You are currently viewing SUA nu mai permite Huawei să vândă produse cu procesoare Intel și Qualcomm
Intel Core i9

SUA nu mai permite Huawei să vândă produse cu procesoare Intel și Qualcomm

SUA au revocat licențele care au permis companiilor, inclusiv Intel și Qualcomm, să livreze cipuri utilizate pentru laptopuri și telefoane către producătorul chinez de echipamente de telecomunicații Huawei Technologies, au declarat trei persoane familiare cu problema.

O a patra persoană a spus că unele dintre companii au fost notificate marți că licențele lor au fost revocate imediat. Departamentul de Comerț al Statelor Unite a confirmat mai devreme în cursul zilei că a revocat unele licențe, dar a încetat să numească companiile.

Mișcarea vine după lansarea luna trecută a primului laptop Huawei compatibil AI, MateBook X Pro alimentat de noul procesor Intel Core Ultra 9.

Lansarea laptopului a atras critici din partea parlamentarilor republicani, care au spus că le-a sugerat că Departamentul de Comerț a dat undă verde Intel pentru a vinde cipul lui Huawei.

”Am revocat anumite licențe de export către Huawei”

a declarat Departamentul de Comerț într-un comunicat, fără a preciza pe care le-a retras.

Mișcarea Departamentului de Comerț, raportată pentru prima dată de Reuters, vine după o presiune concertată a republicanilor în Congres, care au cerut administrației Biden să ia măsuri mai dure pentru a dejuca Huawei.

„Această acțiune va întări securitatea națională a SUA, va proteja ingeniozitatea americană și va diminua capacitatea Chinei comuniste de a-și avansa tehnologia”

a declarat congresmanul republican Elise Stefanik într-un comunicat.

Mișcarea ar putea afecta Huawei, care încă se bazează pe cipurile Intel pentru a-și alimenta laptopurile și ar putea afecta furnizorii americani care fac afaceri cu compania.

„China se opune cu hotărâre ca Statele Unite să depășească conceptul de securitate națională și să abuzeze de controalele la export pentru a suprima companiile chineze fără justificare”

a declarat ministerul chinez de externe într-un comunicat.

Huawei a fost inclusă pe o listă de restricții comerciale din SUA în 2019, pe fondul temerilor că ar putea spiona americanii, ca parte a unui efort mai larg de a afecta capacitatea Chinei de a-și consolida armata. Adăugarea pe listă înseamnă că furnizorii companiei trebuie să caute o licență specială, greu de obținut înainte de expediere.

Chiar și așa, furnizorii Huawei au primit licențe în valoare de miliarde de dolari pentru a vinde bunuri și tehnologie Huawei, inclusiv o autorizație deosebit de controversată, emisă de administrația Trump, care a permis Intel să livreze procesoare către Huawei pentru a fi utilizate în laptopurile sale începând cu 2020.

Qualcomm a vândut telefoane cipuri 4G mai vechi de când a primit o licență de la oficialii americani în 2020. Într-un document de reglementare la începutul acestei luni, Qualcomm a spus că nu se aștepta să primească mai multe venituri din partea Huawei după acest an.

Cu toate acestea, Qualcomm încă licențiază portofoliul său de tehnologii 5G către Huawei, care anul trecut a început să folosească un cip 5G proiectat de unitatea sa HiSilicon despre care majoritatea analiștilor cred că este fabricat cu încălcarea sancțiunilor SUA. Qualcomm a declarat în depunerea acestei luni că acordul său de brevet cu Huawei expiră la începutul anului fiscal 2025 al Qualcomm și că a început negocierile pentru reînnoirea acordului.

Criticii susțin că astfel de licențe au contribuit la renașterea companiei. Huawei a șocat industria în august anul trecut cu un nou telefon alimentat de un cip sofisticat fabricat de producătorul chinez de cipuri SMIC, în ciuda restricțiilor de export din SUA impuse ambelor companii.

Telefonul a ajutat vânzările de smartphone-uri Huawei să crească cu 64% de la an la an în primele șase săptămâni din 2024, potrivit firmei de cercetare Counterpoint. Afacerea sa cu componente pentru mașini inteligente a contribuit, de asemenea, la renașterea Huawei, compania înregistrând cea mai rapidă creștere a veniturilor din ultimii patru ani în 2023.

Lasă un răspuns