Încă de la lansarea Windows 11 cerințele minime de instalare au stârnit multe nemulțumiri, forțând astfel mână celor de la Microsoft.
E un lucru bine știut faptul că sistemul de operare va rula mult mai bine dacă îl instalezi pe un SSD, decât pe hard disk. Pentru Microsoft, situația este de-a dreptul problematică, fiind nevoit să optimizeze și PC-urile echipate doar cu HDD blocând anumite inovații de care ar beneficia posesorii de PC-uri cât de cât moderne.
Contrar așteptărilor, problema nu este atât la utilizatori, care de cele mai multe ori nu refuză o cheltuială de câteva zeci de dolari în plus cu achiziționarea unui SSD ieftin, ci producătorii OEM care au făcut din omiterea acestei dotări esențiale un veritabil model de business. Din punct de vedere al producătorului de laptopuri sau PC-uri entry-level, este mult mai rentabil să economisești acei bani instalând Windows pe hard disk, după care să ademenești cumpărătorii nemulțumiți cu o ofertă costisitoare de upgrade la un dispozitiv SSD, sau mai bine, să-i convingi să cumpere un nou laptop sau sistem PC.
Microsoft nu are nimic de câștigat din această „afacere”. Din contră, experiența mai puțin decât optimă avută de utilizatori lovind direct în reputația platformei Windows, o parte dintre aceștia migrând în cele din urmă către ecosisteme care livrează un nivel de performanță minim garantat, cum ar fi MacOS.
Începând cu anul 2023, Microsoft va solicita producătorilor OEM în mod expres să includă și un SSD pentru găzduirea sistemului de operare Windows, HDD-ul devenind în schimb o dotare pur-opțională, la care cumpărătorii vor apela strict pentru suplimentarea pe bani puțin a spațiului de stocare.