ryzen laptopryzen laptop

La aproape 2 luni de la lansarea primelor procesoare AMD Ryzen Mobile, cei de la TECHSPOT au intrat în posesia laptopului HP Envy x360, singurul laptop cu procesor AMD Ryzen disponibil momentan pe piață.

Acestea nu sunt primele APU-uri de la AMD pe care le putem găsi în laptopuri. Generația a 7-a de de procesoare AMD poate fi găsită în continuare în toate magazinele de profil din țară. AMD însă a fost absent pe segmentul high-end (vârf de gamă), în special din cauza arhitecturii ineficiente a procesoarelor, ceea ce a permis companiei Intel să rămână lider pe acest segment timp de mulți ani.

Odată cu noile procesoare Ryzen Mobile acest lucru s-a schimbat. Momentan sunt lansate doar 2 procesoare: Ryzen 5 2500U și Ryzen 7 2700U.

Ambele procesoare vin cu 4 nuclee și 8 thread-uri, la fel ca generația a 8-a de procesoare Intel. Ca și generația anterioară de procesoare AMD, noile procesoare Ryzen mobile suportă memorii DDR4, de această dată cu o frecvență de până la 2400 Mhz pentru ambele modele.

Cea mai importantă schimbare nu este însă procesorul în sine, care este cel mai rapid din câte au fost lansate de AMD până acum, ci GPU-ul încorporat în acesta, ce oferă un avantaj enorm în fața competitorului său.

Acest avantaj este dat de faptul că AMD produce și plăci video, permițându-i astfel să includă în CPU toate performanțele unei plăci video dedicate, eliminând nevoia de a mai cumpăra un laptop cu placă video dedicată și totodată, mărind autonomia bateriei și reducând prețul final al laptopului.

GPU-ul din procesorul AMD Ryzen 5 2500U este de 2 ori mai peformant decât GPU-ul UHD Graphics 620 de la Intel folosit în prezent. Și cel puțin pe hârtie, pare să fie mai performant și decât GPU-urile Iris Plus, deși Intel încă nu le-a lansat.

Laptopul HP Envy x360 testat de cei de la TECHSPOT, a venit echipat cu procesorul AMD Ryzen 5 2500U, 16 GB de RAM DDR4-2400, precum și cu un SSD de 256 GB cu conectare nu SATA3, ci PCIe.

Un alt lucru de remarcat la noile procesoare AMD Ryzen, este că au nevoie de doar 15W pentru a alimenta cele 4 nuclee ale CPU-ului și cele 8, respectiv 10 nuclee ale GPU-ului. Deși are același consum ca generația a 8-a de procesoare Intel, oferă un nivel mai ridicat de performanță decât acestea.

Testarea unui laptop este mult mai diferită decât testarea unor componente desktop, deoarece laptopurile vin ca sisteme de sine stătătoare și aspecte ca sistemul de răcire, stocarea, memoriile RAM și autonomia bateriei variază de la laptop la laptop. Din cauza faptului că momentan numărul laptopurilor cu procesoare Ryzen este limitat (mai existând doar câteva laptopuri cu procesoare AMD Ryzen de desktop, ale căror preț depășesc 5000 de lei) acest test se va limita doar la valorile obținute de un singur laptop cu procesor Ryzen.

Dar valorile vor fi comparate cu cele ale altor laptopuri ce vin echipate cu cele mai noi procesoare Intel.

Primele teste făcute de cei de la TECHSPOT sunt făcute în PCMark 8, ce testează mai multe componente, nu doar CPU-ul și GPU-ul.

După cum se poate vedea în imaginile de mai jos, în funcție de nivelul de încărcare al procesorului Ryzen 5 2500U, acesta stă fie între Core i7-8550U și Core i7-7500U, fie între procesoarele de generația a 7-a (Intel Kaby Lake). În ceea ce privește generația a 8-a de procesoare Intel, acestea par să fie cu 10 ÷ 25% mai rapide.

În ceea ce privește prelucrarea multimedia (foto, video și audio), cel mai relevant test este dat de aplicația Cinebench.

Procesorul Ryzen 5 2500U, în testele multi-thread a înregistrat un scor puțin mai mic decât Core i7-8550U, însă să nu uităm că acest procesor de la Intel este cu o clasă mai sus decât Ryzen 5 2500U. Însă procesorul Ryzen 7 2700U, ce are o frecvență cu 5 ÷ 10% mai mare decât Ryzen 5 2500U plus încă 2 nuclee GPU, cu siguranță poate învinge în teste Core i7-8550U.

Când vine vorba de teste single thread, performanțele procesorului Ryzen 5 2500U scad, însă acest lucru nu este surprinzător având în vedere că este valabil și pentru procesoarele desktop AMD Ryzen. Procesorul  i7-8550U este cu 17% mai rapid în acest test. Însă în testul single-core procesorul i7-8550U este doar cu 11% mai rapid.

Conversia video-urilor folosind codec-ul x264 este o sarcină mult mai solicitantă pentru procesorul Ryzen 5 2500U. În prima etapă de conversie, procesorul i7-8550U este cu 38% mai rapid, însă în cea de a doua etapă această diferență scade la doar 3%.

Iar când vine vorba de conversie folosind codec-ul x265, lucrurile devin și mai dificile pentru Ryzen 5 2500U. Procesoarele de generația a 8-a de la Intel având un avans considerabil în acest caz. Procesorul i7-8550U fiind cu 25% mai rapid, convertind un clip de 1 oră în 1 oră și 30 de minute, față de 2 ore cât are nevoie Ryzen 5 2500U. 

În testul memoriei RAM, procesorul Rayzen 5 2500U este lider, depășind chiar si procesorul i7-8550U.

Deși AMD spune că procesorul Ryzen 5 2500U poate atinge frecvența de 3600 Mhz (în modul boost), această frecvență nu a fost atinsă în teste.

În testele 3DMark, procesorul Ryzen 5 2500U a obținut scoruri foarte bune. În testul ”Time Spy”, cel mai solicitant test 3DMark, s-a clasat pe locul 2. Însă în celelalte 2 teste a fost lider detașat.

Cei de la TECHSPOT, au testat și câteva jocuri ca: Tomb Rider, Metro Last Light, Civilization VI și nu în ultimul rând GTA V. Chiar dacă nu sunt jocuri tocmai noi, laptopul HP Envy x360 cu procesor Ryzen 5 2500U  surclasează în toate testele laptopul Dell XPS 13 cu procesor Intel i7-8550U.

În ceea ce privește aplicații de simulare ca Matlab, laptopul HP Envy x360 cu procesor Ryzen 5 2500U se descurcă excelent.

În urma tuturor testelor făcute, rezultă că procesorul Ryzen 5 2500U este puțin mai lent decât i7-8550U în medie cu 30,6%. Acest procent este dat de discrepanța din testul aplicației Matlab. Pe hârtie ,cel puțin, procesorul Ryzen 7 2700U micșorează această discrepanță cu circa 10%.

De asemenea trebuie luat în calcul faptul că aceste teste au fost făcute pe un singur model de laptop și că mai pot apărea diferențe de performanță de la un model de laptop la altul și de la un producător la altul, întrucât configurațiile acestora nu au flexibilitatea unui sistem desktop.

Luând în calcul și raportul preț-performanță face ca laptopul HP Envy x360 să fie o alegere bună cu atât mai mult pentru clienții cu laptopuri mai vechi de 3-4 ani, ce vor simții un spor de performanță uriaș, dar și pentru  cei care aleg o alternativă (pentru buget mai mic) la laptopurile cu procesoare Intel de ultimă generație.

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *