hackerhacker


Deși nu se știe exact ce stă în spatele acestor decizii, companii mari din domeniul IT, precum Apple, Microsoft, Intel sau Google, lasă, deseori, utilizatorii vulnerabili în fața atacurilor cibernetice, deși dețin soluțiile de combatere a acestora.

Microsoft este cel mai cunoscut exemplu, probabil și pentru că sistemul lor de operare pentru PC are cea mai mare cotă de piață. dar mai ales după ce au lăsat utilizatorii vulnerabili la unul dintre cele mai mari atacuri cibernetice: Wanna Cry.

Pe lângă problemele de vulnerabilitate ale sistemului de operare Windows, al cărui cod sursă a fost publicat recent, Microsoft are probleme de securitate și cu programe din pachetul Office.

Având cea mai mare cotă de piață, vulnerabilitățile din produsele Microsoft, sunt cele mai exploatate de către hackeri. Aplicația Microsoft Word din pachetul Office, este cel mai recent exemplu. Cu ajutorul unei vulnerabilități a acestei aplicații, sistemul de operare Windows 10 S, declarat de către Microsoft cel mai sigur sistem de operare (datorită faptului că nu permite instalarea de aplicații din afara Magazinului Microsoft), a fost spart de cel mai bun expert în securitate cibernetică de la firma de securitate Hacker House.

Deși în general compania Apple, nu are probleme.  Un utilizator care încerca să își un coleg rămas ”pe dinafară” să intre în contul său, a descoperit accidental, că aplicația, Mac OS High Sierra, permite autentificarea, folosind numele de utilizator root, fără a mai fi nevoie de o parolă.

Interesant este faptul că, această problemă afectează doar sistemele de operare mai recente.

Producătorul de procesoare și echipamente hardware Intel, are instalat pe fiecare procesor desktop și server un sistem de operare paralel care poate fi accesat.

Această vulnerabilitate a fost recunoscută recent de către cei de la Intel, care au lansat o aplicație, care deși detectează problemele de securitate nu le și rezolvă. O soluție este așteptată, în curând, din partea producătorilor de computere.

Nici sistemul de operare Android, al celor de la Google, nu a fost scutit de probleme.

Fiind cel mai popular sistem de operare pentru telefoane și tablete, numai anul acesta, sute de aplicații infectate au fost descoperite în magazinul Google Play, de abia după ce au fost descărcate de milioane de utilizatori.

Cel mai recent exemplu, fiind o aplicație falsă WhatsApp, ce purta o semnătură identică numele oficial al firmei, WhatsApp Inc. Doar această aplicație infectată a fost descărcată de peste 1 milion de ori.

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *