Digi.mobil ungariaDigi.mobil ungaria

Astăzi, Orange și Vodafone au convenit să construiască o rețea de acces radio deschis (RAN) cu partajare RAN în zonele rurale ale Europei, unde ambele au rețele mobile. Este pentru prima dată când două companii au convenit să împartă rețelele Open RAN în Europa.

Primele site-uri comerciale care vor fi desfășurate în cadrul acestui acord sunt planificate să înceapă anul acesta într-o zonă rurală a României, lângă București. Ele vor oferi o experiență inițială din viața reală a acestui nou model operațional bazat pe integrarea hardware și software multi-furnizor, deschizând calea pentru implementări la scară mai largă. Orange și Vodafone lucrează în prezent pentru a selecta individual furnizorii strategici pentru această fază inițială de construcție.

Anunțul de astăzi întărește angajamentul respectiv al companiilor de a lansa Open RAN ca tehnologie de alegere pentru viitoarele rețele mobile din Europa, ceea ce duce la un lanț de aprovizionare a furnizorilor mai rezistent și mai revigorat. Angajamentul companiilor față de Open RAN sprijină, de asemenea, obiectivul ambițios al Comisiei Europene de a avea 5G în toate zonele populate până în 2030.

Open RAN are avantaje semnificative față de partajarea tradițională a rețelei. Folosind Open RAN și virtualizat, bazându-se pe software și hardware dezagregat, Vodafone și Orange vor avea fiecare o mai mare flexibilitate atunci când adaugă noi site-uri radio sau le va moderniza pe cele existente, menținând în același timp costurile și consumul de energie scăzute. Acest model va servi drept model pentru extinderea rețelelor 4G și 5G la comunitățile rurale din Europa.

„Orange este încântată să coopereze cu Vodafone la o primă implementare deschisă de partajare a RAN în România, care este o piatră de hotar semnificativă pe drumul către adoptarea la scară largă a RAN deschis în toată Europa. . Este un pas major către rețele agile și complet automatizate, eliberând potențialul virtualizării și AI de a crește performanța, reducând în același timp costurile de infrastructură și operaționale.”

„În special, Open RAN este o oportunitate excelentă de a duce partajarea rețelei la o dimensiune cu totul nouă, cu o diferențiere și mai mare a operatorilor, datorită capacității fiecăruia dintre parteneri de a-și regla rețeaua în mod mai independent, în conformitate cu promisiunile față de propriii clienți.”

a declarat Michaël Trabbia, Chief Technology and Innovation Officer la Orange

„Suntem încântați să lucrăm cu Orange la această inițiativă primară în industrie. Prin combinarea resurselor, vom reduce costul hardware-ului, vom minimiza consumul de combustibil și nevoia de site-uri duplicate, eradicând în același timp zonele care nu sunt acoperite.”

„Open RAN înseamnă, de asemenea, că putem adăuga mai rapid noi funcții software, fără a înlocui neapărat componentele hardware, ceea ce este adesea cazul astăzi. Acest lucru minimizează orice întrerupere a serviciului și se asigură că clienții din zonele rurale primesc aceleași upgrade-uri ca și cei din orașe.”

a declarat Alberto Ripepi, Chief Network Officer al Vodafone

În conformitate cu acordurile de partajare existente, un operator este de obicei responsabil pentru toate părțile componente ale unui site partajat, ambii operatori utilizând același furnizor RAN sau versiune de software și managementul ciclului de viață.

Partajarea Open RAN deschide calea pentru ca Orange și Vodafone să beneficieze de avantajele unei infrastructuri cu adevărat deschise, permițând partajarea tuturor componentelor hardware (unități radio și infrastructură Cloud) în timp ce își gestionează în mod independent propriul software RAN pe o infrastructură cloud comună. Ca rezultat, fiecare companie poate adapta serviciile și capacitatea la nevoile specifice ale clienților, asigurând în același timp o izolare puternică și sigură între datele fiecărui operator. Acest lucru este în conformitate cu prioritățile care au fost dezvoltate în cadrul Memorandumului de Înțelegere (MoU), semnat de ambii operatori la începutul anului 2021 cu alți operatori europeni majori.

Testarea soluției Open RAN pe o rețea live va continua pe tot parcursul anului 2023, permițând o comparație similară cu rețelele vechi și va avea ca scop confirmarea caracteristicilor și a parității de performanță dintre Open RAN și soluțiile RAN tradiționale, înainte de extinderea partajării Open RAN model către alte piețe.

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *