orange telekomorange telekom

Se pare că Telekom ar fi acceptat oferta propusă de Orange pentru vânzarea rețelei fixe.

Grupul Deutsche Telekom vrea să iasă cât mai curând de pe piața din România pentru a stopa pierderile mari de bani generate de diviziile de telefonie fixe și mobile de la noi și de a evita cheltuielile generate de licitația pentru frecvențele 5G ce trebuie să aibă loc până la sfârșitul lunii viitoare.

De dorința grupului de a ieși cât mai repede din piață vor să profite atât Orange (care are nevoie de infrastructura fixă a Telekom), cât și DIGI (care are nevoie de rețeaua mobilă), ce împreună vor să cumpere circa 70% din companie.

Dintre cei doi operatori interesați de Telekom, Orange se pare că va intra primul în posesia diviziei pe care și-o dorește.

Conform unor surse apropiate procesului, citate de Hotnews, cei doi operatori ar fi căzut la un acord privind vânzarea, însă se așteaptă aprobarea Guvernului (acesta deținând pachetul majoritar al Telekom România).

Miercuri, 25 septembrie, este convocată o primă ședință din care vor face parte reprezentanți ai Ministerelor de Comunicații, Justiție, Finanțe, Consiliul Concurenței, SRI și SIE pentru a proteja interesele statului român și de a obține un preț cât mai bun în urma acestei tranzacții.

„Statul are drept de preemțiune, dar pentru o decizie ar trebui să angajeze un consultant sau bancă de investiții care să analizeze situația și să-i ofere un răspuns cu privire la posibile scenarii:

1. statul rămâne cu pachetul de acțiuni pe care-l are

2. cumpără acțiuni de la DT/OTE

3. vinde la rândul său total sau parțial din acțiunile pe care le deține

Pentru ca tranzacția dintre DT/OTE și Orange să aibă loc, Guvernul ar trebui să adopte o strategia de vânzare printr-o Hotărâre de Guvern.

susține sursa

„Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, în calitate de instituție publică abilitată să gestioneze interesele Statului Român ca acționar minoritar relevant (deținând 45,99% din acțiuni) în Telekom România Communications S.A. (fosta Romtelecom), urmărește cu maximă responsabilitate protejarea intereselor legitime ale statului român, asigurarea unor servicii de comunicații electronice de cea mai bună calitate, precum și asigurarea cadrului legislativ optim pentru continuarea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii digitale din România.

În ceea ce privește condițiile de desfășurare ale unei posibile vânzări, fie că este vorba de Statul Român sau de grupul DT/OTE, acestea fac obiectul unei clauze de confidențialitate din cadrul Contractului de Privatizare Strategică, semnat la data de 31.01.2003, clauză care prevede confidențialitatea tuturor actelor și documentelor subsecvente.

Cu privire la înștiințarea de către DT/OTE despre orice intenție de vânzare, până în prezent MCSI nu a primit o notificare oficială referitoare la intenția OTE/DT de a vinde operațiunile din România.”

se arată în răspunsul MCSI pentru HotNews.ro

”Ambiția Grupului Orange continuă să se concentreze pe poziția de operator-lider de comunicații fixe și mobile în Europa și evaluăm oportunitățile existente în țările în care activăm pentru a avansa această strategie. Ca de obicei, vom informa părțile interesate în legătură cu deciziile corporative relevante, dar, ca principiu, nu comentăm în privința speculațiilor referitoare la piețele locale de fuziuni și achiziții.”

a declarat marți un purtător de cuvânt al grupului Orange

In urma acestei tranzacții Orange și-ar consolida poziția și și-ar asigura portofoliul complet de servicii, putând astfel lupta de la egal la egal atât cu DIGI cât și cu Vodafone.

În cazul finalizării acestei tranzacții, va urma la scurt timp vânzarea diviziei de telefonie mobilă, crescând astfel șansele operatorului DIGI de a prelua rețeaua în condițiile dorite și la un preț mic.

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *