Am portat recent un număr prepay din rețeaua Digi.Mobil în rețeaua LycaMobile pentru a îl oferi ulterior unui prieten plecat în Marea Britanie. Fiind întrebat de un coleg de pe un forum: care a fost experiența mea legată de procesul de portare și dacă am întâmpinat probleme? am decis să scriu acest articol pentru toți cei interesați să își porteze numărul în această rețea.

Rețeaua LycaMobile este o rețea internațională de tip MVNO (Mobile Virtual Network Operator) ce folosește infrastructura 2G și 3G a rețelei Telekom România (acesta putând fi deja un motiv pentru a evita această rețea).

E singura rețea din România unde clientul trebuie să completeze cererea de portare

Asta nu ar fi o tragedie, dacă formularul de portare , ar avea câmpurile în care se completează seriile SIM-urilor suficient de mari.

Clienții sunt nevoiți ca după ce descarcă formularul de portare  de pe site-ul operatorului să îl editeze în Microsoft Word , completând câmpurile cu un font suficient de mic pentru a încâpea toate datele necesare.

Pasul următor este tipărirea formularului completat în Microsoft Word, semnarea și scanarea lui.

Formularul scanat împreună cu o copie a actului de identitate se trimit pe adresa de e-mail: [email protected] , pentru ca cererea de portare să fie procesată.

Din ianuarie 2020, odată cu schimbarea site-ului, formularul de portare a fost înlocuit cu unul care se completează online. Noul formular îl găsiți aici.

Durata procesului de portare

În cazul meu, cel puțin, procesul, efectiv, de portare a durat circa 5 zile, timp în care nu am putut primi apeluri pe numărul portat, deoarce deși SIM-ul LycaMobile avea noul număr, iar SIM-ul Digi.Mobil fusese dezactivat, numărul apărea în continuare în rețeaua RCS & RDS. Astfel că, oricine mă apela pe acel număr, primea mesajul de număr deconectat din centrala RCS & RDS.

Această durată, încalcă termenul legal de nefuncționare a serviciilor, de 3 ore, prevăzut în cadrul punctului 9, al Termenilor și condițiilor din formularul de portare.

În perioada de 5 zile de nefuncționare, am apelat serviciul de Relații cu clienții pentru a semnaliza această problemă, unde am primit răspunsul:

”Atât durează procesul de portare în rețeaua LycaMobile România.”

Bonusul de portare pe care nimeni nu îl primește

Conform ofertei promoționale de pe site-ul LycaMobile :

clienții  ”care solicită, pentru prima dată, portarea numărului din alte reţele din România în Lycamobile” vor primii un bonus de 10 euro credit în tranșe de câte 2.5 euro, timp de 3 luni (primii 5 euro în prima lună de la portare) în maxim 24 de ore de la reîncărcare.

Numai că, din 2008, de când s-a început portabilitatea în România, în principiu, cine a vrut să se porteze , s-a portat (cel puțin o dată).Iar din cei care se hotărăsc abia acum să se porteze, puțin probabil să aleagă fix Lycamobile , ca primă rețea în care să plece.
În plus, mai există cazuri de numere portate și dezactivate, care după o perioadă au revenit la operatorul inițial. Oare acele numere, când vor fi reactivate și eventual portate în Lycamobile, vor mai fi considerate ca primă portare??? Mă îndoiesc!

Procesul de recuperare a SIM-ului pierdut/furat

În cazul nefericit în care clientul își pierde SIM-ul sau îi este furat, acesta trebuie să contacteze departamentul de Relații cu clienții pentru a bloca SIM-ul. Lucru perfect normal, numai că blocarea nu se face instant, ca la orice alt operator, ci poate dura până la 48 de ore (timp suficient pentru cel care a furat SIM-ul sa consume tot creditul / traficul din extraopțiune).

Următorul pas este să primească un SIM nou cu numărul respectiv, numai că acest lucru nu se poate face în mod direct.

Clientului îi sunt prezentate 2 opțiuni:

a) să se ducă în cel mai apropiat magazin de unde să cumpere un SIM nou

b) să comande un SIM nou de pe site (poate dura până la 7 zile lucrătoare ca clientul să intre în posesia noului SIM)

După ce clientul a intrat în posesia noului SIM,  acesta va trebui să sune din nou la departamentul de Relații cu clienții pentru a i se muta numărul vechi pe noul SIM. Acest proces poate dura maxim 2 zile. Asta dacă nu apar alte probleme tehnice…

Problemă apelare / interconectare

Din rețeaua Lycamobile nu se pot apela numerele de tip TelVerde 0800 și nici nu se pot primi SMS-uri de la numere scurte, cum ar fi cele de la bancă.

Serviciul de recomandare unui prieten nu (prea) funcționează

Roaming în țări din afara Uniunii Europene

Dacă până la ultima reglementare a tarifelor de roaming în Uniunea Europeană era avantajos să folosești o cartelă Lycamobile în orice țară în care acest operator este prezent (beneficiind de opțiuni cu minute internaționale incluse), după intrarea în vigoare a acestei reglementări acest beneficiu a dispărut.

Î: Ce înseamnă asta?

R: Că nu mai ai absolut niciun beneficiu că folosești o cartelă Lycamobile într-o altă țară în care Lycamobile este prezentă (comparativ cu orice alt operator local de telefonie mobilă).

Ca să subliniez și mai bine acest lucru voi da un exemplu concret. Să spunem că doresc să plec în SUA și vreau să folosesc cartela Lycamobile.

Dacă înainte puteam activa o extraopțiune de 6 Euro cu 300 minute internaționale pe care să le folosesc în rețeaua Lycamobile SUA

…acum trebuie să plătesc 2.14 Euro/min pentru apelurile către numere din SUA, respectiv 3.04 Euro/min pentru apelurile către numere din România.

23 de răspunsuri

 1. Multumesc pentru lamuriri. M-ai bagat in sperieti, mai ales ca portez numarul principal in Lyca. I-am ales pe ei deoarece sunt in UK o mare parte din an, iar Vodafone am vazut ca au inceput sa taie macaroana dupa 1 luna in roaming. Doamne ajuta :))

  1. Cu plăcere! Nu recomand portarea numărului principal în această rețea. În plus, de când a fost ”scos” roamingul în UE , nu mai pot fi folosite extropțiunile internaționale afară, ci se va consuma doar din credit.

  1. Și eu folosesc Digi.Mobil, numai că așa cum am spus în articol, doream să dau numărul respectiv unui prieten care stă în Anglia.
   Cei de la Digi.Mobil nu oferă roaming pe prepay, iar cei de la Lycamobile aveau o ofertă ok pe partea de roaming.

  1. Salut,
   Trebuie să urmezi pași din articol sau de pe site.
   Voi realiza un articol dedicat cu pașii necesari pentru portare și voi reveni cu un link

 2. Interesant este că, numărul de lycamobile pe care îl aveam, s-a deconectat din rețea, deși nu am depășit perioada de valabilitate a cartelei. S-a deconectat singură. Nu mai cred în lycamobile.

 3. Cum pot bloca SMS- urile primite la o cartela Prepay Lycamobile ?
  M-ar interesa sa pot bloca orice SMS pe care-l primesc …
  La Vodafone am aceasta posibilitate :

  Restricţii DOAR pentru mesajele primite

  *35*Cheie de restricţie*16# Yes (Send) pentru activare
  #35*Cheie de restricţie*16#Yes (Send) pentru dezactivare

  1. Salut,

   Din păcate, Lycamobile nu poate preveni primirea mesajelor nedorite, cu excepţia cazului în care dorești să interzică toate mesajele text.

 4. Eu nu stiu de voi dar in anul 2020 ,eu recomand lycamobile pt cel mai mic pret la cartele cu net nelimitat…17 lei serios?
  + roming 3.5 giga si 200 min in see cu 19-20 lei
  Best buy Lycamobile ,nu iti supraincalzeste telefonul ca la orange (am incercat si cartela si prepay),digi prafff cu calitatea semnalului si netului ,serios acum lycamobile este mai bun decat digi mobil .Eu si lucrez in domeniu si am testat toate retelele .
  Vrei ieftin si caliate medie ALEGE LYCAMOBILE,daca vrei si 4g si un semnal putin mai bun alege telekom .
  Orange-cel mai bun dar multtt prea scump
  Vodafone acoperire praf 4 g si ei pun 5 g:)))))
  Telekom acceptabil
  DIgi praf pe mobil pierzi semnalul si netul 4g zici ca 3g lycamobile doar ca ai avea in+0.5 mb s si 80 ms in loc de 140 ms no more
  Lyca -calica bun in tara si best option international si roming see

 5. Salut! Stie cineva daca se poate porta un numar din strainatate in Romania? In aceeasi retea? Sau eventual intr-o retea diferita. Multumesc

  1. Salut!
   Se pot porta doar numere din aceeași țară.
   Lycamobile are număr principal / permanent din țara din care cumperi SIM-ul, iar când te duci în altă țară unde este prezentă rețeaua, primești un număr temporar aleatoriu.
   Cei care te apelează, vor apela numărul principal, iar apelul se va redirecționa automat către numărul temporar.
   Când vei apela, cei pe care îi vei apela vor vedea numărul temporar din țara pe care o vezi.
   În plus numărul temporar se va schimba automat la câteva zile.

 6. Salutare mai sa vezi că nu sînt singurul păcălit. Cei mai mari hoți sînt cei le la Lycamobile abea astept sa ajung acasă sa transfer numărul la alta rețea. Pe 24 încarc numărul de telefon cu 10 euro primesc bonus un euro ies in roaming si de cand am ieșit tot îmi trimitea un mesaj sa trimit la *175#suma care o folosesc în roaming, trimit 10 euro îmi ia 11 euro cu tot cu bonus si când sa folosesc internetul nu pot îmi arată sa ma conectez la rețeaua lycamobilehotii.ro mai încerc nimic verific creditul si îmi arată 0. Sun la ei la ora 10 ma chinui sai explic la băiatul ăla ca nu am folosit deloc internetul si mi-a luat banii ,dupa o oră de discuții îi spun deci pentru un mesaj la *175# ati luat 11 euro?răspunsul lui e șoc păi de ce ați trimis mesaj?simplu ca mia cerut sms-ul dumneavoastră,!!!aaaaaam înțeles o sa va anunțam în 24 de ore max 48. Sînt niște oameni de nimic, hoți si mizerabili . Evitați reteaua lor ca si sfat

 7. Salut,

  De aproximativ 2 ani sunt client Lycamobile România, iar pan acum sunt mulțumit.
  Numărul de telefon,a fost portar din rețeaua Orange, unde aveam aproape aceleași beneficii, dar la un tarif mai mare.
  Ca și acoperire, este acceptabil. Mai sunt zone fara acoperire de voce, sau internet.
  O seară frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *