ubuntu live usbubuntu live usb

Ubuntu” este un cuvânt vechi african, însemnând „umanitate către ceilalţi (semenii noştri)”. Ubuntu se poate traduce, de asemenea, şi prin „eu sunt ceea ce sunt datorită a ceea ce suntem noi toţi”. Distribuţia Ubuntu Linux aduce spiritul Ubuntu în lumea software-ului.

”Ubuntu este un sistem de operare bazat pe Linux, disponibil gratuit cu suport atât din partea comunităţii cât şi suport profesional.

Comunitatea Ubuntu este construită pe baza ideilor expuse în Manifestul Ubuntu: acest software trebuie să fie disponibil gratuit (fără a se percepe nici o taxă), instrumentele software trebuie să fie folosite de oameni în limbile lor materne şi în ciuda oricărei deficienţe fizice, iar acei oameni ar trebui să aibă libertatea să adapteze şi să modifice aplicaţiile pe care le deţin în orice mod consideră ei că li se potriveşte mai bine.

Această libertate face Ubuntu fundamental diferit de programele tradiţionale proprietare: nu numai că instrumentele pe care le folosiţi sunt gratuite, dar aveţi şi libertatea să modificaţi aplicaţiile până în momentul în care funcţionează aşa cum doriţi dumneavoastră.

Ubuntu este potrivit pentru folosirea atât pe sistemele desktop cât şi pe cele server. Versiunea curentă de Ubuntu suportă arhitecturile  x86 (32 de biţi), x86-64 (AMD64) şi ARM .

Ubuntu include peste 47 000 pachete software, dar cele necesare pentru instalarea de bază necesită mai puţin de un CD. Ubuntu începe cu kernel-ul Linux versiunea 3.5 şi Gnome 3.6 (Unity), şi acoperă orice aplicaţie standard desktop începând de la un procesor de texte şi până la aplicaţii pentru calcul tabelar sau aplicaţii pentru accesarea Internet-ului, software pentru server web, email, limbaje de programare şi utilitare precum şi câteva jocuri.

Folosind versiunea server veţi obţine tot ce aveţi nevoie şi vă doriţi şi nimic din ce nu v-aţi dori să apară. ”

Mai multe informații pe ubuntu.ro 

Pentru a crea un stick bootabil Ubuntu trebuie să:

  • descărcați kitul de instalare de aici: http://cdimages.ubuntu.com/daily-live/current/
  • alegeți din listă i386 pentru procesoarele  x86 (32 de biţi ) sau amd64 pentru procesoarele x86-64 (AMD64). Primul cuvânt din numele fișierului reprezintă denumirea fiecărei ediții ce apare de două ori pe an (în aprilie și octombrie). Versiunile sistemului de operare sunt compuse din anul și luna lansării în formatul AA.LL
  • după ce ați descărcat kit-ul de instalare aveți nevoie de aplicația RUFUS pentru a crea stick-ul bootabil Ubuntu. Acesta poate fi descărcat de aici: https://rufus.akeo.ie/
  • introduceți un stick de minim 2 GB în calculator și deschideți aplicația RUFUS
  • configurați aplicația ca în imaginea alăturată , pentru a vă asigura că stick-ul va fi bootabil atât pe sisteme mai vechi cu BIOS, cât și pe cele mai noi cu UEFI. Apoi selectați kit-ul de instalare Ubuntu descărcat, folosind butonul DVD din aplicație și apăsați Start.

De Madalin

6 comentarii la „Cum să creați un stick Ubuntu bootabil”
  1. Felicitari, ai scris un articol frumos. Ai convins un tanar de 63 de ani sa exploreze aceasta dimensiune noua. Am fost mereu ataras de acest univers magic, dar din pacate nu am avut timpul necesar. Acum ca am ramas fara servici o sa ma dedic explorarii acestui univers care se cehama UBUNTU(Linux).

    Multumesc mult.

    Traian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *