Ce înseamnă GUI, TUI și CLI în Linux?

Când începeți să utilizați Linux și să urmăriți site-uri și forumuri bazate pe Linux, veți întâlni adesea termeni precum GUI, CLI și uneori TUI.

Termenii GUI, CLI și TUI nu sunt exclusivi pentru Linux. Aceștia sunt termeni de calcul generici pe care îi veți găsi folosiți și în discuțiile non-Linux.

GUI – Graphical User Interface

„GUI” este probabil cel mai comun termen pe care îl veți întâlni, deoarece este cel mai folosit atât de utilizatorii de Windows cât și de desktop Linux.

O aplicație GUI sau o aplicație grafică este practic orice cu care puteți interacționa folosind mouse-ul, touchpad-ul sau ecranul tactil. Aveți pictograme și alte indicații vizuale pe care le puteți activa cu cursorul mouse-ului pentru a accesa funcționalitățile.

Într-o distribuție Linux, un mediu desktop oferă interfața grafică pentru a interacționa cu sistemul dumneavoastră. Apoi puteți utiliza aplicații GUI, cum ar fi GIMP, VLC, Firefox, LibreOffice și manager de fișiere pentru diferite sarcini.

GUI a făcut folosirea calculatorului mai simplă pentru utilizatorul obișnuit.

CLI – Command Line Interface

CLI este practic un program de linie de comandă care acceptă intrări pentru a îndeplini o anumită funcție. Orice aplicație pe care o puteți utiliza prin comenzi din terminal se încadrează în această categorie.

Primele calculatoare nu aveau mouse pentru a interacționa cu sistemul de operare, ci doar tastaturi.

Dacă credeți că este dificil, ar trebui să știți că computerele anterioare nici măcar nu aveau un ecran pentru a vedea ce se tastează; aveau imprimante de hârtie reale pentru a afișa comenzile tastate.

Este CLI relevant în zilele noastre? Absolut. Comenzile au întotdeauna beneficii, mai ales atunci când aveți de-a face cu funcționarea de bază și configurarea sistemului de operare, cum ar fi configurarea unui firewall, gestionarea unei rețele sau managementul pachetelor.

Este posibil să aveți o aplicație bazată pe GUI pentru a face aceeași sarcină, dar comenzile vă oferă un acces mai granular la aceste funcții. În orice caz, veți descoperi că aplicațiile GUI interacționează și cu sistemul de operare cu comenzi (utilizate în codul lor).

TUI – Terminal User Interface

TUI este, de asemenea, cunoscut sub numele de Interfață utilizator bazată pe text. Acesta este termenul cel mai neobișnuit dintre cei trei. TUI este practic parțial GUI și parțial CLI. Confuz? Lasă-mă să-ți explic.

Știți deja că primele computere foloseau CLI. Înainte de apariția GUI, interfața de utilizator bazată pe text a oferit un tip foarte elementar de interacțiune grafică în terminal. Aveți mai multe imagini și puteți folosi mouse-ul și tastatura pentru a interacționa cu aplicația.

TUI înseamnă interfață de utilizator bazată pe text sau interfață utilizator-terminal. Bazat pe text, deoarece, în primul rând, aveți o grămadă de text pe ecran și pe interfața de utilizator a terminalului, deoarece acestea sunt utilizate numai în terminal.

Aplicațiile TUI nu sunt binecunoscute de mulți utilizatori, dar există o grămadă de exemple. Browserele web bazate pe terminale sunt un bun exemplu de programe TUI. Jocurile bazate pe terminale intră și ele în această categorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *