Din nevoia de a schimba vechiul laptop, și din dorința de a încerca noile procesoare AMD Ryzen, m-am înarmat cu multă răbdare și am așteptat venirea în stocurile magazinelor din România a laptopurilor cu mult așteptatele procesoare.
Deși primele laptopuri cu procesoare AMD Ryzen au fost aduse relativ repede pe piața din România de cei de la Asus, acestea erau foarte scumpe, fiind din celebra gamă de gaming ROG a celor de la Asus și având varianta de desktop din prima generație a procesoarelor AMD Ryzen.
Varianta de procesoare pentru laptop a seriei AMD Ryzen a apărut pe piața noastră mult mai târziu, direct cu generația a doua de procesoare. Noile procesoare se găsesc momentan în configurațiile a doar 3 mari producători de laptopuri: Lenovo, Acer și HP, din care doar Lenovo și Acer se găsesc la noi.
Lapropurile Lenovo au fost primele aduse, însă ecranul de 13”, m-a făcut să mai aștept încă aproape o lună până ce laptopurile cu ecran de 15” a celor de la Acer au sosit pe stoc.
Așadar, am achiziționat luna trecută laptopul Acer Aspire Swift 3 A315-41-R6B8.
Laptopul este echipat cu procesor AMD Ryzen 7 2700u, cu placă video AMD Radeon Vega 10 integrată în procesor, ce își alocă 1 GB RAM din cei 8 GB RAM DDR4.
Are un ecran de 15.6” Full HD și 1 TB spațiu de stocare oferit de hard disk-ul Western Digital cu 5400 rpm.
Laptopul dispune de un port M.2 pentru SSD, ce este amplasat în partea stângă, lângă cele 2 sloturi RAM. Nu există capac dedicat pentru a avea acces la acest slot, ca în cazul hard disk-ului și a memoriei RAM, fiind nevoie să fie desfăcut complet capacul de pe spatele laptopului pentru a instala un SSD pe acel slot.
Așadar, am încercat să îmbunătățesc viteza de acces a datelor, fără a pierde prea mult din spațiul de stocare, punând un SSD de 512GB pe slotul M.2 dedicate, însă am avut surpiza ca acesta să nu fie recunoscut de BIOS-ul laptop-ului. Motivul poate fi capacitatea prea mare a SSD-ului, sau producătorul acestuia (am citit undeva că acest laptop nu ar fi compatibil cu orice SSD pe slot M.2)
De asemenea, am fost curios să văd dacă prin instalarea unui kit de memorii Dual Channel de 16 GB, sistemul va aloca automat mai mult de 1 GB RAM pentru placa video integrată (majoritatea jocurilor noi cerând minim 2 GB RAM pe placa video), însă nici de acestă dată, soluția nu a funcționat, sistemul neoferind mai mult de 1 GB RAM pentru placa video.
Am făcut și câteva benchmark-uri cu PC Mark 10 și VR Mark.
Autonomia bateriei este foarte bună și timpul de încărcare foarte rapid, lucru datorat și consumului mic de energie al procesorului.
În jocuri se mișcă foarte bine, deși nu ar fi stiricat opțiunea de alocare a măcar 2 GB către placa video.
Recent am schimbat hard disk-ul cu un SSD suficient de mare încât să pot instala și jocurile pe el, nu numai Windows-ul.
Pingback: Cum își face Telekom antireclamă? - MadalinCristian.Ro
Salut,
Mai ai laptopul?
Daca da, poti sa faci cateva teste cu el? Ce scor scoate in Cinnebench si in 7zip benchmark? Ce frecventa atinge maxim procesorul in load? Banuiesc ca nu atinge pentru prea mult timp frecventa de 3.8GHz.
Oscilez intre NX.GY9EX.012 si asta. As merge pe NX.GY9EX.012 datorita pretului, SSD-ului si pentru ca simt ca 200mhz nu fac mare diferenta, mai ales daca nu sunt atinsi aproape niciodata.
Salut,
Mai am laptopul. I-am pus un SSD și se mișcă foarte bine.
O să fac cele două teste și voi actualiza articolul cel târziu mâine.
Salut,
Pana la urma l-am cumparat. Performanta e destul de buna pentru un laptop, dar am o problema: cand laptopul e pe baterie, frecventa procesorului nu creste peste 1.6ghz. Cand e conectat la AC, urca fara probleme si la 3.8 (chiar daca pentru cateva secunde)
Ti se intampla si tie la fel? Am ultima versiune de BIOS.
Salut,
Nici mie nu îmi sare de 1.58 Ghz pe baterie, chiar dacă e setat pe High Performance. Si eu am tot ultima versiune de BIOS (1.09).
Mai am unele probleme de la driver-ul de la placa video.
Salut,
Ce probleme ai cu placa video?
Legat de procesor, am reusit sa-l pacalesc: Trebuie setat in registry pe cheia Start din HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesAmdPPM valoarea 4. (disable la serviciu)
Dupa asta, dai restart. In task manager o sa ai procesorul blocat la 2.2GHZ, dar in load, iti ajunge la 2.4 si pe urma daca ai load foarte mare mult timp, incepe sa oscileze frecventa aproape cum trebuie. Trebuie sa te uiti cu CPU-Z sau HWMonitor, in Task Manager frecventa e blocata. Am rulat bench-ul din CPU-Z cu si fara tweak si diferenta este aproape dubla la scor.
Din pacate asta nu e cea mai buna solutie, dar heh, functioneaza.
Salut,
Își mai ia câte un Blue Screen cu VIDEO TDR FAILURE câteodată, dar merge păcălit cu driveri de pe site-ul AMD pentru APU de desktop (însă în cazul ăsta dă niște erori de DLL la boot-are).
Am luat legătura cu AMD Taiwan în vederea remedierii. De ce Taiwan? Pentru că mail de România nu aveam iar la numărul de SUA nu recunoaște Serial Number-ul.
Mulțumesc pentru oferirea soluției legate de procesor.
Mai voiam sa te intreb: ai reusit sa ii pui pana la urma SSD in slotul M.2? As vrea sa cumpar un SSD M.2 de 240GB. Tu vad ca n-ai avut succes cu M.2 NVMe, eu as vrea sa incerc un SSD SATA M.2, am citit ca sunt „mai compatibile”.
Am pus un SSD pe SATA până la urmă, e menționat în articol.
Încercasem cu un ADATA de 500 GB pe M.2, nu a mers și nu m-am mai complicat.
Pingback: Mituri despre încărcarea bateriei - MadalinCristian.Ro
am pus ssd ,m2 crucial de 500gb si a mers din prima foarte bine
Probabil că a fost problemă cu producătorul respectiv la mine
MI-am luat de curand acest laptop, si se tot conecteaza si deconecteaza la wi-fi. Mai mult de cateva secunde nu sta conectat. Am incercat Mai mult solutii de pe net si mimic.
Salut.
Eu nu am întâmpinat această problemă.
Încearcă să faci update de bios.
Ce ISP ai?
Ce router?
Ce versiune de Windows?
Bună, am achiziționat acest laptop de la Mediagalaxy. Am probleme cu redarea imagini lor în full screen după instalarea driverelor originale
, mai precis imaginea e pixelata .Funcționează doar cu driverul integrat in Windows 10. Am montat un ssd M2 2280 wd green de 240gb, funcționează perfect cu acest ssd dar problema video persistă. Daca puteți să mă imdrumati cum sa
remediez această problematică, v-as fi recunoscător.
Salut.
Driverul pentru placa video de pe site-ul Acer e foarte vechi și crează probleme mari.
Recomandarea mea ar fi să lași Windows 10 să își facă update la driveri.
Funcționează exponențial mai bine cu driverii luați de pe Windows Update, decât cei de pe site-ul Acer.
Singurul lucru pe care îl poți lua de pe site-ul Acer este update-ul de BIOS în cazul ăsta.
Am instalata ultima versiune de bios (V1.11). Va multumesc pentru sfatul oferit pe care am sa-l aplic intocmai.
Salut.
A mai apărut încă o versiune de bios mai nouă, 1.13, însă nu am reușit să o instalez.
Nu se deschide update-ul
daca deschizi capacul si montezi un SSD pe slotul M.2 nu se pierde garantia?
Salut,
Teoretic da, ar putea apărea probleme la garanție, însă dacă nu strici nimic în timpul procesului de montare / demontare a acestuia și înainte de a îl trimite în service îi pui la loc HDD-ul sau SSD-ul cu care a venit, nu vor fi probleme.
Azi am făcut update de bios la v1.13 ,la mine a funcționat perfect dar problema driverelor video ramine.
Este posibil sa ii pui placa video dedicata?
Dacă laptopul nu vine deja cu placă video dedicată, ca să o înlocuiești, nu se poate.
În plus, nu prea găsești plăci video dedicate pentru laptopuri.