Fie ca ai niște servere pe care vrei să le configurezi de la distanță, fie că ești în vacanță și vrei să accesezi un conținut restricționat geografic de pe Netflix, HBO Max sau chiar YouTube, îți poți crea propriul VPN pe un Raspberry Pi.
De ce aveți nevoie?
Pentru acest proiect veți avea nevoie de următoarele echipamente:
- 1 x Raspberry Pi 2 / 3 / 4
- 1 x cablu UTP
- 1 x card microSD 16 GB
- 1 x Raspberry POE+ Hat sau 1 x incărcător cu USB-C
- 1 x switch (cu POE dacă se va folosi POE+ Hat)
- 1 x laptop sau PC cu card reader
Instalarea sistemului de operare
Introduceți cardul microSD într-un laptop și instalați sistemul de operare dorit. Înainte de a scoate cardul microSD din laptop, nu uitați să activați conexiunea SSH, urmând instrucțiunile de aici.
Acum puteți introduce cardul microSD în Raspberry Pi și să îl porniți. Odată pornit, primul pas este actualizarea sistemului de operare. Puteți fie aceasta fie manual, urmând instrucțiunile de aici, fie activând actualizările automate, urmând instrucțiunile de aici.
Instalarea VPN-ului
Acum că aveți sistemul de operare instalat și actualizat, puteți instala VPN-ul. OpenVPN este o soluție software open-source ce vă permite să configurați un VPN pe aproape orice tip de hardware. Dacă dorești poți instala un server OpenVPN de Linux pe Raspberry Pi, după care să configurezi fișierele manual, însă există o soluție mult mai simplă. PiVPN este un set de scripturi open-source ce simplifică procesul de configurare OpenVPN astfel încât să nu vă dea bătăi de cap nici dacă îl configurați pentru prima oară.
PiVPN, permite de asemenea, instalarea unei alternative moderne, mai rapidă și mai sigură la OpenVPN și anume WireGuard.
Așadar, pentru a instala PiVPN pe Raspberry Pi este suficient ca într-o fereastră Terminal, sau prin intermediul unei conexiuni SSH să rulați următoarea comandă:
curl -L https://install.pivpn.io | bash
După finalizarea procesului de instalare, va începe procesul de configurare în care puteți alege între OpenVPN și WireGuard (recomand folosirea WireGuard), adresa IP publică sau DNS dinamic prin care să accesați VPN-ul din exterior.