Un YouTuber a construit propriul CPU în Excel

Microsoft Excel este bine cunoscut pentru versatilitatea sa (poate rula chiar și shooterul clasic Doom) – dar cine știa că software-ul pentru foile de calcul ar putea fi folosit și pentru a construi un procesor funcțional?

Ar putea suna ridicol, dar exact asta a făcut un YouTuber pe nume Inkbox, așa cum se demonstrează într-un videoclip detaliat de 16 minute. Inkbox a realizat această performanță fără a utiliza niciun script sau plugin Visual Basic, utilizând pur și simplu capacitățile Excel.

Rezultatul este un procesor pe 16 biți care funcționează în Excel la o frecvență de ceas de 3 Hz, complet cu 128 KB de RAM, un afișaj cu 16 culori de 128 x 128 pixeli și un limbaj de asamblare personalizat. În plus, fișierele CPU sunt disponibile pe Github pentru ca oricine să le încerce.

Limbajul de programare Excel-ASM16

Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale acestui proiect este crearea de către Inkbox a unui limbaj de asamblare complet funcțional pentru CPU Excel. Numit Excel-ASM16, include 23 de instrucțiuni diferite și acceptă variabile, etichete și chiar suport pentru fișiere binare. Aceste funcționalități pot fi de bază pentru un limbaj de asamblare, dar sunt destul de semnificative, având în vedere constrângerile unui procesor pe 16 biți care rulează în Excel.

Deși procesorul pe 16 biți construit în Excel are limitările sale, acesta demonstrează un nivel impresionant de abilități tehnice și creativitate din partea Inkbox. Excel-ASM16 partajat gratuit și CPU-ul său, cu câteva exemple de programe pe Github, oferă o oportunitate oricăror utilizatori Excel care au aceleași idei de a explora singuri această creație unică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *