Cum obții stickerul verde pentru acces în zonele cu nivel de poluare redus ale Germaniei?

Se spune că Germania este o țară foarte dezvoltată și o mare putere economică. Așa o fi…dar la unele aspecte este cu 50 de ani în urmă.

La întoarcere din Antwerp m-am gândit să fac și 2 opriri în Germania, dacă tot e în drumul meu și am mulți Km de parcurs până acasă, să nu trec ca prin brânză prin ea.

Mi-am ales 2 orașe la ”marginea” Germaniei, unul aproape de Belgia (Düsseldorf) și unul aproape de Austria (München), o dată pentru a nu mai face 12 ore pe drumul către casă până la prima oprire și 2, că din ce m-am uitat pe pozele de pe net arătau destul de bine.

Cum intri în orașele din Germania?

La fel ca Belgia, Germania are multe zone cu nivel scăzut de poluare, în care nu intri oricum. Însă obținerea accesului nu e la fel de simplă ca în celelalte țări vizitate.
Dacă în Ungaria și Austria ai nevoie doar de vignete, ce le poți obține în câteva minute online de aici, respectiv de aici, iar în Belgia trebuie completat un formular online, detalii aici, pentru Germania nu prea ai variante online.
Chiar dacă în Germania nu există vignetă, vei avea nevoie de un sticker verde pe care să îl lipești pe parbriz pentru a intra în centrul orașelor.
Singura variantă pseudo-online de obține sticker-ul verde pentru Germania, era de pe site-ul acesta, unde plăteai 13.95 euro și practic ți-l trimitea acasă. Termenul de livrare fiind de 6 zile (comandă făcută pe 12 iulie la 7:05 – ora României și a ajuns în cutia poștală pe 18 iulie la 14:32 – ora României) când încă eram în Germania.
Problema nu era că practic nu aveai variantă online în 2022 pentru accesul în orașele germane, problema era că acel sticker nici nu îl găsești pe toate drumurile.
Într-una din parcările din drumul meu către Düsseldorf am întrebat un neamț de unde aș putea lua un sticker. Mi-a spus să întreb în prima benzinărie pe care o întâlnesc în cale. Cum pe autostradă găsești benzinării din an în Paște, abia am găsit o benzinărie la 13 Km distanță de zona verde a Düsseldorf, unde bineînțeles că nu aveau minunatul sticker.
Am luat telefonul și l-am rugat să îmi arate pe Google Maps un loc de unde pot lua stickerul, a găsit un service auto ATU în Willich, pentru care a trebuit să mă întorc vreo 10 Km și nu sunt 100% sigur că nu îmi voi lua amendă pentru că acest service este periculos de aproape de zona verde a Willich.
Mi se pare absurd ca într-o țară cu pretențiile Germaniei să nu poți lua stickere / plăti taxe de drum la orice colț de stradă, în orice benzinărie. Bun, nu oferi variantă online așa cum fac țările din jurul tău, dar pentru un turist să stea să își bată capul de unde să ia un sticker în loc să se gândească la ce vizitează…
Până și în România, acea țară rămasă cu decenii în urmă față de occident, se poate lua vignetă de la orice colț de stradă și ți se oferă un bon pe care trebuie să îl păstrezi în torpedo, plus variante online și SMS, fără a mai fi nevoie de a îți lipi pe parbriz un milion de stickere / postere.
Adică tehnologia există, pentru că dacă aș fi intrat pur și simplu cu mașina în oraș fără să îmi pese de stickerul lor, imediat m-ar fi luat camerele și mi-ar fi trimis amendă acasă.
Chestia asta mi se pare mai stresantă decât testele COVID… Nu mai zic să te nimerești în afara orelor de program sau mai grav în vreo sărbătoare legală, că slavă Domnului au destule!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *