La începutul acestui an, am cumpărat (în sfârșit) o consolă Xbox, lucru care s-a dovedit foarte util în contextul carantinei în care încă ne aflăm.
După cum am spus și în acel articol, pentru a putea cumpăra jocuri direct din Store-ul consolei, am setat consola pe UK și am adăugat ca metodă de plată cardul Revolut, folosind un cod postal valid din UK, dat de un prieten.
Făcând abonamente la Xbox Game Pass și la EA Access, am putut instala o mulțime de jocuri, astfel în scurt timp HDD-ul intern de 1 TB a devenit neîncăpător.
Ca să nu stau să stresez HDD-ul intern cu instalări și dezinstalari de jocuri și pentru că aveam prin casă un HDD extern mai vechi de 2 TB, pe care se pusese praful.
L-am conectat la consolă, l-am formatat pentru a putea instala jocuri pe el și m-am apucat de descărcat.
Fiind însă un HDD de 3.5” are nevoie de alimentare suplimentară la priză și ținându-l conectat non-stop la consolă, acesta pornește și se oprește aleatoriu de nenumărate ori, distrugându-l.
Inițial m-am gândit la un SSD extern, dar pentru că aș avea nevoie de cel puțin 1 TB spațiu de stocare, costurile ar fi prea mari comparativ cu capacitatea de stocare oferită și folosită exclusiv pentru jocuri.
Înlocuirea HDD-ului intern
La o scurtă căutare pe net am găsit câteva articole și tutoriale video despre înlocuirea HDD-ului intern de pe consolă
Atenție!
Înainte de a începe vreau să atrag atenția asupra anumitor aspecte:
- Odată desfăcută consola, garanția se pierde. Recomandat este ca acest lucru să fie făcut după ce garanția a expirat
- HDD-ul fiind formatat special pentru consolă va trebui clonat pentru a putea folosi consola cu noul SSD. Voi detalia acest proces puțin mai târziu
- Xbox are niște algoritmi speciali de verificare al hardware-ului, ce s-ar putea modifica la viitoarele actualizări ale sistemului de operare. De aceea este bine să păstrați HDD-ul original intact, în cazul în care pe viitor apar probleme.
Pentru a înlocui HDD-ul intern al consolei veți avea nevoie de:
unelte de deschidere din plastic
o șurubelniță Torx T9
o șurubelniță Torx T10
o suprafață magnetică (sau ceva care să țină organizate șuruburile) – recomandat ar fi să faceți și niște poze la fiecare etapă de desfacere
un HDD sau SSD care să fie cel puțin la fel de mare ca HDD-ul original
un stick de memorie pe care să rulați aplicația de clonare a HDD-ului
un calculator la care să conectați cele două HDD-uri pentru clonare
2 cabluri de date SATA
nu în ultimul rând o consolă Xbox One
Pentru că o poză face cât o mie de cuvinte, un video face…toți banii… și ca să nu scriu romane aici, am inclus 2 tutoriale video de înlocuire a HDD-ului intern pentru consolele Xbox One și Xbox One X.
Clonarea HDD-ului
Acum că am lămurit etapa hardware, să trecem la software.
După cum spuneam mai sus, pentru a schimba HDD-ul intern, acesta trebuie clonat pe noul HDD / SSD, evitând astfel reinstalarea sistemului de operare Xbox OS.
Prima etapă este descărcarea unei aplicații de clonare a HDD-urilor.
Clonezilla este o aplicație gratuită de clonare ce poate fi descărcată de aici în format ISO.
Având o dimensiune mică de sub 300 MB, este suficient orice stick.
Odată descărcată aplicația, creați un stick bootabil cu ea, folosind aplicația gratuită Rufus, ce poate fi descărcată de aici.
Instrucțiunile de creere a unui stick USB bootabil folosind aplicația Rufus, găsiți în articolul de aici.
După ce ați creat stickul bootabil, deconectați HDD-ul de pe PC-ul pe care veți face clonarea și conectați HDD-ul Xbox-ului și noul HDD/SDD, folosind cele 2 cabluri de date SATA și ținând cont de regula ca HDD-ul/SSD-ul nou să fie de cel puțin 500 GB / 1 TB astfel încât să fie de capacitate cel puțin egală cu cea a HDD-ului original.
Intrați în BIOS-ul calculatorului și schimbați ordinea bootării pentru a porni Clonezilla de pe stick.
Pentru a afla cum puteți accesa BIOS-ul în funcție de modelul de calculator deținut, citiți acest articol.
După ce ați bootat de pe stick, alegeți din meniu prima opțiune Clonezilla live, apoi alegeți limba și layout-ul tastaturii
Alegeți opțiunea device to device, selectați ca sursă HDD-ul Xbox-ului și ca destinație noul HDD/SSD.
Săriți peste verificarea și repararea HDD-ului sursă și porniți procesul de clonare.
Procesul de clonare poate dura circa 30 de minute.
Pentru a reduce timpul de așteptare puteți muta jocurile și salvările acestora pe un HDD extern pentru a reduce cantitatea de informație copiată de pe un HDD pe altul.
În cazul în care folosiți un HDD mai mare decât cel al Xbox-ului, va fi nevoie de redimensionarea partițiilor cu un program dedicat, astfel încât partițiile să corespundă noii capacități.
După ce procesul de clonare s-a încheiat opriți calculatorul, reconectați HDD-ul sistemului, HDD-ul original al Xbox-ului păstrați-l, iar noul HDD/SSD montați-l în Xbox.
Dacă tot ați deschis Xbox-ul îl puteți și curăța de praf înainte de a închide carcasa.
Si cum as schimba hardul daca acesta s-a stricat? Caraie continuu si ecran negru.
Salut.
Operația asta trebuie făcută înainte ca sistemul de operare să fie picat
Imi poti spune te rog atunci ce variante am in aceasta situatie? Adica ii pun hard nou sa zicem…dar sistemul?
Salut,
Încearcă să scoți HDD-ul, să îl bagi într-un calculator și să îl scanezi să vezi dacă are bad-uri și dacă pot fi reparate, apoi (in funcție de rezultat) încearcă să faci o clonă.
Salut,
De asemenea, mai poți încerca să pui un SSD în locul HDD-ului defect, pe care apoi să reinstalezi sistemul de operare, urmând instrucțiunile de aici: https://madalincristian.ro/cum-reinstalati-sistemul-de-operare-xbox-os/
Salutare, eu am reușit să clonez hardul far se pare ca in xbox nu a funcționat… error e102. A trebuit sa descarc SO de pe siteul oficial si sa l reinstalez.
Salut.
Ce capacitate avea SSD-ul pe care ai făcut clona?
Acesta trebuie să fie mai mare de 1 TB, pentru că 1 TB pe HDD nu e tot una cu 1 TB pe SSD.
De asemenea, contează și ”starea de sănătate” a HDD-ului original.