You are currently viewing Germania este pe cale să interzică echipamentele 5G Huawei din infrastructurile operatorilor de telefonie mobilă
5G

Germania este pe cale să interzică echipamentele 5G Huawei din infrastructurile operatorilor de telefonie mobilă

Germania se apropie de o decizie de a elimina componentele critice chinezești din rețelele mobile 5G ale țării până în 2026, trei dintre cele patru ministere relevante susținând măsura, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile, scrie Bloomberg.

Ministerele de Externe și al Economiei susțin o propunere a ministerului de Interne de a elimina echipamentele de la Huawei Technologies și ZTE din motive de securitate națională, potrivit persoanelor, care au cerut să nu fie identificate deoarece discuțiile nu sunt publice.

Ministerul pentru Digitalizare nu a semnat propunerea din cauza opoziției industriei, au spus aceștia.

Revizuirea de către Germania a componentelor critice din rețeaua sa 5G se prelungește de mai bine de un an, chiar dacă SUA și Uniunea Europeană se concentrează din ce în ce mai mult asupra riscurilor de securitate prezentate de companiile chineze.

Washingtonul a introdus recent noi taxe vamale și a revocat licențele pentru vânzarea de cipuri către Huawei, pe măsură ce relațiile cu Beijingul se deteriorează. Un purtător de cuvânt al ministerului pentru Digitalizare a declarat că acesta respinge afirmațiile potrivit cărora blochează o decizie „pe probleme de securitate legate de extinderea rețelei mobile”.

Un purtător de cuvânt al ministerului de Interne a declarat că revizuirea rețelelor mobile germane este în curs de desfășurare și a refuzat să facă alte comentarii. Purtătorii de cuvânt ai ministerelor de Externe și Economiei, Huawei și ZTE nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Acordul are în vedere o eliminare treptată în două etape pentru componentele chinezești, potrivit persoanelor respective.

Furnizorilor germani de telecomunicații li s-ar cere să elimine toate componentele Huawei și ZTE din rețelele lor de bază până la 1 ianuarie 2026, iar apoi să reducă dependența structurală de componentele chinezești în rețelele lor de acces și de transport până în 2029, au spus aceștia.

Deutsche Telekom AG, cel mai mare operator de telefonie mobilă din Germania, a declarat în trecut că o interdicție a componentelor chinezești până în 2026 nu este realistă.

Germania a fost mai ezitantă în a implementa o interdicție asupra pieselor chinezești decât unii dintre aliații săi. Marea Britanie a interzis Huawei din rețelele wireless 5G de generație următoare în 2020 și a limitat prezența sa în rețelele fixe, invocând preocupări legate de lanțul de aprovizionare după ce SUA a impus sancțiuni companiei.

Germania a optat să permită componente de la Huawei atunci când companiile, inclusiv Deutsche Telekom, au construit rețele 5G. Cu toate acestea, Berlinul a adoptat de atunci o poziție mai dură față de China și a căutat să își reducă dependența de anumite țări după invazia Rusiei în Ucraina.

Lasă un răspuns