You are currently viewing 25 de comenzi utile în Run
windows 10

25 de comenzi utile în Run

Am putea spune că aplicația Run este disponibilă în Windows practic dintotdeauna.

Cu ajutorul acestei aplicații, ce poate fi deschisă folosind combinația de taste Windows + R sau deschizând meniul Start și dând click pe Run…, poți accesa cu ușurință cele mai utile aplicații din Windows fără să umbli prin o mulțime de meniuri și să dai nenumărate click-uri.

În acest tutorial vă voi prezenta 25 dintre cele mai utile comenzi ce pot fi executate în aplicația Run... și ce fac fiecare.

System Configuration – ”msconfig”

Folosind comanda msconfig puteți deschide aplicația System Configuration, ce permite de exemplu configurarea Dual-Boot.

Resource Monitor – ”resmon”

Folosind comanda resmon puteți deschide aplicația Resource Monitor, ce oferă informații în timp real despre procesor, memorie RAM, HDD/SSD și rețea.

System Information – ”msinfo32”

Folosind comanda msinfo32 puteți deschide aplicația System Information, unde puteți găsi informații detaliate atât despre hardware-ul, cât și despre software-ul din calculator.

Backup and Restore – ”sdclt”

Folosind comanda sdclt veți deschide ferestra Backup and Restore (Windows 7), ce (după cum îi spune și numele) permite să faceți o copie de rezervă sau să restaurați o copie a documentelor și aplicațiilor dumneavoastră, în caz că ceva nu funcționează corect.

Mouse Properties – ”main.cpl”

Folosind comanda main.cpl veți deschide fereastra Mouse Properties, unde puteți modifica toate setările legate de mouse, viteza clickului, acțiunea butoanelor, cursorul, etc.

Windows Registry – “regedit”

Folosind comanda regedit puteți accesa Windows Registry, unde puteți modifica regiștrii sistemului de operare și ale aplicațiilor instalate, pentru a adăuga sau elimina funcții de exemplu.

ATENȚIE! Modificările făcute în Windows Registry pot face ca sistemul să nu mai funcționeze în parametrii optimi și să fie nevoie de reinstalarea sistemului de operare, așa că evitați să faceți modificări aici.

System Properties – “sysdm.cpl”

Folosind comanda sysdm.cpl puteți deschide fereastra System Properties, de unde puteți ajusta performanțele sistemului prin activarea sau dezactivarea efectelor vizuale sau a setărilor de Startup din tabul Advanced al ferestrei.

Windows Power options – “powercfg.cpl”

Folosind comanda powercfg.cpl veți accesa Power Options, de unde puteți seta consumul de energie, la cât timp să intre diverse componente in standby, sau ce să se întâmple când închideți ecranul laptopului.

Windows Features – “optionalfeatures”

Folosind comanda optionalfeatures vei accesa direct fereastra Windows Features din Programs and Features, de unde poți instala sau dezinstala aplicații ce vin la pachet cu sistemul de operare.

Magnifier – “magnify”

Folosind comanda magnify vei deschide ”lupa” sistemului de operare, cu ajutorul căreia vei putea face zoom până la 1600% dacă este cazul.

Character Map – “charmap”

Folosind comanda charmap veți deschide aplicația Character Map, de unde puteți introduce simboluri și caractere speciale, de fiecare dată când aveți nevoie, în orice aplicație de editare text.

Network Connections – “ncpa.cpl”

Folosind comanda ncpa.cpl veți accesa fereastra Network Connections, de unde veți putea verifica statusul fiecărei conexiuni de pe fiecare placă de rețea, vedea IP-ul și activa sau dezactiva Wi-Fi-ul sau Ethernetul.

Malicious Software Removal Tool – “mrt”

Știți acel antivirus care se actualizează lunar prin Windows Update, dar nu poate fi găsit nicăieri?

Puteți deschide aplicația Malicious Software Removal Tool atunci când doriți să efectuați o scanare a sistemului folosind comanda mrt.

Totuși este recomandat să luați în considerare instalarea unui antivirus pentru o protecție completă.

Device Manager – “devmgmt.msc”

Puteți accesa direct fereastra Device Manager, de unde puteți activa și dezactiva componente sau actualiza driveri, folosind comanda devmgmt.msc.

User Accounts – “netplwiz”

Folosind comanda netplwiz veți accesa rapid fereastra User Accounts, de unde puteți seta utilizatori cu acces Standard sau de Administrator, sau chiar adăuga sau șterge.

Services – “services.msc”

Aplicația Services poate fi deschisă folosind comanda services.msc, de aici utilizatorul poate porni, opri sau restarta servicii ale sistemului de operare.

Fereastra Programs and Features – “appwiz.cpl”

Fereastra Programs and Features, din care utilizatorul poate modifica sau dezinstala orice aplicație instalată pe calculator și de unde poate avea acces și la Windows Features, despre care am vorbit puțin mai sus, poate fi deschisă folosind comanda appwiz.cpl.

Control Panel – ”control”

Până la Windows 10, această comandă, control, nu a fost prea importantă, întru-cât aplicația Control Panel este destul de accesibilă în meniul Start al predecesorilor celui mai recent sistem de operare Microsoft.

Însă odată cu noile versiuni de Windows 10, unde această aplicații e din ce în ce mai mult eliminată, detalii aici, această comandă a devenit mult mai importantă.

current user folder – “.”

Trebuie destul de frecvent să deschidem folderul utilizatorului curent pentru a accesa diverse fișiere de acolo. Un mod rapid de a face asta este să scriem în Run… un simplu punct . .

On-Screen Keyboard – “osk”

Tastatura virtuală a sistemului de operare poate fi deschisă folosind comanda osk.

Snipping Tool – “snippingtool”

Atunci când dorești să faci un screenshot sau să faci o poză dintr-o fereastră sau aplicație deschisă, poți folosi utilitarul gratuit inclus în Windows 10 Snipping Tool. Acesta poate fi accesat folosind comanda snippingtool.

Windows Memory Diagnostic – “mdsched”

Dacă crezi că ai probleme cu memoria RAM din sistem, poți pune sistemul de operare să scaneze memoria folosind utilitarul Windows Memory Diagnostic, acesta va face o diagnosticare completă a memoriei la primul restart. Utilitarul poate fi accesat folosind comanda mdsched.

Deschide orice site – introducând adresa web

Poți deschide orice site din aplicația Run…, introducând adresa URL, de exemplu: www.madalincristian.ro.

Aceasta se va deschide în browserul Web setat ca implicit.

Remote Desktop Connection – “mstsc”

Dacă vrei să te conectezi la un alt calculator din rețea poți folosi Remote Desktop Connection cu ajutorul comenzii mstsc.

Această aplicație se folosește în special în cadrul companiilor, pentru publicul larg există aplicații precum TeamViewer sau AnyDesk.

Command Prompt – “cmd”

Ultima comanda din acest tutorial este cmd, ce deschide bătrânul Command Prompt.

Aici poți vedea versiunea de Windows, fără să mai deschizi fereastra winver, precum și multe alte lucruri despre care am scris aici, aici și aici

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.