Microsoft a fost asaltat de un val uriaș de nemulțumiri, după ce au anunțat cerințele de sistem ale Windows 11, ce a fost prezentat pe 24 iunie și lansat pe 5 octombrie.

Ce vom găsi în articol?

Cerințele minime

Chiar dacă upgrade-ul la Windows 11 este gratuit, nu orice calculator cu Windows 10 va permite instalarea noului sistem de operare.

Odată cu lansarea Windows 11 au fost impuse multe restricții în cerințele de sistem.

O primă cerință, impusă de noul Windows, este ca procesorul să fie pe 64 de biți. Cu toate astea, faptul că Windows 11 este un sistem exclusiv pe 64 de biți nu ar mai trebui să surprindă pe nimeni. Primul sistem de operare pe 64 de biți și-a făcut apariția încă din 2002 cu Windows 2000 pentru procesoarele Intel Itanium IA-64, apoi continuând în forță cu Windows XP 64-bit (bazat pe structura Windows Server 2003) și evoluând până în ziua de azi.

De asemenea, un indiciu este anunțul făcut la jumătatea anului trecut cu privire la Windows 10 May 2020 update, detalii aici.

Cea de-a doua restricție majoră, din considerente de securitate, a fost obligativitatea ca modulul TPM 2.0 să fie activat, deci implicit UEFI și Secure Boot. Poți găsi aici un tutorial despre cum poți converti partițiile pentru a fi compatibile UEFI, precum și cu ce combinație de taste poți accesa BIOS-ul.

Microsoft a mai publicat o listă oficială a procesoarelor suportate de Windows 11, detalii aici.

Toate aceste restricții au creat multă confuzie și nemulțumiri din partea utilizatorilor. Se pare că informațiile despre specificațiile și vârsta sistemelor nu sunt suficiente pentru a determina dacă pe un calculator va funcționa sau nu Windows 11.

Sisteme precum Mac-urile nu vor permite instalarea Windows 11, pentru simplul fapt că nu au suport pentru TPM 2.0. Chiar și produse Microsoft ca Surface Studio 2 nu vor permite actualizarea la noul sistem de operare.

Ce trebuie făcut pentru a putea nstala Windows 11 pe sistemele care nu au TPM 2.0?

Microsoft a fost nevoit să ofere un tutorial oficial pentru instalarea Windows-ului 11 pe sistemele fără TPM 2.0 sau cu procesoare mai vechi decât cele recomandate.

Cu toate astea, Microsoft NU recomandă instalarea sistemului de operare pe PC-uri care nu întrunesc cerințele minime, iar cei care vor instala totuși Windows 11 pe astfel de calculatoare trebuie să cunoască și să își asume riscurile.

Pentru a putea instala Windows 11 pe calculatoare mai vechi, trebuie făcute câteva modificări în Registry, înainte să actualizați Windows 10 la Windows 11.

Deschideți Registry Editor

Folosește combinația de taste Windows Key + R pentru a deschide ferestra Run.

Aici scrie regedit și apasă Enter.

În cazul în care apare o fereastră UAC (User Account Control) care întreabă dacă vreți ca aplicației Registry Editor să i se permită să facă modificări pe acest calculator, alegeți DA.

Accesați următoarea locație din Registry:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup

Click dreapta în interiorul acelei locații și click pe New – DWORD (32-bit value) pe care îl veți numi:

AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU

Apoi setații valoarea 1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *