Comisia Europeană aprobă achiziţionarea Telekom Romania de către Orange

Comisia Europeană a aprobat achiziția operatorului Telekom Romania Communications de către Orange, după ce în urmă cu două săptămâni amânase luarea unei decizii cu privire la această tranzacție, detalii aici.

Daca in cazul tranzacției dintre Vodafone și UPC lucrurile au fost mult mai simple, primul oferind servicii mobile, iar cel de-al doilea servicii fixe, operatorul rezultat din fuziunea celor doi completându-și portofoliul de servicii, în cazul tranzacției dintre Telekom și Orange lucrurile fiind puțin mai complicate.

Fostul Romtelecom, ce urmează a intra sub umbrela Orange, deține un pachet minoritar de 30% din acțiunile fostului Cosmote.

Condiția impusă de Comisia Europeană pentru aprobarea acestei tranzacții este ca Orange să cesioneze participația minoritară de 30 % din fostul Cosmote.

Acești 30% din acțiuni nu pot ajunge la oricine.

Condiția este ca Hellenic Telecommunications Organisation S.A. („OTE”), care este acționarul majoritar actual al Telekom Romania Mobile Communications (TRMC) și o filială a Deutsche Telekom DT, trebuie să cumpere participația respectivă.

În varianta inițială, tranzacția ar fi ridicat probleme serioase de concurență pe piața serviciilor de telecomunicații mobile, Orange deținând astfel 30% din acțiunile unuia dintre principalii săi concurenți, ce i-ar fi permis să blocheze investițiile importante ale TRMC sau achiziționarea operatorului de către un cumpărător strategic.

În plus, Comisia a investigat potențialele probleme de concurență pe alte piețe, cum ar fi piața furnizării de servicii convergente fixe și mobile („FMC”), piața cu amănuntul pentru servicii de conectivitate destinate clienților profesionali, precum și piața pentru furnizarea și achiziționarea de canale de televiziune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *