Windows 95 PCWindows 95 PC

Fie că dorești să joci niște jocuri vechi, sau pur și simplu ești nostalgic, iată cum poți instala Windows 95 într-o mașină virtuală.

În acest tutorial vă voi prezenta pas cu pas ce trebuie să faceți pentru a instala cu succes bătrânul sistem de operare Windows 95 într-o mașină virtuală.

De ce aveți nevoie?

Înainte de a trece la ce trebuie făcut pentru a instala cu succes Windows-ul 95 aș vrea să fac o listă de ”incrediente”:

Oracle VirtualBox

În primul rând este nevoie de o mașină virtuală în care Windows-ul 95 să ruleze.

Pentru cine nu sție ce este o mașină virtuală, aceasta este un soft care simulează un computer în interiorul computerului fizic, împrumutând o parte din resursele hardware ale acestuia.

Deși Windows-ul 10, vine cu o mașină virtuală inclusă (Hyper-V Manager), care se folosește de funcția de virtualizare a procesoarelor, ce poate fi activată din BIOS, pe configurațiile compatibile, această aplicație nu mai permite rularea de Windows 95 în ea.

Cu toate astea există o mulțime de alte aplicații gratuite pentru mașini virtuale oferite de alte companii pe care se poate instala Windows-ul 95.

Una dintre aceste aplicații este VirtualBox de la Oracle. Aceasta poate fi descărcată de aici.

Kit-ul de instalare Windows 95

Al doilea lucru de care aveți nevoie este, desigur, Kit-ul de instalare Windows 95.

Pentru că acum 25 de ani, când a fost lansat sistemul de operare Windows 95, CD-ROM-ul nu era încă atât de popular / prezent pe aproape orice sistem, Microsoft a fost nevoit să lanseze sistemul de operare în două variante pe dischetă și CD.

Windows-ul 95 în varianta inițială este disponibil pe 21 de dischete și ulterior pe CD.

Indiferent, de suportul pe care a fost lansat Windows-ul 95, suplimentar era nevoie de (încă) o dischetă de pe care să se booteze pentru a se începe procesul de instalare.

Pe vremea aceea nu exista conceptul de CD bootabil.

Așadar este nevoie de acea dischetă bootabilă (în formatul unei imagini virtuale). Aceasta poate fi descărcată de aici.

În ceea ce privește kit-ul de instalare, acesta poate fi descărcat de oriunde gratuit, dat fiind faptul că are mai mult de 10 ani de la lansare este trecut în categoria Abandonware (free to use).

Preferabil ar fi să descărcați varianta pe CD, pentru a n trebui să schimbați 21 de dischete în timpul instalării

De asemenea, aveți nevoie de un cod de Certificat de Autenticitate (echivalentul Product Key-ului de pe sistemele de operare mai noi), ce trebuie introdus în timpul procesului de instalare.

Discheta de ”reparare” a procesorului

Pentru că sistemele din ziua de azi (chiar și într-o mașină virtuală), reprezintă tehnologie extraterestră pentru Windows 95, veți mai avea nevoie de o dischetă / CD bootabil care să ”învețe” Windows-ul să booteze pe procesoare cu frecvență mai mare de 2.1 Ghz.

Această dischetă / CD bootabil va înlocui câteva fișiere din Windows, astfel încât să îi permită acestuia să booteze. Ea poate fi descărcată de aici.

Ea va trebui folosită spre finalul procesului de instalare.

Cum instalezi Windows 95 pe VirtualBox?

Configurarea mașinii virtuale

După ce ați instalat și deschis aplicația VirtualBox este timpul să configurați o mașină virtuală în care să ruleze Windows-ul 95.

  • în partea din dreapta sus a ferestrei VirtualBox, dați click pe butonul New
  • setați un nume pentru noua Mașină Virtuală
  • la Version alegeți Windows 95
  • opțional, la Machine folder puteți seecta alt folder / partiție unde programul să stocheze fișierele necesare, apoi puteți da Next
  • în următoarea fereastră aveți opțiunea de a alege cantitatea de memorie RAM pe care programul să o rezerve mașinii virtuale, din totalul de memorie RAM al sistemului. Aici setați 256 MB.
  • urmează creerea unui Hard Disk virtual (un fișier VHD pe care să se stocheze toate datele de pe HDD-ul mașinii virtuale). Aici (by default) este selectat Create a virtual hard disk now (iar ca dimensiune recomandată a Hard Disk-ului este 2 GB) Lăsați selectată această opțiune și dați Next.
  • apoi la Hard disk file type alegeți VHD (Virtual Hard Disk) și dați Next.
  • fereastra următoare este Storage on physical hard disk, unde se poate alege tipul de alocare a capacității Hard Disk-ului virtual pe HDD-ul fizic.
  • aici există două tipuri de alocare:
    • Dynamically allocated (alocare dinamică – dimensiunea fișierului VHD va crește pe măsură ce va crește spațiul utilizat pe Hard Disk-ul virtual, până ce va fi atinsă capacitatea maximă setată pentru acesta)
    • Fixed size (va fi creat un fișier VHD ce va avea dimensiunea egală cu capacitatea maximă setată pentru Hard Disk-ul virtual, indiferent de procentul de spațiu ocupat pe acesta)
  • selectați Dynamically allocated (probabilitatea de a ocupa 100% cei 2 GB în această situație este minimă) și dați Next.
  • în fereastra File location and size este specificată adresa unde va fi salvat fișierul VHD (este cea setată la primul pas la Machine folder), precum și capacitatea HDD-ului virtual care este 2 GB. Nu faceți nicio modificare aici și dați Create.

Odată dat click pe butonul Create, în partea din stânga a ferestrei principale a VirtualBox va apărea mașina virtuală proaspăt creată.

Dați click pe ea, apoi click pe Settings. Se va deschide o fereastră cu opțiuni pentru configurația hardware a mașinii virtuale.

În această fereastră la System, ordinea bootării este Floppy, CD, HDD, și așa trebuie să rămână.

Apoi la Storage la Controller: Floppy trebuie selectată imaginea dischetei de bootare descarcate anterior, iar la Controller: IDE la unitatea optică trebuie selectată imaginea ISO a CD-ului de instalarea Windows-ului 95.

Instalarea sistemului de operare

După ce ați urmat toți pașii de configurare a mașinii virtuale o puteți porni fie prin Dublu-click pe ea, fie prin selectarea acesteia și apăsarea butonului Start din partea dreapta sus.

Crearea partiției și formatarea HDD-ului virtual

Odată pornită mașina virtuală, aceasta va boota de pe discheta de boot

După ce apare A:\> scrieți fdisk și apăsați tasta Enter. Această comandă va deschide aplicația MS-DOS Fixed Disk Setup Program.

Aici veți avea un meniu cu 4 opțiuni:

  1. Create DOS partition or Logical DOS Drive
  2. Set active partition
  3. Delete partition or Logical DOS Drive
  4. Display partition information

Alegeți opțiunea 1 și dați Enter. Apoi veți fi întrebat dacă vreți ca tot spațiul disponibil să îl aloce partiției primare tastați Y și Enter.

După finalizarea procesului de creere a partiției primare, aplicația Fixed Disk Setup Program va cere restartarea sistemului.

După ce mașina virtuală a restartat și s-a ajuns iar la A:\> și scrieți format C: și urmați instrucțiunile.

Pornirea procesului de instalare

După ce partiția a fost creată și formatată se poate începe procesul de instalare, tot cu ajutorul dischetei de boot.

Când apare A:\> scieți R: și Enter (în cazul acesta litera R este alocată CD-ROM-ului virtual).

Astfel veți face trecerea de la Floppy la CD.

Când apare R:\> scrieți cd Win95, astfel veți deschide folderul Win95 de pe CD.

Va apărea R:\WIN95>. Acum puteți tasta setup și apoi Enter.

Procesul de instalare va porni. Urmați intrucțiunile programului de instalare.

Windows 95 Protection Error

La primul restart din timpul procesului de instalare veți primi un mesaj de eroare:

While initialization device IOS: Windows protection error. You need to restat your computer.

Acest mesaj apare din cauza faptului că Windows-ul 95 nu știe să gestioneze procesoare cu frecvență mai mare de 2.1 Ghz.

Această problemă se poate rezolva în mai puțin de 1 minut folosind discheta de ”repare” a procesorului.

Din meniul Devices – Floppy Drivers – Choose a disk file… alegeți fișierul FIX95CPU.IMA

Restartați mașina virtuală și urmați instrucțiunile.

Discheta va înlocui câteva fișiere ale sistemului, astfel încât acesta să poată porni.

După finalizare, scoateți discheta și restartați mașina virtuală.

De Madalin

2 comentarii la „Cum instalezi Windows 95 într-o mașină virtuală?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *