You are currently viewing SpaceX poate oferi acoperire 5G din spațiu
Starlink hardware

SpaceX poate oferi acoperire 5G din spațiu

SpaceX și operatorul american de telefonie mobilă T-Mobile au anunțat cu ocazia unei conferințe de presă că vor oferi acoperire 5G oriunde este nevoie, inclusiv în largul oceanului, convertind cei mai în relee 5G  sateliții constelației Starlink.

Momentul ar putea fi mai important decât lansarea inițială a rețelei Starlink, însemnând că oricine deține un telefon compatibil 5G va putea obține acoperire de telefonie mobilă și acces la internet mobil, de oriunde în lume și fără perspectiva cenzurii, comandând o cartelă SIM a unuia dintre operatorii de telefonie parteneri companiei lui Elon Musk.

Deocamdată, anunțul vizează doar clienții T-Mobile de pe teritoriul SUA, promițând acestora acoperire 5G în orice locație din țară și chiar în largul oceanului, atât timp cât au cer complet deschis deasupra capului. Aparent, singura cerință hardware este ca telefonul 5G să suporte în mod nativ banda n41 de comunicații 5G (parte din spectrul 2.5GHz).

Fiind vorba de conexiuni cu sateliți 5G aflați pe orbita Pământului, nu putem aștepta ca semnalul să pătrundă și la interiorul clădirilor. Cert este că T-Mobile descrie acoperirea obținută cu ajutorul sateliților Starlink drept o soluție de rezervă, pentru eventualitatea în care conexiunea nu poate fi obținută cu relee de telefonie aflate la sol.

Fiind vorba de o soluție de ultimă instanță, faptul că viteza conexiunii la internet este plafonată la 2Mbps nu ar trebui să supere pe nimeni, mai ales că serviciul oferit clienților T-Mobile este adăugat fără costuri suplimentare la abonament. Elon Musk spune și că oricare satelit conectat poate prelua între 1000 și 2000 de apeluri telefonice simultan, împreună cu nenumărate mesaje SMS. Practic, acoperirea T-Mobile este complet asigurată pe întreg teritoriul SUA, fără alte investiții cu amenajarea de relee terestre.

Lasă un răspuns