Toți operatorii și-au îmbunătățit acoperirea cu semnal de voce mobilă în 2020

ANCOM a finalizat recent ce-a de-a treia campanie de verificare a acoperirii cu semnal de voce mobila pe teritoriul României, în urma careia un singur operator de servicii de telefonie mobila a fost sancționat pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire de 98% din populația României.

“Am finalizat o noua campanie de verificare a acoperirii cu semnal de voce mobila, care a avut rezultate îmbucuratoare: acoperirea cu servicii de telefonie mobila la nivelul populației a crescut semnificativ. În ciuda contextului dificil care a marcat acest an, pe fondul intensificarii utilizarii serviciilor de comunicații electronice, operatorii au investit masiv în retele, iar rezultatele sunt evidente. Creșterea acoperirii se poate vedea și în platforma aisemnal.ro, care a fost actualizata cu noile masuratori și permite acum și vizualizarea evoluției de la un an la altul. Totodata, utilizatorii aisemnal.ro pot consulta și acoperirea cumulata cu servicii mobile într-o anumita zona a țarii sau chiar la nivelul întregii țari“

a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM

Campania de verificare a acoperirii

Campania de masurare a acoperirii nationale cu servicii de voce mobila s-a desfașurat în perioada august – decembrie 2020, acoperirea cu semnal a localitaților fiind masurata prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor și strazilor principale si secundare.

În cadrul acestei campanii a fost masurata acoperirea cu semnal în 13.398 localitați, localitați cu mai mult de 10 locuitori, fiind totodata masurați aproape 250.000 de km pe drumurile naționale, județene, orașenești și comunale. Din totalul de 20.121.587 de locuitori, conform recensamântului populației și al locuințelor, au fost masurate zonele locuite de 20.117.553 de persoane. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculata ca raportul dintre suma populației acoperite și suma populației masurate.

“Conform masuratorilor din teren, Orange România acoperea cu servicii de voce mobila un procent de 98,27% din totalul populației, Vodafone Romania – 98,16%, RCS&RDS – 98,02%, iar Telekom România Mobile Communications – 97,25%. Situația comparativa a masuratorilor reflecta faptul ca toți operatorii și-au îmbunatațit gradul de acoperire, doar unul dintre ei neîndeplinind pragul de 98% stabilit prin licențele de utilizare a spectrului de frecvențe radio. Astfel, Telekom Mobile a fost sancționat cu amenda în valoare de 700.000 de lei. Impunerea obligațiilor de acoperire în cadrul licențelor pe care le acordam operatorilor și care permit furnizarea de servicii de comunicații electronice reprezinta o pârghie legala prin care Autoritatea poate stimula creșterea gradului de acoperire cu servicii de comunicații electronice“

a mai precizat Cristin Popa

Rezultatele comparative ale masuratorilor realizate în cadrul campaniilor de verificare a acoperirii nationale cu servicii de voce mobila:

Operator mobilORANGERCS&RDSTELEKOM MOBILEVODAFONE
Procent acoperire servicii de voce 201997,81%95,42%96,53%97,76%
Procent acoperire servicii de voce 202098,27%98,02%97,25%98,16%

Conform licențelor de utilizare a spectrului radio deținute,  Orange,  Vodafone și Telekom Mobile au avut obligația de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel puțin 98% din populația României prin intermediul rețelei proprii de acces radio, pâna la data de 5 aprilie 2017, iar RCS&RDS pâna la data de 5 aprilie 2019.

www.aisemnal.ro

Platforma aisemnal.ro a fost actualizata în anul 2020 prin adaugarea unor noi funcționalitați. Astfel, utilizatorii aisemnal.ro pot vedea evoluția gradului de acoperire cu semnal de voce mobila în 2020 comparativ cu anul 2019, având totodata posibilitatea de a consulta acoperirea cumulata cu servicii de comunicații mobile la nivel național.

Harta cuprinde și localitațile în care este posibil ca utilizatorii sa intre în roaming involuntar, fiind identificate și reprezentate 298.674  de puncte cu potențial risc de intrare în roaming involuntar din localitațile aflate la o distanța de cel mult 15 km de granițele țarii.

Harta naționala de acoperire cu servicii de voce mobila – www.aisemnal.ro, este platforma informatica cu ajutorul careia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar și nivelul de semnal 2G, 3G și 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piata din România. De la lansarea harții aisemnal.ro din luna octombrie 2019 și pâna în prezent, site-ul a avut peste 1,73 milioane de accesari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *