Ce tipuri de VPN există?

Sunt mai multe tipuri de VPN, însă există 3 tipuri principale pe care e bine să le cunoașteți:

Ce vom găsi în articol?

SSL VPN

De multe ori, nu toți angajații unei companii au acces la un laptop al companiei pe care să îl folosească pentru a lucra de acasă. În timpul pandemiei COVID-19 ce a început în primăvara lui 2020, multe companii s-au confruntat cu problema de a nu avea suficiente echipamente pentru angajații săi. În astfel de cazuri, de multe ori s-a recurs la folosirea unui dispozitiv personal precum: calculator, laptop, tabletă sau telefon mobil. Pentru ca angajații să se poată conecta la rețeaua companiei, cu dispozitivele personale, firmele au apelat la soluția SSL-VPN, ce este de obicei implementată folosind hardware dedicat.

Tot ceea ce este nevoie să fie prezent pe dispozitivul personal al angajatului, pentru a funcționa conexiunea SSL-VPN este un browser compatibil HTML-5, iar acesatea sunt disponibile pe orice sistem de operare. Conectarea se face pe baza unui nume de utilizator și a unei parole.

Site-to-site VPN

O conexiune site-to-site VPN este o rețea privată concepută să ascundă rețelele locale și să permită utilizatorilor să acceseze printr-un mod securizat resursele celorlalți.

Un VPN de tip site-to-site este foarte util pentru companiile ce au mai multe sucursale, fiecare cu propria rețea local (LAN) conectate la WAN (Wide Area Network). VPN-urile site-to-site sunt, de asemnenea, utile și atunci când ai 2 rețele separate între care vrei să transferi fișiere fără ca utilizatorii să aibiă acces direct la cele 2 rețele.

Acest tip de VPN este folosit în special de către companiile mari. Au un sistem foarte complex de implementare și nu oferă aceeași flexibilitate ca SSL VPN. Cu toate astea, reprezintă cel mai eficient mod de comunicare între departamente mari.

Client-to-Server VPN

Conectarea printr-un client VPN, este folosită atunci când se dorește conectarea unui telefon sau laptop la rețeaua de acasă atunci când sunteți în vacanță, detalii aici, sau atunci când doriți să accesați conținut restricționat geografic, detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *