You are currently viewing Ce știm despre Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1?
snapdragon 8 gen 1 overview

Ce știm despre Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1?

La sfârșitul lunii noiembrie, Qualcomm a anunțat noua sa generație de procesoare.

Snapdragon 8 Gen 1 este primul chipset dintr-o nouă serie high-end ce vine cu o mulțime de noutăți

Arhitectura

Procesorul folosește cea mai nouă arhitectură disponibilă, Armv9 și are la bază un CPU octa-core cu următoarea configurație:

  • 1 x nucleu principal Cortex-X2 la 3 GHz
  • 3 x nuclee de performanță Cortex-A710 la 2,5 GHz
  • 4 x nuclee eficiente energetic Cortex-A510 la 1,8 GHz

Procesul de fabricație pe 4nm al Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 nu este însă o noutate, noul procesor Dimensity 9000, anunțat de curând de către rivalii de la MediaTek fiind primul procesor fabricat pe această tehnologie.

Îmbunătățiri față de generația anterioară

Qualcomm promite un spor de performanță de 20% față de Snapdragon 888 și o eficiență îmbunătățită cu 30% la capitolul consum de energie pentru noul său procesor.

Cipul grafic promite de asemenea, o creștere de performanță cu 30% și o eficiență energetică de până la 25% mai mare față de generația anterior

Conectivitatea

Snapdragon 8 Gen 1 are integrat modem-ul 5G Snapdragon X65, ce datorită celor mai noi tehnologii disponibile promite viteze de transfer de până la 10 Gbps pentru download, conform specificațiilor 3GPP Release 16. Pe lângă 5G, noul chipset include compatibilitate cu Wi-Fi 6 și Wi-Fi 6E, Bluetooth LE Audio și Snapdragon Sound, pentru redarea AptX Lossless.

Foto / video

Snapdragon Sight, ce integrează componentele dedicate capturii foto și video asigură noi capabilități pentru sistemele de camere de pe smartphone-uri.

Procesorul de imagine Spectra ISP este echipat cu trei nuclee și permite captură foto la 18 biți, permițând astfel captarea de 4.096 de ori mai multe date simultan decât modelul anterior.

Sistemul permite captura de 240 de imagini de 12 megapixeli simultan, sau captură video 8K, cu posibilitatea de a realiza fotografii la 64 megapixeli în același timp. Qualcomm spune că procesorul este capabil să capteze 3,2 gigapixeli pe secundă. Snapdragon 8 Gen 1 permite și captură video 8K în HDR10+, fotografii RAW 18-bit și un mod nocturn îmbunătățit, care poate capta 30 de fotografii pe secundă pentru a le combina într-o singură imagine luminoasă și clară.

Procesorul de la Qualcomm promite de asemenea că este capabil să realizeze efectul modului „Cinematic” de pe iPhone 13 în timp real în rezoluție 4K, pe când Apple a limitat această captură la 1080p.

Un al patrulea nucleu pentru procesare de imagini este însă integrat în procesor pentru a fi tot timpul pornit, fără să consume energie în plus. Acesta ar putea ține camera frontală pornită tot timpul, pentru a asigura că telefonul reacționează la acțiunile utilizatorului. Practic, ar putea să dispară ecranele de blocare, întrucât telefonul va ști tot timpul când te uiți la el. De asemenea, există posibilitatea de a detecta permanent dacă cineva se uită în ecranul tău și să pună telefonul într-un mod privat. Datele înregistrate de cameră rămân însă securizate hardware local.

Disponibilitate

Rămâne de văzut care va fi performanța reală pe care Snapdragon 8 Gen 1 o va oferi, cât și cât de bine stă procesorul la capitolul răcire.

Este așteptat ca noul chipset să fie disponibil pe smartphone-uri high-end ale unor producători chiar înainte de sfârșitul anului 2021, urmând să fie disponibil pe o gamă de telefoane tot mai mare de anul viitor.

Lasă un răspuns