A trecut ceva timp de când Microsoft a lansat Windows 11, însă rata de adopție a acestuia nu este foarte mare, în continuare fiind mulți utilizatori de Windows 10 și chiar și de Windows 7, deși suportul pentru acesta s-a încheiat de ceva timp.
Pentru cei care au un calculator mai vechi sau pur și simplu mai slab și nu e dispus să treacă pe Linux, există o alternativă minimalistă de Windows 10, oferită de NTDEV.
Tiny10 este o versiune de Windows 10 din care au fost eliminate o mulțime de aplicații ce nu sunt folosite în mod uzual și care consumă mult spațiu și resurse.
Eliminarea anumitor aplicații și servicii din sistemul de operare va permite acestuia să funcționeze (chiar bine) pe calculatoare mai vechi.
Tiny10 este disponibil atât în versiunea pe 32 de biți, ce poate fi descărcată de aici, cât și una pe 64 de biți, ce poate fi descărcată de aici.
Printre aplicațiile eliminate din sistemul de operare se numără aplicațiile implicite precum Windows Media Player, Internet Explorer, dar și aplicații și servicii precum: Microsoft Store, Windows Security sau Windows Subsystem for Linux.
Printre aplicațiile păstrate de această variantă minimalistă de Windows 10, se numără: Notepad, Wordpad, dar și posibilitatea de a instala Hyper-V.
De asemenea, sunt prezente și toate utilitarele de bază precum: PowerShell, Command Prompt, Disk Management
Versiunea pe 32 de biți a Tiny10 ocupă doar 5.2 GB spațiu pe SSD, față de 22 GB cât ocupă versiunea clasică de Windows 10, iar varianta pe 64 de biți a Tiny10 ocupă 10 GB.
În ceea ce privește memoria RAM, varianta pe 32 de biți are nevoie de doar 1 GB, iar cea pe 64 de biți de 2 GB.
Tiny10 utilizează 1% din procesor și 1.6 GB RAM, în comparație cu Windows 10 ce nu scade sub 2.5 GB RAM din 8.
După ce ați descărcat imaginea dorită folosind unul din linkurile de mai sus, apoi cu ajutorul aplicației RUFUS creați un stick USB bootabil.
Acum restartați calculatorul sau introduceți stickul în calșculatorul pe care vreți să instalați sistemul de operare, intrați în BIOS pentru a schimba ordinea bootării.
Procesul de instalre este similar cu cel al Windows 10.