A fost Windows Me un eșec atât de mare?

În urmă cu douăzeci de ani, la începutul mileniului s-au înregistrat niște erori software serioase. Nu, nu vorbim despre Y2K aici: vorbim despre Windows Me. Numit „Windows Mistake Edition” de PCWorld, Windows Me nu este amintit cu drag de mulți.

Ce vom găsi în articol?

O oprire ciudată în drumul către Windows XP

windows me default desktop
windows me default desktop

Microsoft a lansat Windows 2000 pe 17 februarie 2000. Windows 2000 a fost o capodoperă uitată, oferind un sistem de operare solid, pe 32 de biți, conceput pentru utilizare în afaceri. S-a bazat pe Windows NT, tehnologie care este și astăzi nucleul Windows 10.

Şapte luni mai târziu, Microsoft a lansat Windows Millenium Edition pe 14 septembrie 2000. Acest sistem de operare a fost conceput pentru utilizatorii casnici. Era bazat pe Windows 98 SE și încă mai avea suport pentru DOS.

Windows Me a avut o durată de viață incredibil de scurtă: Microsoft l-a înlocuit cu Windows XP pe 25 octombrie 2001, la puțin peste un an mai târziu.

Cu Windows XP, Microsoft a reunit totul, lansând un sistem de operare solid pentru consumatori, bazat pe Windows NT. A fost un sistem de operare și pentru companii. Înainte de asta, utilizatorii casnici aveau Windows Me.

De ce Windows Me trebuia să fie interesant?

windows me setup
windows me setup

Windows Me a fost conceput ca o actualizare la Windows 98 Second Edition. Site-ul web original Microsoft Windows Me promite să facă din computerul dvs. de acasă „un centru de divertisment multimedia” datorită Windows Media Player 7 și Windows Movie Maker. Se lăuda că Windows ar fi mai ușor de utilizat cu o „experiență îmbunătățită a utilizatorului”, datorită unor funcții precum „wizards”. Configurarea rețelei de acasă a fost și ea simplificată.

Windows Me a primit câteva funcții de la Windows 2000, printre care System Restore pentru restaurarea fișierelor sistemului de operare la ultima stare bună cunoscută și System File Protection pentru a proteja fișierele importante de sistem împotriva modificării.

Windows Me a eliminat, de asemenea, suportul pentru DOS în mod real, ceea ce a făcut ca sistemul de operare să pornească mai rapid, dar l-a făcut mai puțin compatibil cu software-ul DOS mai vechi pe care utilizatorii încă îl foloseau.

În cele din urmă, o varietate de caracteristici mai mici și îmbunătățiri ale sistemului nu i-au influențat pe majoritatea utilizatorilor casnici, care au rămas în mare parte cu Windows 98 acasă. Dacă nu cumpărați un computer nou care venea cu Windows Me, de ce ați fi cheltuit 209 USD pentru versiunea completă sau 109 USD pentru versiunea de upgrade? Windows 2000 părea un upgrade important, dar cine și-a dorit Windows Me?

Acest lucru este valabil mai ales din cauza a cât de instabil era Windows Me.

Windows Me – un Windows 98 SE plin de erori

windows media player on windows me
windows media player on windows me

Acum, seria de sisteme de operare Windows 9x – adică Windows 95, Windows 98 și Windows Me – au fost întotdeauna criticate pentru că sunt instabile. Toate erau bazate pe DOS, la fel cum era Windows 3.0.

Windows Me a fost chiar mai instabil decât Windows 98. Asta am experimentat când l-am folosit acum douăzeci de ani și este ceea ce mulți oameni își amintesc. Dan Tynan de la PCWorld l-a numit Windows „Mistake Edition” și a spus că este unul dintre cele mai proaste 25 de produse tehnologice din toate timpurile.

De ce au existat atâtea BSOD-uri și alte probleme? Seria Windows 9x a fost întotdeauna instabilă. Windows Me a avut câteva funcții noi: a introdus System Restore, de exemplu, o caracteristică care ar fi cauzat probleme pe sistemele unora la acea vreme. Oamenii au raportat probleme cu suportul hardware pentru anumite configurații de sistem. Poate că Windows Me avea nevoie de mai mult timp de dezvoltare.

Erorile nu au afectat niciodată întreprinderile, care au fost încurajate să folosească Windows 2000 pe stațiile lor de lucru. Windows 95 și Windows 98 au fost concepute atât pentru uz casnic, cât și pentru afaceri, dar dintr-o dată au existat versiuni semnificativ diferite de Windows pentru birou și pentru computerele de acasă – iar versiunea pentru utilizatorii casnici a fost, fără a fi surprinzător, mai puțin fiabilă.

Desigur, mulți oameni raportează că Windows Me a fost stabil pe sistemele lor. Și Windows Me este, probabil, pe nedrept evidențiat: Windows 98 a fost adesea instabil, de asemenea, fiind bazat pe DOS. Poate că nu a existat o schimbare majoră față de Windows 98.

Dar acum utilizatorii de Windows ar putea să se uite la Windows 2000 și să se întrebe: De ce nu este Windows Me atât de stabil?

Tânjind după Windows 2000

Lansarea Windows 2000 a arătat o cale de urmat pentru Microsoft, dar Microsoft nu a adus Windows NT utilizatorilor casnici până la Windows XP.

Între timp, unii oameni cu instalări Windows Me care dădea erori – sau oameni care doar auziseră lucruri rele despre Windows Me – nu au așteptat. Unii utilizatori casnici au făcut tot posibilul să achiziționeze Windows 2000, care era destinat doar companiilor. Windows 2000 Professional a costat 319 USD pentru o versiune completă sau 219 USD pentru un upgrade de la Windows 98 sau 95. A fost cu 110 USD mai mult decât Windows Me.

Și da, unii oameni au început să trimită discuri cu Windows 2000 piratate – adesea copiate de la locurile lor de muncă – gândind că piratarea sistemului de operare era acceptabilă, deoarece plătiseră deja Microsoft pentru Windows Me. A fost legal? Nu. Era de înțeles că oamenii își doreau o versiune stabilă de Windows care să nu dea atât de multe erori? Desigur.

Windows XP a rezolvat problema

În cele din urmă, Windows XP a pus capăt problemelor cu Windows 2000 și Windows Me. Microsoft nu a fost nevoit să pună la punct un Service Pack pentru Windows Me și să petreacă timp reparându-l, așa cum a făcut cu Windows Vista Service Pack 1 și Windows 8.1.

În schimb, Microsoft a lansat Windows XP și a adus stabilitatea Windows NT utilizatorilor casnici. Interfața mai prietenoasă și caracteristicile multimedia de la Windows Me au ajuns în Windows XP într-o formă mai stabilă. Windows XP era mai compatibil cu aplicațiile de consum care ar fi putut avea unele probleme de rulare pe Windows 2000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *