You are currently viewing A fost lansat FFmpeg 7.0 cu optimizări importante pentru HVEC

A fost lansat FFmpeg 7.0 cu optimizări importante pentru HVEC

La aproximativ cinci luni de la lansarea lui FFmpeg 6.1, FFmpeg 7.0 a fost lansat astăzi ca o actualizare majoră care aduce noi funcții, noi decodore, noi filtre și multe alte modificări.

FFmpeg 7.0 include:

  • suport pentru Dolby Vision profile 10 în AV1
  • suport pentru imagini statice HEIF/AVIF și imagini statice în mosaic
  • suport pentru PacketTypeMetadata de PacketType în format FLV îmbunătățit
  • D3D12VA accelerat hardware H264, HEVC, VP9, AV1, MPEG-2 și Decodificare VC1
  • optimizări importante AArch64 pentru HEVC.

De asemenea, nou este suportul pentru metadatele Ambient Viewing Environment în MP4/ISOBMFF, decodarea EVC folosind biblioteca externă libxevd, codificarea EVC folosind biblioteca externă libxeve, precum și suportul pentru demultiplicarea paralelă, decodarea, filtrarea, codificarea și muxarea în comanda ffmpeg –Command Line Interface (CLI).

În plus, FFmpeg 7.0 adaugă suport pentru formatul AFGS1 (AOMedia Film Grain Synthesis 1), introduce optimizări LoongArch pentru decodarea HEVC, precum și optimizări RISC-V pentru AAC, FLAC, JPEG-2000, LPC, RV4.0, SVQ, VC1 , VP8 și alte formate și adaugă suport IAMF în interiorul MP4/ISOBMFF.

Suportul pentru trecerea metadatelor HDR10 a fost adăugat și în FFmpeg 7.0 atunci când se codifică cu libx264, libx265 și libsvtav1, împreună cu un encoder DXV DXT1, un decodor LEAD MCMP, un decodor QOA, un decodor VVC experimental, o sursă qrencodesmperc CLI și decodoare loopback.

Printre alte modificări demne de remarcat, această versiune modifică metoda implicită de control al ratei de biți de la VBR la CQP pentru codificatoarele QSV, adaugă o opțiune -show_stream_groups la comanda ffprobe, actualizează comanda ffprobe -export_side_data film_grain pentru a imprima și metadatele granulelor de film, actualizează toate opțiunile CLI ffmpeg pentru a fi folosit ca -/opt , care este echivalent cu -opt > și elimină opțiunile CLI depreciate -psnr și -map_channel ffmpeg.

După cum era de așteptat, în această ediție sunt prezente noi filtre, inclusiv un filtru de flux de biți showinfo, un filtru fsync, un filtru tiltandshift, un filtru quirc, un filtru aap, un filtru dnn (folosind libtorch backend) și un filtru qrencode.

Noi muxere și demuxere sunt, de asemenea, incluse în FFmpeg 7.0, cum ar fi un demuxer DVD-Video (alimentat de libdvdnav și libdvdread), un demuxer QOA, un demuxer și muxer raw IAMF, un muxer de subtitrări RCWT (Raw Captions with Time) și un muxer AEA.

FFmpeg necesită acum un compilator compatibil C11. Dezvoltatorii remarcă faptul că această cerință va fi adusă la C17 în versiunea viitoare, așa că îi îndeamnă pe integratorii de sistem să ia în considerare actualizarea la suport pentru C17.

Lasă un răspuns