comunicat 5Gcomunicat 5G

După scandalul din America, în urma caruia operatorilor de telefonie mobilă de acolo li s-a interzis să mai folosească echipamente de rețea de la Huawei, acest lucru s-ar putea întâmpla și cu cei de la noi.

În cadrul întâlnirii de săptămîna aceasta, avută între președintele României și cel al Statelor Unite printre subiectele discutate s-a numărat și ridicarea vizelor pentru cetățenii români (anticipez un număr exponențial mai mari de români care vor pleca în State după ridicarea vizei, decât în cazul Canadei), dar și interzicerea echipamentelor Huawei în România.

În prezent, 2 operatori de telefonie mobilă deja oferă servicii de telefonie mobilă 5G în România.

Dacă DIGI.Mobil și-a construit rețeaua cu echipamente de la Ericsson, Vodafone a ignorat scandalul și a folosit echipamente de la Huawei, astfel că în cazul unei posibile interziceri de către Guvern a producătorului Huawei, Vodafone se va afla în situația de a reconstrui rețeaua 5G de la zero.

În ceea ce îi privesc pe ceilalți 2 operatori de la noi, dacă orange mai face demonstrații 5G la evenimente precum UNTOLD, Telekom continuă să doarmă…

„Sunt convins că este un pas înainte în consolidarea parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România.

Eu, ca preşedinte ANCOM, nu sunt în măsură să spun.

Vorbind din partea statului român, sunt convins că în perioada imediat următoare vor exista clarificări din partea Guvernului, poate chiar a Preşedinţiei, a CSAT din acest punct de vedere.

Cred că vor apărea clarificări din partea Guvernului cât se poate de repede. Este absolut necesar să existe un calendar care este în dezbatere publică, la fel şi caietul de sarcini. Noi ne ţinem de calendar.

Ca să avem o licitaţie de succes vor trebui să existe clarificări din partea Guvernului sau a celorlalte instituţii menţionate, astfel încât cei care vor veni să depună oferte pentru achiziţionarea de frecvenţe pe care se va dezvolta tehnologia 5G, să aibă toate informaţiile”

a declarat, la RFI, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii (ANCOM).

Din fericire pentru țara noastră, această decizie de a interzice sau nu echipamentele Huawei și la noi se va lua înainte de a avea loc licitația 5G, prevenind astfel pierderea unor sume mari de bani de către operatori în echipamente, excepție Vodafone, care s-a grăbit să fie prima rețea din România care oferă 5G, iar acest lucru i-ar putea costa enorm.

Legat de posibilitatea blocării accesului în România a companiei Huawei, Sorin Grindeanu a declarat că:

”Bineînţeles, dacă această analiză spune acest lucru, este fără doar şi poate”

”În România, se pregăteşte o procedură publică pentru asta şi eu cred că toată lumea s-ar bucura dacă am avea mai multe oferte, inclusiv, sigur, din partea americană. Aici este vorba însă de firme private care vor veni şi noi sperăm să se întâmple acest lucru, însă memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparenţă, de compatbilitate cu statul de drept şamd”

a declarat Klaus Iohannis, după semnarea memorandumului de înţelegere între guvernele României şi SUA referitor la tehnologia 5G

Pe de altă parte, toți operatorii de telefonie mobilă folosesc echipamente de la Huawei pentru rețelele lor 3G și 4G.

Astfel, în urma unei posibile interzicere de folosire a produselor Huawei în România, operatorii de telefonie mobilă ar urma să aloce sume uriașe pentru bugetul de investiții, într-un termen foarte scurt pentru înlocuirea tuturor echipamentelor vizate.

Acest lucru va duce cu siguranță la o creștere a prețurilor fără precedent.

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *