Zilele trecute am avut ocazia să instalez Windows 10 pe două laptopuri vechi: un Acer Aspire 5750G și un Dell Vostro 3700.
Ambele calculatoare sunt suficient de performante încât să ruleze decent ultima versiune a sistemului de operare de la Microsoft.
Dacă în cazul laptopului Acer instalarea a decurs fără probleme, nu același lucru se poate spune despre laptopul Dell.
Chiar dacă acesta vine cu procesor core i5, 4 GB RAM și placă video dedicată Nvidia GeForce GT 330M (care are driver inclusiv de Windows 10) odată instalat driverul pentru Windows 10, ecranul rămâne negru.
O problemă hardware m-a împiedicat să instalez Windows-ul 10 și pe un laptop Samsung, detalii aici.
Dacă la laptopul Samsung problema s-a rezolvat schimbând placa de rețea Wi-Fi, la laptopul Dell, nu pot schimba placa video, întru-cât aceasta este încorporată în placa de bază.
Nici update de BIOS nu îi pot face, pentru că bateria trebuie să fie încărcată cel puțin 10%, iar ea este la 1% și nu se mai încarcă.
Revenind la întrebarea din titlul acestui articol…
Windows-ul 10 permite în continuare (neoficial), migrarea gratuită de la Windows 7 sau 8/8.1 atât timp cât dețineți o licență validă.
Cu toate acestea mai sunt în unele cazuri probleme de driveri la migrarea la Windows 10, care pot fie să blocheze procesul de instalare, fie să nu permită instalarea unei anumite componente.
Dacă acea componentă poate fi înlocuită (cu ușurință) și configurația sistemului este suficient de performantă, precum și dacă starea generală a laptopului (baterie, încărcător, tastatură, carcasă etc) este bună, atunci acesta poate fi trecut la Windows 10 și păstrat încă câțiva ani.
Dacă în schimb, acesta necesită schimbarea mai multor componente, iar investițiile ating sau depășesc 25% din prețul mediu al unui laptop nou (chiar și entry-level) este cazul să vă gândiți la achiziționarea unui laptop nou.