Nokia pierde un contract cu AT&T de 14 miliarde de dolari în favoarea Ericsson

Acțiunile companiei finlandeze Nokia au scăzut la un minim din ultimii trei ani, deoarece compania de telecomunicații a pierdut o înțelegere majoră pentru lansarea unei noi rețele în SUA cu operatorul AT&T.

Acțiunile Nokia listate la Helsinki au scăzut cu 7% la 9:40 a.m., ora Londrei, la știrea că AT&T va colabora cu rivalul suedez Ericsson, care va produce echipamente 5G pentru proiect la fabrica sa din Lewisville, Texas. Acțiunile Ericsson listate la Stockholm au crescut cu 7,4%.

Cheltuielile AT&T vor fi aproape de 14 miliarde de dolari pentru contractul său de cinci ani cu Ericsson, au declarat companiile luni seara. Parteneriatul acoperă implementarea unei rețele de acces radio deschise (Open RAN) în SUA, pe care AT&T se așteaptă să o utilizeze pentru 70% din traficul rețelei wireless până la sfârșitul anului 2026.

Decizia îi dă companiei Nokia o lovitură semnificativă prin pierderea cotei de piață ca furnizor al AT&T, care va presupune înlocuirea echipamentelor Nokia existente în mai multe locuri.

CEO-ul Nokia, Pekka Lundmark, a calificat vestea „dezamăgitoare”, dar a spus că firma a rămas „pe deplin angajată” în Open RAN și are o strategie de diversificare a afacerii și de îmbunătățire a profitabilității.

Firma se confruntă deja cu o imagine financiară tulbure, în urma unei scăderi a câștigurilor sale din al treilea trimestru, pe măsură ce clienții reduc costurile.

Luni a declarat că se așteaptă ca veniturile de la AT&T în divizia sa de rețele mobile, care a reprezentat 5%-8% din vânzările nete din anul până în prezent, să scadă în următorii doi până la trei ani. Se anticipează că divizia va rămâne profitabilă, dar a semnalat o întârziere în calendarul său pentru realizarea unei marje de operare de două cifre de până la doi ani.

El a spus că un plan de reducere a costurilor anunțat anterior, pe care l-a anunțat în octombrie va reduce până la 14.000 de locuri de muncă, ar atenua parțial impactul deciziei AT&T. Nokia va continua să furnizeze AT&T produse și servicii în diverse alte domenii.

Titanul american colaborează și cu firme precum Fujitsu din Japonia, Intel și Dell.

Rețelele deschise RAN sau ORAN reprezintă o schimbare a costurilor și a reducerii energiei pentru firmele de telecomunicații, pentru a utiliza software și echipamente bazate pe cloud de la mai mulți furnizori, mai degrabă decât echipamente proprietare furnizate de un număr mai mic de companii mari care nu lucrează împreună. Mișcarea s-a confruntat cu o oarecare rezistență din partea vânzătorilor din cauza preocupărilor legate de pierderea oportunităților de afaceri.

„Prin această colaborare, vom deschide rețele de acces radio, vom stimula inovația, vom stimula concurența și vom conecta mai mulți americani cu 5G și fibră”

a declarat Chris Sambar, vicepreședinte executiv al AT&T Network, într-o declarație de luni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *