Încă din 2017 mai multe companii de software și hardware au început procesul de migrare de la arhitectura x86 la ARM. Este acesta viitorul?
Arhitectura ARM a apărut prima dată în 1985, iar din 2011 au apărut primele procesoare ARM pe 64 de biți.
În ziua de azi există numoase dispozitive care funcționează cu procesoare bazate pe arhitectură ARM, de la PDA-uri, la telefoane și tablete, de la mini-PC-uri Android la plăci Raspberry.
În 2017, au apărut primele informații despre Surface Phone, telefon ce nici până acum nu a fost lansat și care ar urma să folosească o versiune completă a Windows 10 bazată pe arhitectura ARM
Tot în 2017, un Laptop cu procesor ARM și Windows 10 a fost prezentat la Computex de către Microsoft.
Ulterior au apărut și servere cu procesoare pe arhitectură ARM, iar luna trecută compania Ampere a anunțat primul procesor ARM cu 80 de nuclee.
În urmă cu circa 2 luni apăreau primele informații cum că Apple plănuiește renunțarea la procesoarele Intel, în favoarea rivalilor de la AMD
Conform celor de la Bloomberg, Apple plănuiește să lanseze primele sisteme Mac echipate cu procesoare ARM în cursul anului 2021.
Apple are în dezvoltare trei variante de procesoare Mac bazate pe arhitectura chipsetului A14, un cip încă neconfirmat, ce ar fi destinat următoarei serii iPhone.
Primelemodele de Mac-uri bazate pe noua arhitectură ar urma să apară la începutul anului viitor, dacă totul decurge bine.
Această migrare, pune presiune pe dezvoltatorii de software să ”regândească” programele pentru noua arhitectură.