În ultimii 37 de ani, Microsoft a folosit o mulțime de logouri concepute pentru a reprezenta cât mai bine cel mai important produs al lor: Microsoft Windows. În acest articol voi prezenta fiecare modificare majoră de design al logoului de-a lungul timpului.
Înainte de a începe, este important de menționat faptul că în procesul de căutare a logourilor, au fost descoperite o mulțime de variații minore ale logoului Windows folosite în afișe, reclame, software, cutia produsului și așa mai departe, prea multe pentru a fi expuse aici în detaliu. Astfel au fost grupate designurile majore folosite de Microsoft în logoul Windows de-a lungul timpului.
Designul tip ”gresie”: 1985 – 1989
La început, WIndows nu prea a avut un logo. Cutia produsului, splash screen-urile și reclamele pentru Windows 1.0 (1985) și Windows 2.0 (1987) au folosit numele ”Microsoft Windows” scris cu un font special fără niciun logo lângă. Însă recent, Microsoft a dezvăluit ul logo rar folosit în ”era” Windows 1.x și 2.x compus din 4 panouri asimetrice, care simbolizează ferestrele din Windows 1.0, ce umplu ecranul, dar nu se suprapun.
Într-o postare din 2012, Sam Moreau de la Microsoft a spus despre acest design că este ”logoul original Windows”, dar în realitate a fost foarte rar utilizat. Se pare că acesta a fost folosit doar în cadrul evenimentului Microsoft Windows Development Seminar ce a avut loc în 1986 și 1987 și pe o cutie rară de Windows, ce a fost distribuită în cadrul evenimentului. Dar cu toate astea, acest logo a fost baza a ceea ce a urmat.
Fereastra întunecată: 1990 – 1991
La fel ca în cazul Windows 1.x și 2.x, Windows 3.0 (1990) a folosit în mare parte un text pe post de logo.
”Cu Windows 3.0 nu a existat un logo standard.
Fiecare departament de marketing, departament de vânzări sau în cadrul unui eveniment de promovare și-a făcut propriul logo. O parte din ele au fost refolosite, dar nu exista un standard.”
a declarat Brad Silverberg, Microsoft VP al diviziei Windows de la acea vreme
Cutiile unor anumite aplicații Windows foloseau logoul cu ferestre întunecate (din partea stângă a imaginii de mai sus), pentru a arăta compatibilitatea cu Windows 3.0. Aceasta a fost prima schițare a unei ferestre cu 4 geamuri, design ce s-a moștenit la versiunile ulterioare de logouri.
Steagul Windows: 1990 -1993
Windows 3.1, lansat de Microsoft în 1992, a introdus un nou logo mai colorat, ce împrumuta imaginea ferestrei și o transforma într-un steag bătut de vânt și o ”coadă” în spate. Patru culori (roșu, verde, albastru și galben) acoperă ferestrele steagului, în timp ce ”coada” bătută de vânt este fragmentată în blocuri discrete, posibil sugerând unități digitale de informație.
”Am considerat că (lipsa unui logo standardizat pentru Windows în era 3.0) a fost o mare oportunitate pierdută și trebuia să realizăm un nou logo pe care să îl folosim peste tot. Am îndrumat grupul de marketing al sistemelor de operare să dezvolte unul nou. Au folosit niște designeri din afară, mi-au prezentat finaliștii și am ales steag-ul Windows, acum iconic. Este încă preferatul meu. A stabilit culorile, designul general, are mișcare/dinamism și a durat zeci de ani. Am vrut să construiesc ceva echitate în logo și a funcționat!”
a declarat Brad Silverberg, Microsoft VP al diviziei Windows de la acea vreme
Microsoft a folosit acest nou logo și pe Windows NT 3.1 (prima versiune de NT) anul următor.
Steagul zburător: 1994 -2000
În 1994, designerii Microsoft au dat o nouă întorsătură logo-ului steagului erei Windows 3.1, înclinând-o în sensul acelor de ceasornic, într-un unghi ușor, sugerând mișcare și acțiune. Această nouă siglă a apărut pentru prima dată cu Windows NT 3.5 în 1994, dar în curând a ajuns în Windows 95, Windows NT 4.0 (1996), Windows CE (1996), Windows 98, Windows Me (2000) și Windows 2000 sub diferite forme.
În cazul logourilor pentru Windows Me și 2000, Microsoft a adăugat câteva elemente pătrate suplimentare de fereastră în jurul steagului zburător pentru un aspect mai proaspăt.
Steagul simplu: 2001 – 2011
Odată cu Windows XP în 2001, Microsoft a simplificat ideea steagului zburător, transformând logoul în patru panouri simple colorate care fluturau în vânt. Culorile similare au rămas în panouri, dar marginea neagră a dispărut. Cu Windows Vista (2006), Microsoft a dat steagului simplu un nou gradient de înflorire în centru și l-a plasat adesea într-o bulă umbrită.
Windows 7 (2009) a continuat tradiția Vista cu variații, iar Windows Phone 7 (2010) a folosit o versiune albă pură a steagului simplu stabilit în forme de bule sau pătrate.
Fereastra înclinată: 2012 -2020
Odată cu Windows 8 (2012), Microsoft a revenit la planșa de desen cu logo-ul Windows, renunțând la designul de tip steag fluturat folosit în trecut și făcând ca cele patru panouri să arate din nou mai mult ca o fereastră a casei, dar așezate în unghi. Designul dur al noului logo a reflectat în mod intenționat și interfața „Metro” a Windows 8, care includea panouri de aplicații în loc de pictograme.
Noua siglă a ferestrei înclinate a apărut și în Windows RT (2012), Windows Phone 8 (2012), unele versiuni de Windows Embedded Compact, Windows 8.1 (2013) și Windows 10 (2015). Cu toate acestea, există unele variații în unghiurile precise și dimensiunile panoului între diferite versiuni.
Ferestra grilă: 2021 – prezent
Ajungem acum în prezent cu Windows 11, pe care Microsoft l-a lansat în 2021. Pentru logo-ul Windows 11, Microsoft a scăpat de unghi și a decis o grilă simplă de patru pătrate redate în albastru. De fapt, a fost inspirat de logo-ul Microsoft (introdus pentru prima dată în 2012), care în prezent are aceeași formă, dar în cele patru culori tradiționale Windows (roșu, verde, albastru, galben).
„Ne-am uitat la logo-ul Microsoft și l-am transformat în albastru, care este culoarea pe care oamenii o asociază cel mai mult cu Windows”.
a spus într-un videoclip promoțional Microsoft, managerul mărcii Windows Vincent Joris
Noul logo reflectă noul design curat al Windows 11, păstrând în același timp faimosul motiv al ferestrei casei cu patru geamuri, folosit timp de cel puțin 22 de ani. Bănuim că, atâta timp cât există un sistem de operare Windows, probabil va exista o fereastră undeva în logo.