Cum accesezi clasicul “System” din Control Panel în Windows 10?

Încă de la prima versiune lansată în iulie 2015, Windows-ul 10 a adus o mulțime de noutăți, printre care: browserul Microsoft Edge, Paint 3D și noua aplicație Settings.

Toate aceste noutăți au venit și cu schimbări (eliminări).

Încă din etapa de deszvoltare a primei ediții de Windows 10, aplicația Windows Media Center, apărută încă de pe vremea Windowsului XP a fost eliminată pe motiv de număr de utilizatori în scădere, detalii aici.

În anul 2017 s-a încercat eliminarea clasicei aplicații Paint, ce ar fi urmat să fie înlocuită cu noul Paint 3D, detalii aici.

Anul viitor este programată ”pensionarea” browserului Internet Explorer, după ce în ianuarie a fost lansat noul browser Edge bazat pe Chromium. Internet Explorer (IE) a împlinit recent vârsta de 25 de ani, însă nu a mai primit o actualizare majoră încă din 2013.

Încă de la primele versiuni de Windows 10, Microsoft a căutat să elimine treptat întreg Control Panel-ul, aducând din ce în ce mai multe opțiuni și funcții din Control Panel în aplicația Settings.

Odată cu lansarea lui Windows 10 October 2020 (versiunea 20H2) a venit rândul aplicației clasice System să fie eliminată. Chiar dacă mai apare opțiune în Control Panel, aceasta deschide noua versiune din Settings.

Dacă totuși vreți să mai deschideți vechea aplicație o puteți face deschizând comanda Run folosind combinația de taste Windows+R și să copiați textul de mai jos:

explorer.exe shell:::{BB06C0E4-D293-4f75-8A90-CB05B6477EEE}

De asemenea, puteți crea o scurtătură pe Desktop folosind textul de mai sus.

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

  1. Biggy spune:

    Pentru Windows 11 creeza un dosar nou pe Desktop folosind titlul ” System.{BB06C0E4-D293-4f75-8A90-CB05B6477EEE} ” fara ghilimele, prin simpla deschidere a acestui dosar accesezi clasicul System Properties.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *