Roamingul în Marea Britanie rămâne neschimbat până pe 31 decembrie 2020

Astăzi, oficial Marea Britanie iese din Uniunea Europeană, cu toate astea tarifele de roaming nu vor fi afectate…momentan.

„Cu toate ca Brexit-ul are loc, românii vor continua sa beneficieze de roaming la tarife naționale în Marea Britanie, precum și de plafoanele tarifare aplicabile la nivel european pentru apelurile și SMS-urile transmise din România catre numerele de telefon din Marea Britanie, pâna, cel puțin, la 31 decembrie 2020.

Acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Acordul Brexit) prevede o perioada de tranziție pâna la finalul anului, în care cele mai multe dintre reglementarile europene continuă să se aplice în relațiile dintre cele doua parți.

Negocierile ulterioare dintre Uniunea Europeana și Marea Britanie vor stabili ce se întâmpla dupa 31 decembrie 2020” 

a declarat Eduard LOVIN, vicepresedintele ANCOM. 

Comunicațiile electronice în și cu Marea Britanie în anul 2020

Acordul Brexit prevede o perioada de tranziție, pâna la data de 31 decembrie 2020, în care cea mai mare parte a legislației europene continuă să se aplice în relația cu Marea Britanie.

Sunt incluse în acest sens regulamentul european „Roam like at home” și cel referitor la plafoanele tarifare pentru apelurile și SMS-urile în interiorul Spațiului Economic European (SEE, din care fac parte statele membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein).

În acest context, utilizatorii români care călătoresc ocazional în Marea Britanie vor beneficia, cel puțin pâna la 31 decembrie 2020, de roaming la tarife naționale („Roam like at home”), deși de la 1 februarie 2020 Marea Britanie nu mai este stat membru al Uniunii Europene.

Totodată, utilizatorii (persoane fizice) aflați pe teritoriul țarii noastre care transmit apeluri sau SMS-uri catre numere de telefon din Marea Britanie vor beneficia, cel puțin pâna la 31 decembrie 2020, de plafoanele tarifare aplicabile în interiorul SEE (0,19 Euro/minut, fara TVA, și 0,06 Euro/SMS, fara TVA).

Reamintim că plafoanele anterior menționate se aplică doar apelurilor și SMS-urilor care sunt tarifate în funcție de consumul efectiv, nu și celor incluse în abonamente/(extra)opțiuni.

Teritoriile britanice unde nu se aplica reglementarile europene

Reglementarile europene vizeaza, cel puțin pâna la 31 decembrie 2020, numai teritoriul propriu-zis, european, al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, respectiv pe cel al Gibraltarului.

Reglementarile europene nu vizează:

  • teritoriile britanice de peste mari, în afara Gibraltarului: Anguilla, insulele Bermuda, teritoriul antarctic britanic, insulele Virgine Britanice, teritoriul britanic din Oceanul Indian, insulele Falkland, insulele Cayman, Montserrat, insulele Pitcairn, Henderson, Duci și Oeno, Sfânta Elena (insulele Sfânta Elena, Ascension și Tristan da Cunha), Akrotiri și Dhekelia, Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud, insulele Turks și Caicos
  • dependențele coroanei britanice: insulele Anglo-Normande (Guernsey și Jersey) și insula Man

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *