietare, bazate pe arhitectura ARM, funcționalitatea Boot Camp va dispărea.
Boot Camp permitea gratuit să instalezi Windows pe un computer Apple fără alte limitări sau bătăi de cap.

Când apar primele sisteme Apple cu ARM?

Primele computere Apple care nu vor mai fi compatibile cu Windows prin intermediul Boot Camp vor fi cele care vor fi lansate la sfârșitul acestui an.
Compania spune că primele modele cu procesoare Apple vor fi lansate foarte curând. Acestea vor rula din fabrică macOS 11 Big Sur și vor putea rula aplicații de iOS și iPad OS nativ.
De asemenea, folosind interfața software Rosetta 2, acestea vor putea rula și aplicații x86 dezvoltate pentru procesoare Intel.

Ce alternative există?

Chiar dacă Boot Camp va dispărea, există alternative pentru a rula aplicații Windows pe Mac-uri.
Mașini virtuale precum aplicația Parallels, care este deja foarte populară printre utilizatorii Mac, permit rularea de aplicații Windows în mașină virtuală direct pe desktop-ul de macOS.
Totuși mașina virtuală nu are acces la toate resursele computerului. Aceasta rulează sub un alt sistem de operare care folosește de asemenea resurse. În plus, Parallels și alte aplicații de mașină virtuală nu sunt gratuite.

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *