ubuntu live usbubuntu live usb

Dacă după ce ați testat Ubuntu direct de pe stick v-a plăcut și v-ați decis fie să îl folosiți alături de Windows, fie ca unic sistem de operare pe calculatorul dumneavoastră,

acest articol vă va prezenta pașii pe care trebuie să îî parcurgeți în ambele cazuri pentru a îl instala.

Dacă pe calculatorul pe care doriți să faceți instalarea noului sistem de operare mai aveți si alt sistem de operare și / sau alte partiții cu date personale (fotoggrafii, filmări , documente, etc.) este recomandat ca înainte de a începe procesul de instalare să vă faceți o copie de rezervă a tuturor datelor pentru a evita riscul de a le pierde.

Inițializarea procesului de instalare

Procesul de instalare se poate porni prin boot-area stickului și alegerea opțiunii Install Ubuntu

  • fie din meniul bootloader-ului GNU GRUB ( în cazul instalării pe un calculator fără sistem de operare), după care dacă va dori va putea schimba limba sistemului de operare , din lista din stânga
  • fie din GUI (Graphic User Interface), în prealabil schimbând limba de instalare (dacă dorește) din meniul din stânga.

De asemenea, puteți inițializa procesul de instalare direct din modul de încercare Ubuntu, folosind iconița Instalare Ubuntu .

Selectarea opțiunilor de actualizare și de instalare a software-ului de la terți

În cea de a doua etapă a instalării sistemului de operare, utilizatorului îi vor fi prezentate 2 opțiuni:

  • cea de descărcare a actualizărilor în timpul instalării Ubuntu – este recomandată pentru ca sistemul să se actualizeze de la bun început în timpul instalării, eliminând astfel timpul de descărcare și configurare a actualizărilor în etapa de post instalare.
  • cea de instalare a software-ului de la terți – care include codecuri și driveri direct de la producători, pentru o mai bună funcționare a sistemului de operare pe calculatorul dumneavoastră.

Atenție! Pentru a putea selecta aceste 2 opțiuni veți avea nevoie de o conexiune la internet configurată în timpul instalării. Această configurare se face din iconița de rețea din partea dreaptă a barei de sus.

Vă puteți astfel conecta, fie la o rețea prin cablu, fie chiar la o rețea Wi-Fi.

Partiționarea hard disk-ului 

În cea de a treia etapă a procesului instalare sunt prezentate opțiunile de partiționare.

Acestea sunt:

  • Instalează Ubuntu alături de Windows 10 – această opțiune permite folosirea ambelor sisteme de operare în paralel
  • Șterge discul și instalează Ubuntu – această opțiune va șterge automat TOATE partițiile de pe hard disk și va aloca 2 partiții pentru noul sistem de operare
  • Altceva – ce permite administrarea manuală a partițiilor pe hard disk

Opțiunea Instalează Ubuntu alături de Windows 10 este disponibilă doar în cazul în care pe hard disk mai există cel puțin o altă partiție, în afară de cea pe care e instalată Windows-ul.

Dacă  selectați această opțiune, la pasul următor, procesul de instalare vă va informa cu privire la spațiul realocat din una din celelalte partiții pentru a fi instalat noul sistem de operare.

Spațiul realocat poate varia în funcție de dimensiunea partiției ce va fi redimensionată și de gradul de ocupare al acestei.

   Datele de pe partiția ce urmează să fie redimensionată nu se vor șterge, urmând ca acestea să fie mutate în timpul redimensionării partiției , în noua zonă de pe hard disk alocată acesteia.

Cu toate acestea este recomandată realizarea unei copii de siguranță a datelor din calculator.

Această opțiune este recomandată utilizatorilor ce nu doresc să renunțe la Windows și să folosească ambele sisteme de operare.

În cazul în care ulterior vor să renunțe la Ubuntu, o pot face simplu, urmărind pașii din articolul: Cum să elimini Ubuntu Linux din dual-boot cu Windows 10

Opțiunea Șterge discul și instalează Ubuntu , are 2 sub-opțiuni:

Ubuntu (sau orice altă distribuție de Linux) are nevoie de minim 2 partiții:

  • partiția SWAP – echivalentă partiției System Reserved a Windows-ului
  • partiția principală – unde se instalează sistemul de operare.

Patiția principală folosește sistemul de partiționare specific tuturor distribuțiilor Linux : ext4 FS. Această partiție va fi vizibilă în sistem ca „/” , fiind echivalentul partiției „C:\” a Windows-ului.

Așadar, opțiunea Șterge discul și instalează Ubuntu este recomandată utilizatorilor:

  • care vor să instaleze sistemul de operare Ubuntu pe un calculator nou, fără sistem de operare
  • care vor să renunțe la Windows și să steargă complet datele de pe hard disk, după ce în prealabil au făcut o copie de rezervă a datelor importante de pe acesta

Opțiunea Altceva va lista partițiile existente pe hard disk, oferind utilizatorului posibilitatea de a șterge și crea ce partiții dorește.

Managerul de partiții din procesul de instalare, nu oferă posibilitatea de a redimensiona partițiile existente.

Opțiunea de partiționare manuală este recomandată utilizatorilor avansați care doresc să păstreze celelalte partiții de Windows (D: , E:) intacte și să șteargă doar partiția pe care este istalat sistemul de operare Windows. Sistemul de operare Linux putând accesa partițiile NTFS.

Pentru asta va trebui să transforme partiția System Reserved în partiție de SWAP, iar partiția de Windows”C:\” , în partiție  „/” formatată ca ext4 FS.

Cu toate astea, nu recomand folosirea opțiunii de partiționare Altceva , pentru a evita ștergerea accidentală a altor partiții, ci una din celelalte două opțiuni: Instalează Ubuntu alături de Windows 10 sau Șterge discul și instalează Ubuntu .

Orice modificare a partițiilor va avea loc doar după ce utilizatorul va confirma modificările ce urmează a avea loc. Așadar uitați-vă cu atenție la modificările făcute înainte de a le confirma, astfel încât, dacă ați făcut vreo greșeală să vă puteți reîntoarce la stadiul inițial în care a fost partiționat hard disk-ul fără a pierde datele.

Alegerea Fusului Orar

În cea de a patra etapă de instalare va trebui să alegeți Fusul Orar.

Configurarea tastaturii

În această etapă veți seta limba tastaturii din lista din stânga, apoi aranjamentul tastelor din lista din dreapta, pe care îl puteți verifica în câmpul de jos.

Alegerea numelui de utilizator și a parolei

Aceasta este ultima etapă înainte de copierea efectivă a fișierelor noului sistem de operare.

În această etapă, utilizatorul își va alege un nume de utilizator, un nume al calculatorului și o parolă

Parola va fi folosită:

  • la logarea în sistem
  • la deblocarea desktop-ului după ieșirea din stand-by
  • atunci când utilizatorul va dori să ruleze aplicații cu permisiuni de administrator
  • la instalarea sau dezinstalarea de aplicații.

În cazul sistemelor de operare Linux, setarea unei parole este obligatorie (ea fiind cerută în situațiile enumerate mai sus) !

Ubuntu oferă posibilitatea de autentificare automată, ce elimină solicitarea parolei la prima pornire a calculatorului.

Celelalte solicitări de parolă nu pot fi eliminate, ultimele 2 fiind echivalentul UAC (User Account Control) din Windows.

Instalarea fișierelor

În această etapă se vor copia fișierele sistemului și se va configura bootloader-ul conform alegerilor făcute de utilizator anterior

După terminarea instalării sistemul va solicita o repornire și scoaterea dispozitivului media cu care s-a făcut instalarea (stick / DVD).

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *