You are currently viewing Cum să rulați Ubuntu de pe stick
Ubuntu1

Cum să rulați Ubuntu de pe stick

După ce ați urmat pașii din articolul Cum să creați un stick Ubuntu bootabil vă voi îndruma în procesul de rulare al sistemului de operare Ubuntu direct de pe stick.

Ubuntu are un proces de instalare foarte ușor ce oferă și posibilitatea de a testa sistemul de operare direct de pe stick sau DVD fără a face vreo modificare pe calculatorul pe care rulează.

Pentru a putea rula Ubuntu de pe stick trebuie, în primul rând, setată ordinea bootării din BIOS / UEFI . Cu stick-ul conectat , restartați calculatorul și intrați în BIOS.

  • tasta de intrare în BIOS se apasă la pornirea calculatorului. Aceasta variază de la un  producător de plăci de bază / laptop , la altul. Tasta poate fi: F2, F8, F12 sau DEL.
  • în Boot – Boot Sequence setați bootarea de pe stick înaintea celei de pe hard disk. În funcție de BIOS, stickul poate fi văzut fie ca Removable Device , fie ca un al doilea hard disk, caz în care va trebui să setați ordinea de bootare a hard-urilor.
  • apoi ieșiți din BIOS cu Save & Exit.

Pentru mai multe informații despre cum puteți accesa BIOS-ul pe laptop sau PC, citiți acest articol.

După ce ați setat ordinea bootării și ați ieșit din BIOS , procesul de instalare a sistemului Ubuntu va începe procesul de instalare.

În funcție de calculatorul pe care urmează să fie instalat (sau în acest caz rulat), mai exact dacă mai există sau nu alt sistem de operare pe acesta, procesul de instalare Ubuntu poate avea mici diferențe cum ar fi prima etapă de instalare sau opțiunile de partiționare. În acest articol voi prezenta ambele scenarii.

Try Ubuntu / Încearcă Ubuntu

Această opțiune permite rularea sistemului de operare direct de pe DVD / stick, fără să modifice nimic pe hard disk. În modul de evaluare, nu se pot actualiza aplicațiile existente sau instala aplicații noi, însă este recomandat celor care nu au mai folosit Ubuntu (sau orice altă distribuție Linux), pentru a își face o idee despre sistemul de operare și îi poate ajuta în a lua decizia de a îl instala.

  • în cazul în care nu mai există un alt sistem de operare pe calculator, va apărea un meniu GNU GRUB (ce reprezintă bootloader-ul Linux). Din acest meniu, utilizatorul trebuie să selecteze prima opțiune: Try Ubuntu without installing  
  • în cazul în care mai există un alt sistem de operare instalat pe calculator, procesul de instalare va trece direct în GUI (Graphic User Interface), de unde utilizatorul poate alege limba de instalare și opțiunea: Try Ubuntu / Încearcă Ubuntu

După parcurgerea acestor etape, sistemul de operare va încărca în memoria RAM fișierele necesare rulării sistemului de operare și a aplicațiilor deschise de utilizator direct de pe DVD / stick fără a se folosi de hard disk.

De altfel, acest mod de rulare, se poate face fără probleme și pe un sistem fără hard disk.

This Post Has 3 Comments

Lasă un răspuns