5.25 floppy5.25 floppy

Logica Microsoft de a păstra sau elimina aplicații și funcții din sistemul său de operare este un adevărat mister.

Deși au eliminat Windows Media Center din Windows 10 (înainte ca acesta să fie lansat în 2015) și au scos aplicația Microsoft FM Radio, acum un an, din Windows 10 Mobile, ambele pe motivul scăderii nivelului de utilizare, Microsoft se ambiționează, în schimb, să păstreze suportul pentru un dispozitiv care, cu adevărat, nu se mai folosește.

Încă de la lansarea Windows 10, în 2015, era cunoscut faptul că încă se mai pot folosi clasicele Floppy Disk Drive (FDD)  de 3.5 inch cu acest sistem de operare.

Acest lucru nu este chiar surprinzător, având în vedere că au continuat să fie folosite până acum circa 10 ani și sunt plăci de bază cu DDR3 ce au Floppy Disk Controller (FDC).

Ceea ce este cu adevărat șocant este că în Windows 10, se mai pot folosi bătrânele Floppy-uri de 5.25 inch ce au fost retrase de pe piață pe la mijlocul anilor 90!

Este foarte amuzant de imaginat o configurație ce suportă Windows 10 și are un Floppy de 5.25 inch. Cu toate astea așa ceva există…

Nu voi putea înțelege niciodată statistica ce a stat la baza deciziei de a elimina Windows Media Center din Windows 10, respectiv Microsoft FM Radio din Windows 10 Mobile, pe motivul nivelului tot mai scăzut de utilizare (cele 2 aplicații fiind cerute în repetate rânduri înapoi, dar lovindu-se de refuzul categoric al Microsoft) și în același timp de a păstra suportul pentru FDD.

De Madalin

7 comentarii la „5.25 Floppy în Windows 10”
  1. Cred că încurci borcanele un pic 🙂

    Nu există suport pentru dischete de 5 inch în Windows 10, există suport pentru portul/porturi posibile pe plăcile de bază. Întâmplător, unul din porturi este cel de floppy.

    Este un dispozitiv simplu care funcționează cu drivere generice, deci n-aș zice că investiția de man-power a fost prea mare,

    1. Dacă te uiți cu atenție în clipul de pe YouTube, apare iconiță specială pentru floppy-ul de 5.25 inch și iconița clasică de floppy de 3.5 inch, deci undeva prin shell32.dll, s-ar putea spune că „știe” Windows 10 de floppy-ul ăsta antic

      1. Are icons pentru o grămadă de chestii, multe din ele niciodată folosite, deci icon-ul nu este relevant.

        Fiecare device conectat la PC are o semnătură generică. De exemplu, când pui o placă video mai… exotică în PC, Windows o să ți-o detecteze drept „generic vga”. Este principiul plug & play introdus de pe la windows 95.

        În plus, multe device-uri „de bază” funcționează (și) la un nivel mai jos de OS, pentru că de ele (poate) depinde pornirea PC-ului.

        Acum compară un support complet pasiv (plug & play) cu support activ pentru rezolvarea bug-urilor (sau adăugarea unor noi features) la Radio sau Media Center și o să vezi că nu ai făcut o comparație chiar echitabilă 🙂

        1. Și iconița mi se pare relevantă într-o oarecare măsură.

          Așa cum au păstrat iconița asta sau aplicația Windows Media Player de ani buni fără să îi mai facă vreo modificare, de exemplu, puteau păstra și cele două aplicații menționate în articol.

          Am ales această comparație pentru a evidenția alegerea eliminării unor aplicații ce încă erau foarte folosite și păstrarea unei funcții ce, cu siguranță, nu este atât de folosită

  2. Exista echipamente industriale extrem de scumpe cu durata mare de exploatare care inca folosesc floppy-ul de 5.25. Pentru aceste echipamente se produc chiar si floppy 5.25 pe usb pentru a fi instalate in ultimul ragnet de computer I9 pe care se realizeaza programul pentru a fi incarcat pe masina industriala.

    Multi cred ca Windows-ul este creat doar pentru utilizatorii casnici si ignora faptul ca exista multe aplicatii industriale si contracte care aduc mai multi bani decat cineva care vrea sa-si faca un filmulet cu catelul si pisica. E usor sa tragi concluzii eronate cand nu ai toate datele problemei…

    1. Apropo eu asa am ajuns din intamplare la articolul tau. Cautam oferte unitati de 5.25 pentru un echipament de acest tip compatibile cu windows 10 ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *