vpnvpn

Atunci când te gândești la un VPN, te gândești fie la VPN-ul de la muncă (ce îți permite să lucrezi de acasă) fie un VPN pe bază de abonament ce permite atât schimbarea țării din care site-urile pe care le accesați văd că le accesați, cât și navigarea privată.

Ce este un VPN?

VPN vine de la Virtual Private Network și descrie oportunitatea de a stabili o conexiune securizată atunci când folosești o rețea publică. VPN-urile criptează traficul de internet al utilizatorului și îi ascunde identitatea online. Acest lucru face mult mai dificilă monitorizarea activității online de către terți, prevenind astfel furtul de date. Criptarea datelor are loc în timp real.

Cum funcționează un VPN?

Un VPN îți ascunde adresa IP prin redirecționearea întregului trafic printr-un server VPN special configurat. Asta înseamnă că dacă navighezi folosind un VPN, toate datele vin de la serverul VPN. Furnizorul de Internet precum și alți terți nu vor putea vedea ce site-uri accesați și ce date transmiteți online. Dat fiind faptul că datele sunt criptate, chiar dacă cineva interceptează traficul dumneavoastră, acesta le este inutil.

Care sunt beneficiile unei conexiuni VPN?

O conexiune VPN maschează traficul de date online și îl protejează de a fi accesat din exterior. Datele necriptate pot fi văzute de către oricine are acces la rețea și dorește asta.
Criptare securizată: Pentru a putea citi datele vei avea nevoie de o cheie de criptare. Fără aceasta ar dura mulți ani ca aceste date să fie decriptate în cazul unui atac de tip brute force. Cu ajutorul unui VPN, activitatea ta online este ascunsă chiar și pe rețelele publice.
Ascunderea locației: Serverele VPN funcționează în principal ca un proxy. Deoarece serverul este localizat de obicei în altă țară, locația dumneavoastră nu poate fi determinată. În plus, marea majoritate a VPN-urilor nu stochează logurile activității dumneavoastră. Pe de altă parte, unii furnizpori, înregistrează ”comportamentul” dumneavoastră, dar nu este dat mai departe către terți, acesta rămânând ascuns pentru totdeauna.
Acces la conținut restricționat geografic: Conținutul web regional nu este întotdeauna disponibil pentru oricine de oriunde. Servicii precum Netflix sau HBO Max au conținut diferit în fiecare țară (din motive de licențiere). Asta înseamnă că nu poți accesa conținutul de acasă atunci când călătoriți. Cu serviciul VPN de falsificare a locației, poți trece pe un server dintr-o altă țară și efectiv ”să îți schimbi” locația.
Transfer de date securizat: Dacă lucrezi de acasă, va trebui să accesezi date importante din cadrul companiei. Din motive de securitate, acest tip de date necesită o conexiune securizată. Pentru a avea acces în rețea, de cele mai multe ori este necesară o conexiune VPN. Serviciile VPN se conectează la servere private și folosesc metode de criptare pentru a reduce riscul de scurgere de informații.

De ce ar trebui să folosești o conexiune VPN?

Furnizorul tău de Internet îți configurează conexiunea ta la Internet. Acesta te monitorizează printr-o adresă IP. Traficul pe Internet trece prin serverele ISP-ului, care pot înregistra loguri și afișa tot ceea ce faci online.
ISP-ul poate părea de încredere, însă poate partaja istoricul de navigare cu agenții de publicitate, poliție, guvern sau alți terți. Furnizorii de internet pot fi ținte ale atacurilor cibernetice. Dacă serverele sunt ”sparte” datele personale și private pot fi compromise.
Acest lucru este foarte important atunci când vă conectați frecvent la rețele Wi-Fi publice. Nu știi niciodată cine îți poate monitoriza traficul pe Internet și ce ar putea fura de la tine, cum ar fi: parole, date personale, informații ale cardurilor sau chiar identitatea.

Ce ar trebui să facă un VPN bun?

Ar trebui să te bazezi pe VPn că pate face unul sau mai multe taskuri. VPN-ul însăți trebuie să fie protejat împotriva compromiterii. Iată câteva din funcțiile pe care ar trebui să le ofere o soluție VPN:
Criptarea adresei IP: Primul lucru pe care un VPN trebuie să îl facă este să îți ascundă IP-ul de furnizorul de Internet și alți terți. Acest lucru vă permite să primiți și să trimiteți informații fără a exista riscul ca altcineva în afară de dumneavoastră și furnizorul VPN să le vadă.
Criptarea protocoalelor: Un VPN trebuie, de asemenea, să prevină posibilitatea de a lăsa urme, de exemplu, sub forma de istoric de navigare, istoric de căutare sau cookie-uri. Criptarea cookie-urilor este foarte importantă, pentru că previne ca terții să intre în posesia informațiilor confidențiale precum: date personale, informații financiare și alt conținut de pe site-uri.
Kill switch: În cazul în care conexiunea VPN este întreruptă brusc, conexiunea securizată este, de asemenea, întreruptă. Un VPN bun poate detecta această întrerupere bruscă și poate termina anumite programe pentru a evita posibilitatea compromiterii datelor. De asemenea, puteți crea propriul Kill Switch urmând instrucțiunile de aici.
Two-factor authentication: Prin folosirea mai multor metode de autentificare, un VPN bun îi poate verifica pe toți cei care încearcă să se logheze. De exemplu, după ce ați introdus parola, veți primi un cod pe telefonul mobil. Astfel făcând mai dificilă accesarea conexiunii securizate de către persone terțe nedorite.

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *