Microsoft Cortana se retrage…pe PC

Asistenta virtuală a Microsoft a fost prezentată prima oară, pe 2 aprilie 2014, la conferința Build, pe Windows 10, Windows Phone 8.1 și Windows 10 Mobile.

Proiectul Cortana a început în 2009, când Zig Serafin și Larry Heck,din cadrul echipei Microsoft Speech, au gândit planul de dezvoltare pe termen lung al unui asistent virtual digital.

Tot ei, au pus bazele unei echipe ce să aibă experiența necesară să creeze primele prototipuri ale asistentei Cortana.

Inițial, numele Cortana trebuia să fie numele de cod al proiectului (după un caracter din franciza Halo), însă la insistențele utilizatorilor, a devenit și numele oficial al asistentei virtuale Microsoft.

La fel ca și în cazul jocurilor Halo, vocea asistentei Cortana în limba engleză este asigurată de către actrița Jen Taylor.

Disponibilitate pe alte platforme

În ianuarie 2015, Microsoft a anunțat disponibilitatea asistentei Cortana pentru Windows 10 pe PC și telefoane mobile, precum și pe Windows Phone 8.1.

În mai 2015, Microsoft și-a prezentat planurile de extindere a acestui serviciu și pe alte platforme mobile.

În iulie 2015, când trebuia să apară versiunea pentru Android, o versiune beta a aplicației s-a răspândit pe internet, amânând astfel lansarea oficială.

În decembrie 2015, a fost lansată versiunea finală a Cortana pentru Android, odată cu cea pentru iOS.

Tot în 2015, în cadrul conferinței E3, Microsoft a anunțat că asistenta Cortana va fi disponibilă și pe Xbox One, ca parte a actualizării consolei la sistemul de operare Windows 10.

Printre alte platforme pe care Cortana este disponibilă, se numără și: Microsoft Band 1 și 2, căștile Surface, Skype, Windows Mixed Reality și Amazon Alexa.

Cortana nu este disponibilă doar în limba engleză, ci și în franceză, chineză, germană, spaniolă, italiană, japoneză și varianta braziliană a portughezei.

Restrângerea serviciului

Treptat, însă Cortana a fost retrasă, atât de pe Xbox One, din cauza abandonării Kinect, cât și de pe mobil, odată cu oprirea suportului pentru Windows Phone 8.1 și a Windows 10 Mobile.

Până la sfârșitul lunii aprilie, când va fi lansată oficial următoarea actualizare a Windows 10, Microsoft va elimina Cortana și de pe platforma Android.

Totodată, Cortana nu va mai fi disponibilă pe versiunile vechi de Windows 10, ale căror suport s-a încheiat.

Printre motivele care stau în spatele acestor decizii se numără:

  1. problemele legate de intimitatea utilizatorilor – faptul că asistenta trebuie să își asculte 24/7 utilizatorul pentru a răspunde la comenzi – acesta fiind totodată un factor cheie în eșecul Kinect
  2. dispariția platformei Windows Mobile
  3. numărul tot mai mic de utilizatori ai Microsoft Kinect pe Xbox
  4. rata mică de adopție pe Andoroid
  5. o aparentă dorință de optimizare a asistentei pentru PC

2 comentarii la „Microsoft Cortana se retrage…pe PC”

Lasă un comentariu